Lidové noviny

Most rozbouřil pražskou koalici

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pražská koalice má pár měsíců před volbami namále. Hnutí ANO, které je její součástí s ČSSD a Trojkoalic­í, včera jednalo, zda nevypoví smlouvu. Znovu se kvůli tomu mají zastupitel­é hnutí sejít dnes.

Důvodem je včerejší jednání zastupitel­stva, na kterém se měl řešit osud Libeňského mostu. Zatímco ANO a ČSSD jsou zastánci jeho zbourání a postavení mostu nového, Trojkoalic­e je proti. O dalším postupu měli rozhodnout právě zastupitel­é. Na to ale nedošlo, neschválil se totiž program. Původně se počítalo s tím, že bod týkající se mostu přijde na řadu až později odpoledne, aby se na jednání mohli dostavit i občané. ODS ale navrhla, aby se bod projednal jako první, což podpořilo ANO i ČSSD.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Trojkoalic­e) se proto rozhodl, že pro program ruku nezvedne. Zastupitel­stvo se tak už brzy odpoledne rozpustilo. „Hájil jsem právo lidí vyjádřit se k tomu, co je zajímá. Není možné s nimi zacházet jako s onucí,“řekl Čižinský.

Právě v tom, že Čižinský jako koaliční zastupitel pro program nehlasoval a jeho stranický kolega Matěj Stropnický se zdržel, vidí ANO porušení koaliční smlouvy. „Kdyby mu šlo o dobro občanů, našli bychom politické řešení Libeňského mostu,“řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Pro program nehlasoval­i ani Hana Nováková z ČSSD a Jaroslav Štěpánek z ANO. Nováková byla podle Krnáčové nemocná a Štěpánek prý pro program hlasovat chtěl, ale neviděl na tabuli.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e staví už od roku 2013 na chatrných základech jednoho hlasu navíc. Problémy měla i v minulosti, což skončilo několikamě­síčním bezvládím, aby se nakonec tři subjekty daly zase dohromady. Podle informací LN z kuloárů je atmosféra v koalici dlouhodobě napjatá. Libeňský most je tak spíš rozbuškou. Není to ani poprvé, kdy na jednání zastupitel­stva nehlasoval­a koalice společně a jeden nebo dva z partnerů si museli vypomoci hlasy opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia