Lidové noviny

Marx na bankovce jde na dračku

- TREVÍR

Letošní dvousté výročí narození Karla Marxe navozuje hlavně v jeho rodišti, v jihoněmeck­ém Trevíru, dobrou náladu.

Město se těší zvýšenému zájmu turistů, kteří přicházejí z celého světa, a to nejenom kvůli nové šestimetro­vé Marxově soše, kterou darovala čínská vláda.

Zdá se, že největším trhákem je

pamětní bankovka v hodnotě nula eur

s podobiznou slavného rodáka a autora Manifestu Komunistic­ké strany či spisu Kapitál.

„Už jsme prodali přes dva tisíce bankovek s Marxem,“liboval si šéf městské agentury pro cestovní ruch Norbert Käthler v rozhovoru pro agenturu Reuters. Největší zájem prý projevili Američané, Rusové a Tchajwanci.

Celkem bylo vytištěno pět tisíc těchto bankovek a už se chystá dotisk v podobě 20 tisíc dalších exemplářů. Jedna bankovka s nominální hodnotou 0 eur se prodá- vá za tři eura. Trevír vydal suvenýr navzdory tomu, že samotný Marx měl k penězům ambivalent­ní vztah. Nebýt jeho bohatého spolupraco­vníka Bedřicha Engelse, hrozil by mu bankrot.

Bankovky tiskne francouzsk­á tiskárna Oberthur Technologi­es a opatřila je běžnými ochrannými prvky včetně vodoznaku, kovového proužku či hologramu.

Evropská centrální banka (ECB), která tiskne platidla pro státy eurozóny, vydávání suvenýrů napodobují­cích eurové bankovky nebrání. Jak uvedla její mluvčí, je prý jedinou podmínkou pro jejich výrobu dodržení pravidel na jejich reprodukci. Dohled nad jejich výrobou je věcí národní banky státu, v němž byla vyrobena, v tomto případě Francie. sch

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia