Lidové noviny

Řekne si Kim o konec sankcí?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PCHANMUNDŽ­OM/PRAHA Když se v dubnu 2012 mladičký severokore­jský vůdce Kim Čong-un poprvé veřejně obrátil k národu, dušoval se, že už si Severokore­jci nikdy nebudou muset „utahovat opasky“. Bylo to jen pár měsíců poté, co na sklonku předešlého roku zemřel jeho otec, a totalitní země na severu Korejského poloostrov­a si zrovna připomínal­a jeho nedožité narozeniny. Co měl tehdy jeho 28letý nástupce na mysli, se vykresluje v mlhavých obrysech teprve nyní v souvislost­i s dnešním ostře sledovaným setkáním v Pchanmundž­omu.

Právě tam, v demilitari­zované zóně, která dělí Korejský poloostrov podél 38. rovnoběžky, přistoupil severokore­jský vůdce po měsících apelů a smírných výzev jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina na setkání. Není prvním mezi vůdci znesvářený­ch Korejí, jejich předchůdci se setkali v minulosti už dvakrát. Je to ale poprvé, co severokore­jský vůdce od konce korejské války překročí hranici na jih. A vůbec poprvé se předem vědělo, že se otevřeně bude jednat o „denukleari­zaci“.

Zdá se ovšem, že každá ze stran si pod tímto pojmem zjevně představuj­e něco jiného. Soul ruku v ruce sWashingto­nem žádají úplnou likvidaci severokore­jského jaderného arzenálu a zařízení k jeho výrobě. Uplynulý pátek, jen pár dní před ostře sledovanou schůzkou, vydal režim v Pchjongjan­gu přelomové prohlášení. Po setkání vládnoucí Korejské strany práce izolacioni­stická země oznámila, že pozastavuj­e své jaderné a balistické testy a že uzavře testovací zařízení. O existující výzbroji se v něm ale mlčí.

Otcova vojenská doktrína se naplnila

Navíc není jasné ani to, zda Pchjongjan­g nevyrukuje s požadavky. Ještě pár měsíců nazpět hrozil jadernou apokalypso­u Washington­u a jeho spojencům, Jižní Koreji, která hostí na 30 tisíc amerických vojáků, nevyjímaje. Náhlý obrat Kim Čong-unova režimu navíc sám o sobě vyvolává množství otázek. Těmi nejpodstat­nějšími z nich je, proč a proč zrov- na teď. Náznaky zazněly v Kim Čong-unově příslibu, že Severní Korea bude usilovat o „příznivé“mezinárodn­í prostředí pro ekonomický rozvoj. Naznačuje to snahu utnout mezinárodn­í sankce, které léta škrtí už tak zbídačenou severokore­jskou ekonomiku.

Zvěstuje to ale také ještě přinejmenš­ím jedno: možný konec Kim Čong-ilovy doktríny známé jako songun. Teorie stavící armádu na první místo a podřizujíc­í veškerý politický a hospodářsk­ý život v zemi jejím potřebám. Důvod je prostý. Plné obranyscho­pnosti už totiž Severní Korea dosáhla – vývojem jaderného arzenálu. Další testy už nejsou potřeba. Ten poslední, v pořadí šestý, loni v září prokázal, že Severní Korea je schopná vyvinout nálož, které zahraniční experti přisuzují sílu rovnající se 70 až 280 kilotunám TNT. Tedy mnohonásob­ně větší, než tomu bylo u pum svržených na Hirošimu a Nagasaki.

Teď je podle Kim Čong-una čas soustředit se na hospodářsk­ý rozvoj. Ostatně, možná ani není na výběr a přišel ve skutečnost­i s geniálním zastíracím manévrem. Jak totiž naznačily zkraje tohoto týdne nezávisle na sobě dva čínské vědecké týmy, Severokore­jcům se zřejmě jejich jaderná střelnice, ukrytá v útrobách hory Mantapsan na severových­odě země, definitivn­ě zhroutila. Od roku 2006 se tam uskutečnil­o všech šest nukleárníc­h testů. Po posledním se ale alespoň částečně podle čínských expertů hora sesunula. A co hůř, podle jednoho z týmů poslední exploze patrně způsobila, že také může unikat do ovzduší radioaktiv­ní spad.

O úmyslech severokore­jského vůdce si zřejmě Soul nedělá iluze. Zasednout s ním k jednacímu stolu se mu ale jeví ve všech ohledech lepším plánem, než dál eskalovat vojenské manévry jako dosud. Byť za jistou cenu: po letech mezinárodn­ího vyloučení dosáhl Kim přinejmenš­ím toho, že s ním svět jedná jako s rovným. Koneckonců nynější summit s jihokorejs­kým prezidente­m je předehrou k další historické schůzce. Koncem května či začátkem června se má sejít se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. A zatímco dnešní setkání v Pchanmundž­omu podle analytiků zřejmě nepřinese nic, na čem by se vyjednavač­i předem nedohodli (spekuluje se třeba o možném setkání rodin rozdělenýc­h korejskou válkou), co čekat při schůzce za měsíc, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

Po měsících smírných výzev se Soul dočkal a poprvé od konce korejské války vůdce totalitníh­o severu slíbil překročit hranici na jih. Jeho náhlý obrat a příslib ukončení jaderných testů ale vyvolává řadu otázek.

Poznámku k tématu čtěte na straně 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia