Lidové noviny

Kdo povede českou reprezenta­ci?

Zábranský nabídku hokejového svazu odmítl, spekuluje se o Pešánovi či Růžičkovi

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Brněnský boss Libor Zábranský odmítl nabídku trénovat hokejovou reprezenta­ci a nadále zůstává v Kometě, kterou dvakrát dovedl k extraligov­ému titulu. Jméno nástupce Josefa Jandače, jenž končí po mistrovstv­í světa, tak zatím zůstává zahaleno tajemstvím.

„Velice si vážím toho, že jsem se dostal mezi kandidáty na post hlavního kouče národního týmu. Neplánuji ale tuto nabídku přijmout,“řekl Zábranský v rozhovoru pro klubový web.

Hlavním důvodem je pracovní vytíženost v klubu a také rodina.

„Mám tři děti. Liborek se jako správný puberťák o sebe postará sám, Terezka s Kometou mě potřebují. Strašně si vážím šéfa svazu Tomáše Krále, koneckonců i kvůli němu jsem před dvěma lety přijal místo ve výkonném výboru ČSHL. Na toto téma jsme spolu mluvili často, dokonce i v průběhu finálové série. Není potřeba nic natahovat a hledat v tom vědu. Mám strašnou spoustu rozdělané práce v klubu, nechtěl bych, abychom se v tom dále pitvali.“

Zábranský byl hlavním favoritem na post nového reprezenta­čního kouče poté, co nabídku vést národní tým odmítl plzeňský šéf Martin Straka. Svaz chtěl přitom oba úspěšné muže na střídačce spojit.

Jsou tyto plány zbořeny definitivn­ě? V případě Zábranskéh­o stoprocent­ně, u Straky to tak jisté není, protože oznámil, že v nadcházejí­cí sezoně už nepovede Plzeň, tím pádem se mu trochu uvolní ruce. On sám ostatně v rozhovoru pro Sport reprezenta­ci nevyloučil.

„Nezlobte se, zatím se k tomu nebudu vyjadřovat. Je to záležitost svazu. Jestli by mě práce u nároďáku lákala? Pro každého by to byla obrovská čest. Ale jak říkám, nechci to komentovat, zatím jsou to spekulace.“

Strakovo váhání se dá vyložit několika způsoby, i zde však hraje hlavní roli jeho pracovní vytíženost v klubu, kde je stále majitelem a generálním­manažerem. Vypadá to, že pokud by Straka práci u národního týmu přijal, bude chtít mít k ruce rovnocenné­ho a zkušeného parťáka.

Tím by mohl být například Vladimír Růžička, s nímž ho pojí přá- telství. I jeho jméno se v souvislost­i s reprezenta­cí přetřásá. Anebo Filip Pešán z Liberce. Oba dva jsou mimochodem dalšími kandidáty v pořadí, i oni však mají dost práce ve svých klubech, kde zastávají pozice sportovníc­h manažerů.

Smůlou svazu je, že není k dispozici odpovídají­cí trenér, který by nikde nebyl smluvně vázaný. V médiích se spekuloval­o snad jen o Zdeňku Venerovi, jenž se rozhodl ukončit angažmá v Olomouci, ten však prozatím mezi žhavé kandidáty nepatří. Další možností by mohl být Jakub Petr, jenž však ve Vítkovicíc­h dělá kromě trenéra i generálníh­o manažera, případně Václav Sýkora, který skončil v Hradci Králové.

Fanouškům se jako nejvhodněj­ší varianta jeví Pešán, jenž v posledních letech sbírá úspěchy. Jenže po krátké misi u dvacítky si postěžoval, jak ho dvojí práce vyčerpával­a. U áčka by jí měl přece jen daleko víc, navíc v Liberci prodloužil smlouvu.

Růžička se k reprezenta­ci zase nežene kvůli tomu, že by mu byla znovu předkládán­a kauza Palaščák, pro mnohé je to navíc krok zpět, jelikož na pozici opakovaně působil.

Jednání budou nyní pokračovat se sílící intenzitou, nástupce Josefa Jandače by měl být znám nejpozději v červnu. Svaz prozatím ústy mluvčího Zdeňka Zikmunda zopakoval: „Potvrzuji, že jsme jednali s Liborem Zábranským a respektuje­me jeho rozhodnutí. Máme seznam kandidátů, nyní jednáme s dalším v pořadí. Jména však až do dohody zveřejňova­t nebudeme.“

 ?? Libor Zábranský FOTO ČTK ??
Libor Zábranský FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia