Lidové noviny

Duka rezignuje. Kdo ho nahradí?

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Včera oslavil kardinál Dominik Duka narozeniny. Vzhledem k tomu, že byly sedmdesáté páté, musel zároveň poslat do Vatikánu rezignační dopis. Právě tři čtvrtě století je kanonický věk, ve kterém mají církevní funkcionář­i odejít do důchodu. Neznamená to ovšem automatick­y, že by Duka skončil jako arcibiskup pražský a primas český. Záležet bude minimálně na dvou faktorech.

Tím prvním a klíčovým je výběr kardinálov­a nástupce. „V tomto případě není situace úplně jednoduchá, protože tady zatím není vyprofilov­aná osobnost, o které bychom mohli říct, že to nástupce bude,“řekl LN církevní historik Jaroslav Šebek.

O možných nástupcích se už hovoří. V minulosti se hodně mluvilo například o Janu Baxantovi, který je zástupcem spíše konzervati­vní části církve. Jeho jméno se skloňovalo v době, kdy se rozhodoval­o o nástupci Miloslava Vlka, tedy o Dukovi. Baxantovi však bude letos v říjnu sedmdesát, a tak by za dalších pět let psal stejný rezignační dopis jako teď Duka.

Podle Šebka se mluví také Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka o královéhra­deckém biskupovi Janu Vokálovi. Nejčastěji skloňovaný­m jménem je ale plzeňský biskup Tomáš Holub. „Má zatím jen dvouletou biskupskou zkušenost a je poměrně mladý. Je ale výraznou osobností současné církve,“míní Šebek a dodává, že Duka měl před svým jmenováním za sebou už výraznou biskupskou zkušenost a teologická vystoupení.

O nástupci se přitom rozhoduje v podstatě v tajnosti. Papežský velvyslane­c se ptá biskupů, kněží i laiků na jejich názory. Do Vatikánu pak posílá tři jména. Jedno z nich vybere prefekt kongregace a předloží ho papeži, který se pak sám o následovní­kovi rozhoduje. Pro to všechno platí přísná pravidla, přičemž jedno z nich je i to, že se nic nesmí vyzradit.

Právě to, že zatím není o ná- stupci jasno, patrně povede k tomu, že papež František mandát Dukovi prodlouží. To se ostatně v minulosti u jeho předchůdců stalo, a to třeba v případě Františka Tomáška i zmíněného Vlka. Ten zažádal o rezignaci v roce 2007, v úřadu však zůstal až do roku 2010.

„Jsou i příklady, kdy se papež rozhodl funkci neprodlouž­it. Jde také o to, jaké vzájemné vztahy jsou mezi papežem a arcibiskup­em. Například loni velmi rychle přijal rezignaci prefekta kongregace pro nauku víry Garharda Ludwiga Müllera. Byly mezi nimi tenze,“popisuje Šebek.

A tím se dostáváme k druhému faktoru – vztahu mezi papežem a Dukou. Primas český patří spíše ke konzervati­vnímu proudu, kriticky se vyjadřoval například k tématům islámu či uprchlíků, přičemž papež František v tomto případě zastává liberálněj­ší postoje.

„Kardinál Duka se teď výrazně zviditelni­l převozem ostatků kardinála Josefa Berana. A docela nečekaně se postavil proti prezidentu Zemanovi. To je zajímavá věc posledních dnů, protože kardinál Beran byl do jisté míry reflektová­n i při současných politickýc­h debatách,“říká Šebek s tím, že osobně je toho názoru, že papež Dukovi funkci prodlouží.

Právě vztahy arcibiskup­a pražského a prezidenta Miloše Zemana je něco, co je Dukovi často vytýkáno. Ovšem nejen k Hradu, ale k politikům obecně. Faktem ale je, že i díky tomu se mu podařilo dotáhnout do konce jednání o církevních restitucíc­h.

Kvůli příchylnos­ti k Zemanovi a Dukově kritice vůči uprchlíkům ostatně i odešel nedávno do Vatikánu dopis podepsaný stovkou českých katolíků. Žádají v něm, aby papež Dukovi mandát neprodlouž­il. Příznačné bylo, že vzápětí napsal Františkov­i dopis i Zeman, a to na Dukovu podporu.

O to větším překvapení­m bylo, když Duka minulou sobotu prezidenta výrazně kritizoval. Z Vatikánu se zrovna s velkou slávou přivezly ostatky kardinála Josefa Berana, kterého ze země vyhnal komunistic­ký režim. Při mši, kterou Duka sloužil právě za Berana, prezidento­vi vyčetl, že jako vůbec první hlava státu v polistopad­ové historii přijel na sjezd komunistic­ké strany. A k soudruhům promlouval ve stejnou chvíli, kdy probíhala slavnostní ceremonie ve Vítu.

 ?? Odeslal do Vatikánu svou demisi. Podle kanonickéh­o práva ji musí podat do rukou papeže po 75. narozeniná­ch. A ty oslavil právě včera. FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ ??
Odeslal do Vatikánu svou demisi. Podle kanonickéh­o práva ji musí podat do rukou papeže po 75. narozeniná­ch. A ty oslavil právě včera. FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia