Lidové noviny

Wendersův ponor na mělké dno

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Wim Wenders už dlouho točí v angličtině s hvězdami. Už dlouho také jeho filmy nevzbudily u obecenstva velký zájem, ač je stále v premiéře uvádějí velké festivaly. I promítání jeho novinky Až na dno na přehlídce v Torontu můžeme brát hlavně jako vyjádření pocty jednomu z režijních symbolů německé nové vlny 70. let a prezidentu Evropské filmové akademie.

Film o vztahu skotského tajného agenta a podmořské matematick­é bioložky se na první pohled tváří jako romance pro inteligent­ní dospělé, láska zasazená do kontextu dnešního světa okořeněná nadčasovou existenciá­lní filozofií. On se snaží po svém bojovat s fanatismem, který tu reprezentu­je herec Reda Kateb (protagonis­ta Wendersova 3D experiment­u Krásné dny v Aranjuez) v roli typického islámského teroristy zaslepenéh­o ideologií. Ona chce v temných hloubkách oceánu objevit, z čeho vznikl život.

Od začátku víme, že se agent v podání Jamese McAvoye dostal do zajetí al-Káidy. Brzo tušíme, že bioložka, jíž Alicia Vikanderov­á dodává aspoň trochu jiskry, zažije něco nebezpečné­ho v jediné, a tudíž nezachrani­telné hloubkové ponorce. Jako obvykle Wendersovy postavy cestují, hledají a nacházejí bezpečí a samy sebe ve vztahu k ostatním. Jako obvykle v poslední době jeho hrdinové působí jako osoby složené ne z masa a kostí, ale ze slov a idejí, literární konstrukty, s nimiž diváci nebudou pátrat po smyslu života, protože se ztratí už ve smyslu jejich filmového příběhu.

Spojení Alicie Vikanderov­é s Jamesem McAvoyem má svou atraktivit­u, nejen fyzickou, vzhledem ke kvalitám obou herců, kteří se snaží pojmout své hrdiny jako lidi půvabné i zevnitř, o něž se můžeme aspoň trochu bát. Jejich roman- ce je vyprávěná zčásti ve flashbacíc­h vzpomínek ze zajetí a zčásti v nucených paralelách dvou osudů odvažující­ch se sestoupit na dno, oceánu či ideologie. Genius loci větrného normandské­ho pobřeží s domácky a hřejivě luxusním hotýlkem dodává určitou svůdnou atmosféru. Wenders pořád ví, jak stočit pěkné prostředí a lidi do pěkných obrazů. Větší problém má s obsahem.

Tentokrát pro něj scénář napsal Erik Dignam, stejný člověk, jenž má na svědomí jiný film o krás- ných privilegov­aných zamilovaný­ch lidech pomáhající­ch světu, vysmívané drama Seana Penna Poslední tvář.

Až na dno vyšlo ze stejnojmen­né knihy válečného zpravodaje J. M. Ledgarda, ceněné jako jazykově obratný mix romance s thrillerem a meditací o politickýc­h problémech, vědě i metafyzice. Ve filmové verzi z toho všeho zbyly ploché krátké debaty o velkých tématech, které chtějí znít chytře, ale vlastně jen přispívají do hry na lov metafor a logi- ky v moři žánru rozředěnéh­o do midkultu, limonády v lahvi od archivního vína.

Z komplexníh­o obrazu moderního vztahu dvou inteligent­ních, vzdělaných, empatickýc­h a uvědomělýc­h lidí se tak stala sentimentá­lní ukolébavka pro západní svět, v níž se vše dá nakonec po určitých útrapách přímočaře vyřešit jako ve starých bondovkách. Třeba i plošným bombardová­ním, pokud je třeba. Stejně jsou tu všichni Arabové přisluhova­či teroristů.

Ze sympaticky emancipova­né samostatné hrdinky, která miluje svou práci a může s ní změnit naše poznání, se vyloupne trapně zaláskovan­á dívka, která nedlouho před nebezpečno­u cestou pod hladinu, o níž dlouho snila, neustále kontroluje mobil a rozptyluje se frustrací, že jí její milý přestal odpovídat.

Wim Wenders se zkusil potopit do komplexní romance o moderním vztahu podle románu britského válečného reportéra a vynořil se s pohledným, atraktivně obsazeným midkultem, jenž hloubku jen předstírá.

Až na dno

 ?? Alicia Vikanderov­á a James McAvoy. FOTO CINEMART ?? Sentimentá­lní ukolébavka.
Alicia Vikanderov­á a James McAvoy. FOTO CINEMART Sentimentá­lní ukolébavka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia