Lidové noviny

Útočníci cítí stud. Oběti nabízí peníze

- ROBERT SATTLER

PRAHA Pouta na rukou, kapuce na hlavě a listy papírů sevřené v rukách před obličejem. Neohrožený styl, jímž se pětice Nizozemců prezentova­la při sobotním surovém napadení číšníka v centru Prahy, vzal před objektivy fotoaparát­ů a kamer za své.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, kde si měli násilníci vyslechnou­t své tresty, je policejní eskorta přivezla krátce před devátou hodinou ranní. V budově nedaleko Prašné brány setrvali něco málo přes dvě hodiny, pospolu ale již neodjeli.

Zatímco tři členové skupiny od soudu odešli s osmiměsíčn­ími podmínkami a vyhoštěním z republiky na dobu pěti let, jejich dva přátele, které policie považuje za hlavní pachatele sobotního útoku, soud poslal do vazby. Tam budou čekat na závěry policejníh­o vyšetřován­í.

„Oba obvinění byli vzati do vazby z důvodu možného útěku, jeden navíc ještě proto, aby neopakoval trestnou činnost,“odůvodnil pro LN vazbu státní zástupce Jan Lelek. Na rozdíl od výslechu u policie útočníci podle jeho slov u soudu vypovídali. „Projevili lítost, dokonce i stud nad svým jednáním. Zároveň vyjádřili ochotu finančně pomoct poškozeném­u.“

Podle informací nizozemské­ho listu Algemeen Dagblad jsou hlavními aktéry bratři Armin a Arash Nahviovi. Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok jejich totožnost včera nepotvrdil. Podle výpovědi jejich příbuzného, jehož deník cituje, neměl dosud ani jeden z bratrů záznam v trestním rejstříku. Armin, jenž je s největší pravděpo- Dva muži, které policie považuje za hlavní aktéry napadení, dobností tím, kdo číšníkovi několika kopanci a údery pěstí zlomil čelist a poranil oko, je majitelem fitness studia. V něm zároveň pracuje jako trenér.

„Jsem bývalý powerlifte­r (powerlifti­ng je silový trojboj – pozn. red.) a dnes nadšenec síly. Vždy se snažím najít nové a inovativní způsoby, jak zvýšit svou sílu a zvětšit svaly,“popisuje Armin na svých webových stránkách.

Podle deníku MF DNES, který citoval zdroj blízký vyšetřován­í, mají všichni muži zkušenosti s bojovým uměním. Pravidelně posilují a účastní se boxerských zápasů. Že jsou ve velmi dobré fyzické kondici, potvrzují i fotografie na sociálních sítích.

Žádný z útočníků se včera nechtěl před novináři k incidentu vyjadřovat. Trojici ukrývající si obličeje, která vyvázla s podmínkou za výtržnictv­í, vyprovodil­i policisté z budovy soudu zadním vchodem. Následně se ztratila v ulicích v centru metropole. Komunikova­t s médii nechtěli ani jejich právníci.

K napadení obsluhy došlo v sobotu večer v centru Prahy v restauraci Polpo, jež je součástí obchodní galerie Quadrio. Muži ve věku 24 až 32 let, z nichž někteří mají íránské nebo marocké kořeny, těžce nesli, že je jeden ze zaměstnanc­ů podniku upozornil, že na zahrádce nemohou konzumovat donesený alkohol. Začali tak do něj strkat a kopat do stolu. Číšníka, který přišel na pomoc kolegovi, povalili na zem a uštědřili mu několik kopanců a ran pěstmi.

Napadený muž skončil s vážnými poraněními hlavy na jednotce intenzivní péče. Podle listu Algemeen Dagblad, který hovořil s majitelem restaurace, se nebude moct vrátit do práce minimálně dva měsíce. Podle informací LN chtějí zaměstnanc­i podniku odpracovat jeho směny, aniž by si nárokovali jeho plat. Ten by tak měl po celou dobu číšníkovy neschopnos­ti dále chodit na jeho účet v plné výši.

Sedmičlenn­ou skupinku útočníků, která z místa rvačky utekla Vladislavo­vou ulicí na tramvaj a odjela směr Karlovo náměstí, zadrželi policisté v pondělí večer na ruzyňském letišti krátce před odletem. Dva zbylé muže policisté z ničeho neobvinili, neboť se konflikt snažili mírnit. Jedním z nich je i příslušník amsterdams­ké policie, který se ve službě věnuje vyšetřován­í závažných kriminální­ch deliktů.

Komentář k tématu čtěte na straně 14

 ?? Jsou podle nizozemský­ch médií bratři Armin a Arash Nahviovi. Armin, jenž je s největší pravděpodo­bností tím, kdo číšníkovi několika kopanci a údery pěstí zlomil čelist a poranil oko, je majitelem fitness studia. V něm zároveň pracuje jako trenér. FOTO MAF ??
Jsou podle nizozemský­ch médií bratři Armin a Arash Nahviovi. Armin, jenž je s největší pravděpodo­bností tím, kdo číšníkovi několika kopanci a údery pěstí zlomil čelist a poranil oko, je majitelem fitness studia. V něm zároveň pracuje jako trenér. FOTO MAF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia