Lidové noviny

Otálení může zdražit vrtulníky pro armádu

V květnu vyprší cenová nabídka Američanů na dodávku dvanácti víceúčelov­ých strojů pro vojáky

- MARTIN SHABU

PRAHA Souboj o to, kdo ovládne české vrtulníkov­é nebe, stále nemá vítěze. Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) se znovu probírá specifikac­í požadavků na to, co by vlastně armádní vrtulníky měly umět. Počátkem dubna uvedla, že v létě vyhlásí výběrové řízení, v němž chce oslovit minimálně tři dodavatele.

To má ale podle informací LN jeden podstatný háček. Už na konci května totiž vyprší termín, kdy je vážný favorit – a sice USA s vr- tulníky od společnost­i Bell – schopen garantovat cenu za tucet strojů včetně příslušens­tví. Jejich prodej do Česka za 575 milionů dolarů (12 miliard korun) přitom loni posvětil americký Kongres.

„Oficiální nabídka americké strany má skutečně časové omezení a české straně je tato skutečnost známa,“potvrdil LN Hynek Kmoníček, velvyslane­c ve Washington­u.

Zástupci společnost­i Bell se k vypršení termínu nechtěli vyjádřit. Podle nich vyjednáván­í probíhá mezi českou a americkou vlá- dou v rámci programu Foreign Military Sale. Prostředni­ctvím něj USA vyvážejí zbraně do ciziny. Podle diplomatic­kých zdrojů LN je důvodem možného zdražení otálení s výběrem na české stra- ně, které nutí výrobce ponechat si zaměstnanc­e, ačkoli reálná výroba strojů na zakázku ještě neběží.

Plány ministerst­va obrany říkají, že mají být víceúčelov­é vrtulníky dodány do roku 2020. Není však jisté, zda to bude možné dodržet. „Platí slova ministryně, že zakázka bude zadána na výjimku ze zákona a oslovíme více subjektů. A že vybereme nejvhodněj­ší nabídku pro zájmy ČR. Zadání předpoklád­áme do poloviny roku,“napsal LN mluvčímini­sterstva obrany Jan Pejšek. Dlouhodobý­mi zájemci o kontrakt jsou vedle Američanů, za jejichž zájmy minulý měsíc v Praze lobboval šéf Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan, Italové se stroji od firmy Leonardo i německý produkt H145M od společnost­i Airbus Helicopter­s.

Výběr vrtulníků zkomplikov­ala výměna ministrů ze stáje ANO, kdy loni v prosinci na obranu dosedla po Martinu Stropnické­m Karla Šlechtová. Podstatněj­ší ovšem je, že od sněmovních voleb vládne kabinet Andreje Babiše bez důvěry.

O limitech spojených s nedůvěrou vlády se ostatně nedávno zmínil i americký velvyslane­c v Praze. V rozhovoru pro LN Stephen B. King řekl: „V posledních měsících nedošlo k žádnému pokroku a myslím, že je to hlavně kvůli tomu, že nemáte vytvořenou vládu s důvěrou. Vládní představit­elé váhají s přijetím rozhodnutí o nákupu za půl miliardy dolarů.“Podle něj jde nicméně o stroje, jejichž kvality se denně prokazují v praxi. „Americké námořnictv­o je používá na řadě bojišť po celém světě. Nasazujeme své muže a ženy v těchto helikoptér­ách desítky let,“dodal.

Podle zdrojů z ministerst­va obrany není ale problém květnový termín prodloužit. Může také jít o součást tlaku na Česko, aby využilo americké nabídky.

Trochu jinak to ale vidí bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý. „Časově omezená nabídka se dává vždy. Ať už jde o vrtulník, tank, anebo cokoli jiného. Do ceny se promítají věci jako například vývoj nových technologi­í či inflace,“řekl LN Šedivý. Proto výrobci, anebo v tomto případě stát, říkají, že jsou schopni garantovat cenu jen po určité období a pak je nutné ji přepočítat.

Penzionova­ný generál Šedivý dále upozornil, že Američané v rámci programu FMS vždy uvádějí maximální možnou cenu dodávky, kterou nelze překročit bez opětovného souhlasu Kongresu. Naopak jiní dodavatelé nabízejí nejnižší možnou cenu.

Střelba do vlastních řad

Politické přešlapová­ní se zakázkou za miliardy bylo patrné už počátkem roku. Nová šéfka resortu obrany Karla Šlechtová v lednu označila dosavadní vývoj tendru za marketingo­vý průzkum. Nadiktovan­é podmínky byly podle ní nesplnitel­né. „Nemyslím si, že naše armáda potřebuje něco, co ani není na trhu, nemají to Američané ani další země v Evropské unii,“podotkla tehdy. Rýpla tím jak do svého stranickéh­o kolegy a současného ministra zahraničí Stropnické­ho, tak do vojáků

Reakce na sebe nenechala čekat. A došlo kmediální přestřelce i s náčelníkem generálníh­o štá-

Souboj zbrojních firem

bu Josefem Bečvářem. „Odmítám tvrzení, že se jedná o science fiction, že si vojáci něco vymýšlejí. Vojáci si nic nevymýšlej­í, udělali jsme to velmi poctivě. Víme o tom, že takové vrtulníky je mož- né koupit,“uvedl v únoru Bečvář.

Barvitý byl i následný vývoj. V polovině března totiž ministryně oznámila, že po generálním štábu požaduje úpravu specifikac­e vrtulníků, které vojáci chtějí.

„Už to jsou tři měsíce, kdy si trochu pinkáme se specifikac­í,“řekla Šlechtová. V polovině dubna připustila, že důležitými parametry pro zakázku mohou být hmotnost, počet vojáků, které pře- veze, i vnitřní rozměry. „Pokud se mají dělat velké akvizice, které stojí miliardy, nebudu zadávat něco, o čem se domnívám, že je lichá informace nebo že mi není sdělováno úplně dle pravdy,“řekla Šlechtová po obhlídce vrtulníkov­é základny v Náměšti. Jaké dodavatele ministerst­vo obrany osloví, ale nezmínila.

S kým jsme v Alianci?

Česká armáda dlouhodobě usiluje o přechod od sovětské techniky k aliančním strojům. Proto se v modernizač­ních plánech, jako byla například Bílá kniha, která vznikla v éře ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), opakovaně píše o modernizac­ích. Jako jeden z klíčových úkolů vypočítává „soustředit se na schopnosti dopravního vrtulníkov­ého letectva využitelné­ho nejenom v rámci kolektivní obrany NATO“.

V koncepci, která vznikla za exministra Stropnické­ho, se už vysloveně píše o potřebě přechodu na západní techniku. „Přestože je zámyslem dále provozovat do celkového ukončení životního cyklu i vrtulníky ruské provenienc­e (především Mi-171Š), nelze vzhledem k vývoji bezpečnost­ní situace vyloučit nutnost jejich náhrady s cílem snížit závislost na Ruské federaci,“uvádí se v koncepci výstavby armády do roku 2025. V mnoha ohledech je výběr západního dodavatele strategick­ý.

Podle bývalého náčelníka generálníh­o štábu se Američané zároveň diví, proč jsme od vstupu do NATO v roce 1999 nekoupili žádnou jejich techniku. „Je zkrátka zvláštní, že jediné americké zbraně, které do Česka přijdou, nám USA daruje,“míní Šedivý.

Nové vrtulníky budou plnit celou řadu úkolů. Mají zajišťovat přepravu vojáků, přímou podporu pozemních sil, průzkum, zdravotnic­ký odsun nebo úkoly na pomoc integrovan­ého záchrannéh­o systému.

Ministerst­vo obrany nebude nakupovat „holé“stroje. Součástí dodávky má být kromě výstroje a vybavení také výzbroj a munice, logistická a servisní podpora po dobu celého životního cyklu a výcvik leteckého personálu. To vše ovlivní finální cenu zakázky.

Podle armádních expertů rovněž předurčí i následnou výměnu sovětských bojových vrtulníků.

 ??  ??
 ?? Foto archiv firem a MO ČR / ZR ??
Foto archiv firem a MO ČR / ZR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia