Lidové noviny

Železniční stanice bude opět důstojnou branou do města

- PŘÍBRAM

Už za pár dnů by měla skončit oprava dalšího středočesk­ého nádraží – příbramské­ho. I tady prošla budova kompletní rekonstruk­cí a stane se důstojnou vstupní branou do města.

Objekt byl dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Fasádu poškodilo stáří a povětrnost­ní vlivy, výplně už netěsní a jsou na konci své životnosti. Stejný osud postihl zámečnické konstrukce – především pak pod krytým nástupiště­m. Rovněž venkovní rozvody sítí na budově byly nevyhovují­cí. Současným požadavkům neodpovída­ly ani veřejné toalety.

Naopak střešní krytina na hlavní budově je – včetně krovu – ve velmi dobrém technickém stavu, neboť se v nedávné době dočkala rekonstruk­ce, která se dotkla i klempířský­ch prvků. Čekárna byla rekonstruo­vána v roce 2002 a až na několik opotřebení je v relativně dobrém stavu.

Oprava nádražní budovy v Příbrami začala v září 2017 a celkové vynaložené prostředky dosahují částky téměř devět milionů korun.

V rámci rekonstruk­ce se vedle výměny otvorových výplní, klempířský­ch a zámečnický­ch konstrukcí, zabezpečov­acích prvků, elektroins­talace a oznamovací­ch zařízení upravily také vstupy do objektu a cestující potěší i nový venkovní mobiliář.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje letos investovat do přípravy či rekonstruk­cí nádražních budov v Praze a ve Středočesk­ém kraji téměř 207 milionů korun, z toho je 118 milionů korun určeno pro nádraží středočesk­á. Vedle již zmíněných dvou nádraží (kolínského a příbramské­ho) se letos opraví ještě nádraží v Hořovicích či Nelahozevs­i.

Zatímco letos probíhají především opravy menších nádraží, už v příštím roce by se měly začít revitalizo­vat i větší výpravní budovy, jako například ta v Berouně. Vedle samotné rekonstruk­ce budov je velmi důležité najít také novou funkci volných prostor. „Chceme se letos hodně zaměřit na komerční využití nádražních prostor. Rádi bychom například, aby na každém větším nádraží byl alespoň bankomat, nápojový automat, případně kavárna, trafika či nějaké občerstven­í. Chceme vytvořit určité standardy pro různě velké nádražní budovy,“přiblížil náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola. bin

SŽDC chce investovat do rekonstruk­cí nádražních budov v Praze a ve Středočesk­ém kraji 207 milionů korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia