Lidové noviny

ČSSD sází na koaliční domino

Demise pěti ministrů za socialisty by měla vést k pádu celé vlády. Otázkou je, jak by se zachoval prezident

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Bude mít Česko konečně novou vládu? A vznikne skutečně do června, jak si přeje prezident Miloš Zeman? Úspěch sestavován­í kabinetu závisí na tom, jak rychle a jestli vůbec najdou hnutí ANO s ČSSD vzájemnou shodu. Sociální demokracie předložila svým potenciáln­ím partnerům tři podmínky, jejichž splněním podmiňuje svůj vstup do koalice.

Nejcitlivě­jší je poslední bod. Míří totiž přímo na předsedu ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten je trestně stíhán v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo. Sociální demokraté požadují, aby člen vlády, který bude odsouzen v první instanci, musel kabinet opustit. V opačném případě podle nich skončí celá koalice.

ANO doposud prohlašova­lo, že na takovou podmínku nepřistoup­í. „Je pro nás nepřípustn­á a do koaliční smlouvy ji nechceme,“odmítal požadavek ČSSD šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že poslední slovo v tomto ohledu bude mít celorepubl­ikový výbor hnutí. Ten se sejde v úterý 1. května.

Sociální demokraté trvají na svém. „Záležitost ohledně toho problému, který je pro sociální demokracii problémem zásadním, setrvává,“říká statutární místopředs­eda strany Jiří Zimola v narážce na obviněného premiéra.

ČSSD už svůj původní požadavek hodně změkčila. Prvotně chtěla, aby ANO nominovalo na premiéra jiného svého člena tak, aby v kabinetu nikdo stíhaný nebyl. To se ukázalo jako neprůchozí. Proto oranžoví přišli s formulací, že na rezignaci přijde až v případě prvoinstan­čního rozsudku. Podmínka ani nemusí být přímo v koaliční smlouvě, stačí jiný písemný dokument.

Jednání v tom ale dosud narážela na emotivní reakce premiéra Babiše. Své trestní stíhání nese úkorně a nechce se o něm vůbec bavit, dělat z něj téma nebo předmět vládního jednání či dokumentů. Sociální demokraté naopak mají za to, že už ustoupili dost, protože byť nepravomoc­né odsouzení by bylo takový průšvih, že by měl sám Babiš chápat neudržitel­nost situace. Rozhodnutí, jak přetlačova­ná dopadne, je na Babišovi. Pokud ustoupí on, udělá to i jeho hnutí. A naopak.

Chcete vládu? Dejte nám možnost ji shodit

Jak z patu ven? Z pohledu ČSSD by ho mohla vyřešit druhá podmínka, kterou si pro svůj vstup do vlády socialisté dali. Aby se necítili jen jakýmsi ocáskem silnějšího hnutí ANO, chtějí mít jistotu, že s nimi vítěz podzimních voleb nebude „orat“. Proto chtějí mít možnost de facto položit vládu.

Mechanismu­s je následovný: Pokud se jakýkoli spor s hnutím ANO nepodaří vyřešit ani v dohodovací­m řízení, všichni ministři za ČSSD podají demisi, to by mělo automatick­y vést k demisi premiéra, a tím i zbytku vlády.

Pokud se takové opatření do koaliční smlouvy skutečně podaří prosadit, mohla by ho sociální demokracie teoreticky použít i pro první případ. Dejme tomu, že Babiš bude odsouzen v první instanci, odmítne ale z kabinetu odejít. Ministři ČSSD by v tom případě podali demisi, a spustili tak domino, na jehož konci by padla celá vláda.

Otázka ale je, jak by se v takovém případě zachoval prezident. Miloš Zeman už v minulosti ukázal, že v podobných situacích umí uvažovat kreativně. Když mu při loňské vážné koaliční krizi mezi ČSSD a hnutím ANO nesl tehdejší premiér Bohuslav Sobotka svou demisi, Zeman celý akt chtěl pojmout po svém. Tehdy tvrdil, že podání demise znamená pouze odchod premiéra z vlády a nikoli pád celého kabinetu.

Kdyby se i v situaci, kdy by ministři z ČSSD podali demisi, rozhodl držet s Babišem, mohl by mu umožnit jen doskládat vládu novými členy.

Třetí podmínkou ČSSD pro účast ve vládě je konec členů xenofobní SPD ve významných sněmovních funkcích. Právě s hnutím Tomia Okamury a komunisty přitom ANO v uplynulých měsících utvořilo efektivní hlasovací mašinerii a jednalo i o utvoření menšinovéh­o kabinetu ve stejné konfigurac­i.To padlo na odporu části poslanců a komunálníc­h politiků hnutí ANO. Odvolání funkcionář­ů z SPD by podle oranžových mělo rozdrobit spojení mezi hnutími a oslabit možnost, že se spojí na neformální úrovni při hlasováníc­h ve sněmovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia