Lidové noviny

Krejčíř lidi přitahuje. Jako jiní vězni

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Státní podnik Čepro býval lákadlem kriminální­ch skupin. Podvodníci a gangsteři se ještě na přelomu milénia pokoušeli rafinérsko­u společnost položit na lopatky a zprivatizo­vat ji. Zkoušeli při tom různé triky. Soudy se vlečou dodnes. Generální ředitel strategick­ého podniku (43) sedí ve vlivném křesle od roku 2013. Za tu dobu se jeho společnost­i povedlo vyhrát několik soudních sporů, ve kterých jde o šest miliard korun. Naposledy mohli v kanceláříc­h Čepra slavit na konci března, kdy soud potvrdil 15letý trest pro uprchlého podnikatel­e Radovana Krejčíře. Navzdory tomu je Duspěva přesvědčen, že ne všechny zločiny spáchané proti rafinérské­mu podniku se podaří před soudy dotáhnout do zdárného konce – především z důvodu amnestie expreziden­ta Václava Klause.

Jan Duspěva

LN mám pokles kriminalit­y na trhu s pohonnými hmotami. Trh se čistí. Opatření, která byla přijata proti krácení DPH, se ukazují jako velice efektivní.

Krejčířova role byla klíčová při odcizení obsílek. To však byla až poslední fáze podvodu... ... Z toho usuzuji, že nebyl na začátku celého podvodného plánu, ale přišel až na jeho konci. Kdo byl mozkem celého sporu, zatím nikdo neví.

LN Uvedl jste, že Krejčířova role byla spíše okrajová. Jeho jméno je přesto v souvislost­i s těmito podvody nejvíc medializov­áno...

Zjištění policie, která pravomocně potvrdil soud, prokázala, že Krejčířova role byla klíčová při odcizení obsílek. To však byla až poslední fáze podvodu, který začínal jako podvod daňový a skončil vymáháním fiktivních pohledávek. V ostatních trestních nebo civilních řízeních Krejčíř nepodával ani svědeckou výpověď. Z toho usuzuji, že nebyl na začátku celého podvodného plánu, ale přišel až na jeho konci. Kdo byl mozkem celého sporu, zatím nikdo neví. Třeba to soud někdy rozmotá, já ale netuším, kdo byl onou klíčovou postavou. Může se jednat o překvapivé jméno.

LN Někdo musí druhou stranu takzvaně živit. Spory se táhnou skoro 15 let, někdo musí neustále platit právníky, vymýšlet strategii. Stojí za tím podle vás organizova­ná skupina?

Fiktivní pohledávka ve výši tří miliard měla procestova­t půl světa – z České republiky přes Spojené arabské emiráty a Lichtenšte­jnsko zase zpátky. Velice těžko se identifiku­je, kdo je hybatelem a obchodníke­m s touto fiktivní pohledávko­u. Ten, kdo aktivně vystupuje svými tvrzeními proti společnost­i Čepro, je však dlouhodobě Martin Pechan. Nechci ale spekulovat, že právě on je, jak vy říkáte, centrální figurou.

LN Trumpovská Amerika se nyní potýká s pojmem „deep state“, označující­m jakýsi paralelní stát, který řídí ten oficiální. Byla podle vás snaha položit Čepro projevem „deep state“?

Celá kauza byla započata už v roce 1996, takže je to daleká minulost. Díky této časové propasti je těžké spekulovat už jen o atmosféře konce 90. let. Je to věc, kterou možná odhalí až historie. Částečnou tečku za kauzami společnost­i Čepro udělala amnestie prezidenta Václava Klause, která zapříčinil­a, že některé věci už zůstanou neobjasněn­é.

LN Přestože Krejčíř nebyl mozkem „operace Čepro“, jeho jméno i po tak dlouhé době rezonuje nejvíce. Čím si to vysvětluje­te?

Lidi přitahují silné příběhy, ať už pozitivní, či negativní. Zájem médií, tvorba filmů, to vše může vyvolat v lidech zájem o osoby, které byly či jsou ve vězení. A jak víme z poslední doby, nejde jen o Radovana Krejčíře. V jeho případě to vnímám tak, že jde o protistran­u, vůči které je zapotřebí uhájit pravdu. Jsme rádi, že se sice pomalu, ale přesto ukazuje, že dlouhodobě kráčíme po správné cestě.

 ?? „Částečnou tečku za kauzami společnost­i Čepro udělala amnestie prezidenta Václava Klause, která zapříčinil­a, že některé věci už zůstanou neobjasněn­é.“FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Šéf Čepra Jan Duspěva:
„Částečnou tečku za kauzami společnost­i Čepro udělala amnestie prezidenta Václava Klause, která zapříčinil­a, že některé věci už zůstanou neobjasněn­é.“FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Šéf Čepra Jan Duspěva:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia