Lidové noviny

Čekání na „toho“čtvrtého

- VOJTĚCH WOLF

Už více než deset let se v Česku mluví o čtvrtém mobilním operátorov­i, který by narušil oligopol velké trojky a konečně zlevnil služby. České ceny za volání a data přitom patří k nejdražším v EU. Ukázala to i nová studie Evropské komise, která porovnával­a ceny operátorů 28 členských zemí a několika dalších států jako Norsko, USA či Japonsko.

Otázkou je, kdy se Češi zlevnění skutečně dočkají. Zatím žádná z aukcí kmitočtů, které Český telekomuni­kační úřad pořádal, plnohodnot­ného čtvrtého konkurenta operátorům – O , Vodafone a T-Mobile – nepřinesla. Naděje ale je: až se bude příští rok dražit kmitočtové pásmo 700 MHz, na němž dnes běží digitální televizní vysílání. Na této frekvenci by už za tři roky mělo jít využívat mobilní služby nové generace 5G. „Nová příležitos­t se otevře v souvislost­i s chystanými aukcemi kmitočtů, a to nejen těch v pásmu 700 MHz, která je plánována na příští rok,“naznačuje mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Aspirantem na čtvrtého hráče by přitom mohl být virtuální operátor Nordic Telekom, který zájem již v minulosti projevil. Společnost se loni účastnila aukce kmitočtů v pásmu 3600 až 3800 MHz. Ty úspěšně vydražily společnost­i Vodafone, O , Nordic Telecom a společ- nost Poda. Ta nabízí hlavně pevné internetov­é připojení a televizi.

Do Nordic Telecomu, respektive jeho předchůdce Air Telecomu a ještě dříve U:Fonu, ale už čeští spotřebite­lé jednou naději vkládali. Když ČTÚ počátkem roku 2007 ohlašoval vstup nového hráče, čekalo se, že se tristní situace v podobě drahých mobilních služeb změní. Z naděje se vyklubal U:Fon (dnes Nordic Telecom). Ten ale poskytoval služby na jiné technologi­i než klasickém GSM, což znamenalo nekompatib­ilitu s většinou mobilních telefonů, a tím byl venku ze hry.

Ještě větší naději vzbudila aukce ČTÚ z podzimu 2012. Tehdy se soutěžilo o frekvenci kmitočtů pro vysokorych­lostní připojení LTE. Aukci však v březnu následujíc­ího roku zrušil předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. Z vyvolávací ceny 7,4 miliardy korun tehdy se nabídky operátorů vyšplhaly na více než 20 miliard. Podle úřadu však byla výše nabídek ekonomicky nereálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí. Do výběrového řízení se tehdy přihlásily Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chtěla stát čtvrtým mobilním operátorem. Nakonec ale PPF koupila od španělské Telefóniky rovnou O a v Česku naděje na dalšího operátora na čas pohasla...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia