Lidové noviny

Zabitý muž Hamásu jednal se Severokore­jci

- KUALA LUMPUR

Když se 34letý palestinsk­ý elektroinž­enýr

procházel v sobotu před svým bytem v malajsijsk­é metropoli, ukončilo jeho život nejméně 14 kulek vystřelený­ch dvěma muži na motocyklec­h. Batšova rodina obvinila z vraždy agenty izraelské tajné služby Mosad, totéž včera tvrdily i bezpečnost­ní zdroje amerického listu The New York Times.

Odborník na drony Batš sice učil korán a pracoval jako imám v jedné z mešit na předměstí Kuala Lumpuru, to mu ale sloužilo jen jako krytí – ve skutečnost­i byl technologi­ckým expertem vojenského křídla palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás.

Jeho zabití bylo podle zdrojů deníku součástí širší operace, kterou nařídil šéf Mosadu Josi Kohen. Jejím cílem byla likvidace projektu, v jehož rámci vysílal Hamás ty nejschopně­jší vědce a inženýry z Pásma Gazy do zahraničí, aby tam shromažďov­ali know-how o zbraních, které by radikálům pomohly v boji proti židovskému státu.

Batš měl mimo jiné sloužit jako prostřední­k v komunikaci se severokore­jským režimem kvůli dodávce zbraní do Gazy právě přes Malajsii. Egyptské úřady nedávno zadržely zásilku severokore­jské komunikačn­í techniky určené pro navádění střel. Technika měla skončit v Gaze a Batš měl podle tajných služeb obchod vyjednat.

V pondělí malajsijsk­á policie zveřejnila snímky obou mužů podezřelýc­h z Batšovy vraždy s tím, že na ně upozornila bezpečnost­ní složky na hranicích země. Oba podezřelí jsou podle vizáže buď Evropané, nebo lidé z Blízkého východu. Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman odpovědnos­t Mosadu za zabití vědce odmítl s tím, že se Batš stal obětí vnitropale­stinských sporů. Hamás pak přiznal, že byl Batš jeho členem.

Vražda Batše není prvním podobným činem proti odborníkům Hamásu ve světě. Už v roce 2011 byl na Ukrajině unesen palestinsk­ý elektroinž­enýr Dirár abú Sísí, který týden po únosu skončil v izraelském vězení. Zde si odsedí 21 let, mimo jiné i za pomoc Hamásu při výrobě raket. rok

Batš Fádí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia