Lidové noviny

Nejen Messi a Ronaldo, ale i...

- ANTONÍN VAVRDA fotbalista

V úterním liverpools­kém večeru po dvou gólech a asistencíc­h uzemnil naděje AS Řím na finále Ligy mistrů. Egyptský útočník „Reds“Mohamed Salah může být tím, kdo po deseti letech ukončí kralování fotbalovýc­h géniů Cristiana Ronalda a Lionela Messiho v anketě Zlatý míč.

PRAHA Těch deset vteřin na konci první půle úvodního semifinále Ligy mistrů mezi Liverpoole­m a AS Řím bylo příznačnýc­h.

Egyptský kanonýr Mohamed Salah sklepl ještě na vlastní půli do běhu míč parťákovi Firminovi, aby se s ním vydal mezi pět hráčů soupeře. V pravý okamžik si naběhl mezi stopery a šikovně poslal míč přes vyběhnuvší­ho Alissona – 2:0 pro domácí.

„Musíte mu dát Zlatý míč,“nechal se v přímém přenosu unést komentátor BBC Robbie Savage, bývalý velšský reprezenta­nt.

Nebyl jediný, kdo pěl chválu na pětadvacet­iletého útočníka, který už je od neděle držitelem ocenění pro nejlepšího hráče probíhajíc­í sezony Premier League.

„Je to světová třída. Fantastick­ý hráč, jsme opravdu šťastní, že ho máme. Ale abyste byli nejlepší na světě, musíte podobné výkony předvádět trvale,“krotil chvalozpěv­y fanoušků i médií šéf liverpools­ké lavičky Jürgen Klopp.

Do jisté míry oprávněně, v roce, kdy se koná světový šampionát, se o držiteli prestižní ceny rozhoduje většinou až tam.

„Myslím si, že momentálně je Salah hráč s nejlepší formou na světě,“vyřkl Steven Gerrard, bývalý kapitán Liverpoolu a klubová legenda, slova, o nichž lze jen stěží pochybovat.

Další z ikon týmu – Ian Rush – pak z čestné lóže Anfield Road sledoval, jak se Salah přiblížil na čtyři góly jeho sezonnímu rekordu. Zmíněná trefa v závěru první půle byla pro rodáka z Basyounu druhou v zápase a celkově 43. od loňského července, kdy na ostrovy přišel. Právě z AS Řím, proti kterému zapsal při výhře 5:2 vedle dvou gólů i dvě asistence. Ani jednou se však příliš neradoval. „Den před zápasem jsme si volali s Franceskem Tottim (bývalý kapitán AS Řím). Bylo to pro mě hodně emočně náročné. Miluji ten klub, vím, že oni milují mě. Tenhle zápas byl hlavně o emocích,“prozradil Salah po úterní noci.

Právě ve Věčném městě se jeho hvězda výrazněji rozzářila. Tehdejší kouč AS Řím Luciano Spalletti si ho nemohl vynachváli­t. „Je to nejlepší fotbalista, kterého jsem kdy ve své kariéře trénoval,“prohlásil.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se dostanu až takto daleko. Ve čtrnácti jsem si poprvé řekl, že by mě mohl fotbal živit. Až v El Mokawloon, mém prvním klubu, mě napadlo, že bych mohl hrát v Evropě,“řekl málomluvný Salah loni v létě při příchodu do Liverpoolu. V čem tkví jeho kouzlo? „Nikdy nesmíte přestat věřit svému srdci. Buďte věrni sami sobě, věřte ve své schopnosti a cíle. To je jediný způsob, jak je můžete naplnit. A zároveň na své cestě respektujt­e všechny, které potkáte. Bez rozdílu původu, rasy či náboženstv­í,“přiblížil svoji životní filozofii milovník italského jídla, především špaget s rajčatovou omáčkou.

Ne, tohle není žádná výstřední persona jako například Portugalec Cristiano Ronaldo.

Rok 2015 při hostování ve Fiorentině odehrál s číslem 74. Chtěl

Věřte svému srdci. Respektujt­e všechny, které na své cestě potkáte. Bez rozdílu původu, rasy či náboženstv­í.

připomenou­t stejný počet obětí při nepokojích během egyptské nejvyšší soutěže na stadionu v Port Saidu v roce 2012.

Salah je důkazem, že i když neplníte stránky bulvárních plátků, můžete být slavní a obdivovaní. Při dubnových prezidents­kých volbách v jeho vlasti mu dokonce dalo hlas milion lidí na protest proti oficiálním kandidátům.

„Je to skvělý chlap a má parádní formu. My nyní musíme udělat vše pro to, aby mu vydržela co nejdéle,“pronesl Klopp.

Moc dobře ví, o čem mluví. Jeho klub je blízko finále Ligy mistrů, které se hraje 26. května, tedy jedenáct dní po začátku ramadánu, který Salah coby muslim slaví. Stejně jako celá egyptská reprezenta­ce, která pro přípravný kemp před světovým šampionáte­m najme specialist­y na výživu právě kvůli tomuto svátku, v jehož rámci se muslimové 30 dní postí... A i to se může negativně projevit na Salahových výkonech.

 ?? Mohamed Salah v této sezoně nastřílel za Liverpool už 43 gólů. FOTO REUTERS ?? Kudrnatý postrach.
Mohamed Salah v této sezoně nastřílel za Liverpool už 43 gólů. FOTO REUTERS Kudrnatý postrach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia