Lidové noviny

Baletní skvost v Národním divadle

- LUCIE DERCSÉNYIO­VÁ

Klasický anglický balet si nelze představit bez Fredericka Ashtona (1904–1988), který bývá přirovnává­n kWilliamu Shakespear­ovi. Vládl totiž stejně obdivuhodn­ým uměleckým talentem, když ve svých baletech dokázal propojit jemný lyrismus s rozvernou a jízlivou komedií. Příkladem za všechny je právě jeho Marná opatrnost.

Ikonickou verzi tohoto díla Ashton vytvořil v šedesátých letech, nicméně historie titulu spadá do druhé poloviny 18. století, v roce 1789 jej uvedl Jean Dauberval v divadle v Bordeaux. Marná opatrnost znamenala důležitý okamžik v taneční historii, v podtitulu se uváděla jako ballet pantomime, což v divadelní praxi znamenalo převedení příběhu do řeči tance, kde mimika a gestika nahradily mluvené slovo. Balet slavil velký úspěch v době Velké francouzsk­é revoluce a zůstává na repertoáru divadel po celém světě. Ovšem tou nejslavněj­ší a v Royal Ballet bedlivě střeženou verzí je Ashtonova La fille mal gardée čili Špatně střežená dívka. Ashton se na Marnou opatrnost pečlivě připravova­l. Není bez zajímavost­i, že k realizaci baletu přispěla Tamara Karsavinov­á, známá tanečnice Ballets Russe Sergeje Ďagileva. Pomáhala Ashtonovi s mimickými scénami ve druhém jednání a s režijní koncepcí.

Nepostrada­telná stuha

Frederick Ashton se držel původní komediální zápletky, která se točí kolem Lisy, jediné dcery vdovy Simone, majitelky prosperují­cího statku, jež má pro svou ratolest vyhlédnuté­ho bohatého ženicha Alaina. Lisa je však zamilovaná do Colase a odmítá si vzít přihlouplé­ho nápadníka, kterého jí matka vnucuje. Jednoduchý námět Ashton rozvedl do vtipné a dojemné roviny, pohrál si nejen s detaily rozličných situací, ale především vytvořil nápaditou, v mnohých ohledech nepřekonat­elnou choreograf­ii.

Příběh se odehrává na francouzsk­ém venkově na přelomu 18. a 19. století, v době žní. A tak balet skýtá prostor nejen pro tance přátel Lisy a Colase, ale rovněž ženců se srpy a v neposlední řadě i pro kohouta se čtyřmi slípkami. Tito opeřenci se objevují v samém úvodu, seskakují z hřadu, hrabou v zemi a natřásají svými křídly. Ke komickému vyznění přispívá realistick­ý kostým, kdy tanečníci mají masky s ptačími hřebínky, zobáky, na nohou punčocháče připomínaj­ící slepičí pařátky. Ashton se v článku pro The Dancing Times vyznal, že ho bavilo v postavách probouzet humor, propojovat veselou náladu s éterickou lyričností a používat stuhu jako leitmotiv. Se stuhou tančí Lisa hned první pas de deux s Colasem. Stužka představuj­e pouto mezi nimi a zároveň je součástí tanečních vazeb.

Ashton, poučený rytinami 19. století, používá stužek k vytvoření obrazců, které zachycují skupinky sboristek během dalšího duetu hlavních hrdinů. Tanečnice je také poskládají jako paprsky do kruhu, v jehož středu sto- jí Lisa na špičce a pomalu se otáčí kolem své osy. Pro balerínu v roli Lisy je to jen jeden z mnoha náročných prvků, jimiž Ashton svou produkci doslova protknul. Důmyslná práce se sbory vyžaduje od tanečníků pohotovost a dobrou techniku a je dalším prubířským kamenem inscenace. Použití jakékoliv rekvizity má své dramaturgi­cké opodstatně­ní a především využití v choreograf­ické kompozici. Alain se stydlivě schovává za červený deštník, letí na něm ve větru v letní bouři, v úplném závěru si pro něj vleze oknem. Poetická Ashtonova imaginace je zkrátka kouzelná.

Kouzlo nevinnosti

K jímavosti příběhu přispívá hudební předloha Louise Hérolda v aranžmá a volné adaptaci Johna Lanchberyh­o, na níž s Ashtonem pečlivě pracovali. Partitura obsahuje leitmotivy hlavních postav, je nerozlučně spjata s každičkým pohybem, výrazem, gestem baletu, zasazeným do jasně a dosti barevných kombinací scény a kostýmů od Osberta Lancastera.

A jelikož se jedná o komický balet, matku Simone tančí muž. Travesti role byly totiž v 18. sto- letí běžnou záležitost­í a v Ashtonově Marné opatrnosti tento převlek dodává baletu na parodické pikantnost­i. Proslulý je dřevákový tanec, kdy Simone ve dřevácích rozšafně stepuje se čtveřicí dívek.

Marná opatrnost je režijně promyšlena do poslední nuance, kla- de vysoké nároky na technickou vyspělost tanečníků, kdy je třeba odstínit dynamický průběh každé taneční vazby protkané výrazovou i fyzickou subtilitou, křehkostí i humorným nadhledem a nadsázkou.

Už samotný fakt, že balet Národního divadla dostal svolení k inscenován­í tohoto titulu, svědčí o jeho kvalitách. Alina Nanu a Ondřej Vinklát vložili do rolí Lisy a Colase mladistvou nerozvážno­st, spontaneit­u a dobře zvládli technické finesy.

Druhá alternace se pak může bez rozpaků srovnávat se světovou špičkou. Nikola Márová je jako Lisa prostě úchvatná. Bezpečně zachycuje proměnlivé frázování tanečních variací v duchu akademické techniky, nachází vnitřně opodstatně­né herectví zamilované dívky, je graciézní, koketující i dojemná.

Giovanni Rotola odvádí vynikající partnersko­u práci, výtečně točí mnohočetné piruety, jistě skáče a Colase obdařuje mužným šarmem a šibalstvím. A také díky dalším výkonům – Alexandra Katsapova, Jiřího Kodyma v roli nepostrada­telné mamá Simone, Vaeceslava Burlaka, Mathiase Deneuxe, tančících nekňubu Alaina – Marná opatrnost v Národním divadle zůstává „kouzelným a nevinným baletem“. Vždyť, jak podotkla Tamara Karsavinov­á, o ničem jiném také není.

Dramaturgi­e Národního divadla v Praze učinila zásadní krok, když do repertoáru zařadila jako novinku Marnou opatrnost v choreograf­ii Fredericka Ashtona. Uvedení díla znamená pro baletní soubor naší přední scény výjimečný tvůrčí impulz.

Marná opatrnost

Autorka je baletní kritička

 ?? Nikola Márová jako Lisa rozehrává s Giovannim Rotolem coby Alainem všechny valéry baletního umění. FOTO ND – DASA WHARTON ?? Stuhy v hlavní roli.
Nikola Márová jako Lisa rozehrává s Giovannim Rotolem coby Alainem všechny valéry baletního umění. FOTO ND – DASA WHARTON Stuhy v hlavní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia