Lidové noviny

K čemu je reálné břemeno a služebnost

-

Rodiče se často rozhodnou věnovat svůj dům či byt dětem. Jak jsme už psali v hlavním tématu, vyjde to levněji, než kolik by stálo vyřízení pozůstalos­ti v dědickém řízení. Navíc tak mají rodiče rozdělení svého majetku mezi ratolesti pod kontrolou, a mohou tedy předejít hádkám o majetek (o dědictví více zítra). Bohužel se však stává i to, že takový dar již napjaté vztahy dále zjitří.

Dárce často nemá jiný dům či byt, než který na své děti převádí. Chce v něm tedy důstojně žít i nadále. Tato situace se snadno vyřeší tím, že přímo do darovací smlouvy zakotví i takzvané věcné břemeno, respektive služebnost dožití dárce, a tu nechá zapsat do katastru nemovitost­í současně s novým vlastníkem.

Někdy jsou služebnost­i a jejich podmínky i poměrně komplikova­né, ale smysl je jasný: s jejich pomocí nemůže nikdo dárce z bytu či domku proti jeho vůli vystěhovat, i když už není vlastníkem. Je však nutné si uvědomit, že zápis služebnost­i do ka- tastru snižuje hodnotu nemovitost­i. Nelze ji pak prakticky zastavit u banky a prodat ji můžete jedině hodně pod cenou.

Sousedovy ovce na vaší zahradě

V novém občanském zákoníku došlo k rozkošatěn­í právní úpravy u věcného břemene, které se nově dělí právě na služebnost­i a reálná břemena.

Služebnost je povinnost vlastníka věci, aby zůstal v určitých případech, jak říká právo, vůči oprávněném­u ze služebnost­i pasivní. Jinými slovy aby strpěl nebo se zdržel určité činnosti, kterou by bez existence služebnost­i tolerovat nemusel.

Můžeme si to ilustrovat na příkladu: pan Novák vlastní pozemek, po kterém vede příjezdová cesta k domu paní Jelínkové. Tento pozemek pana Nováka je zatížen služebnost­í cesty ve prospěch pozemku, na kterém dům paní Jelínkové stojí. Výsledkem je, že paní Jelínková má právo průjezdu ke svému domu přes pozemek pana Nováka a pan Novák musí strpět, že tudy paní Jelínková jezdí. Podobně lze upravit přístup k přívodu vody, elektřiny nebo třeba k právu hnát přes pozemek stádo ovcí. Zákon některé služebnost­i i jmenuje: například opora cizí stavby, služebnost okapu, právo na svod dešťové vody, právo na vodu, služebnost rozlivu, služebnost stezky atd. Je však možné si zřídit i služebnost­i jiné, které zákon nepopisuje. Nesmějí však být v rozporu se zákonem, dobrými mravy a veřejným pořádkem. Reálné břemeno je pak vlastně taková služebnost naruby. Obsah reálného břemene spočívá v tom, že vlastník určité věci musí něco aktivně dát nebo konat. Jako příklad reálného břemene se často uvádí takzvaný výměnek, kdy povinná osoba po- skytuje oprávněné osobě bydlení, ale také jí poskytne výživu nebo osobní péči. To je také případ některých darovacích smluv.

Když se vrátíme k našemu příkladu s paní Jelínkovou a panem Novákem, bude to vypadat asi následovně: paní Jelínková (oprávněná osoba) daruje synovi pana Nováka (povinná osoba) byt. Ve smlouvě si ale vymíní, že jí mladý pan Novák musí do konce života pomáhat s úklidem, nakupovat, a až bude nemohoucí, tak se o ni i postarat.

Zákon nabízí relativně širokou paletu možností, jak obsah konkrétníc­h práv a povinností na základě věcného břemene upravit dohodou stran. Základem stabilních vztahů mezi oprávněným a povinným z věcného břemene je ale dobře sepsaná smlouva, kterou je nutné zapsat do katastru. Jedině tak vzniká právní jistota a ochrana před budoucími problémy. Služebnost nezapsaná do katastru v případě prodeje domu nebo bytu třetí osobě padá, nového vlastníka se tedy nijak netýká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia