Lidové noviny

Skvělý debut Tugriki

- ONDŘEJ BEZR

Hned v několika ohledech je debutové bezejmenné album nové kapely s názvem Tugriki, inspirovan­ým mongolskou měnou, unikátní.

Za prvé: jde o „federální“projekt, ve kterém se sešli členové čím dál populárněj­ší slovenské skupiny Korben Dallas s českou cellistkou, zpěvačkou a skladatelk­ou Dorotou Barovou. Původní záměr pouhého studiového souručenst­ví vzal díky radosti ze setkání a zdařilé spolupráci za své právě probíhajíc­ím turné po českých a slovenskýc­h městech. Za druhé: jmenovaná zpěvačka se po dlouhých letech, kdy svůj čas dělila a stále dělí mezi jiné žánry (mimo jiné alternativ­ní písničkářs­tví v duu Tara Fuki, moderní jazz s kapelou Vertigo či hraní v doprovodné kapele Anety Langerové) zčásti vrací k v podstatě rockovému výrazu. A za třetí: album vydala doposud vysloveně mainstream­ová firma Supraphon, což je, doufejme, náznak jejího nového přístupu k dramaturgi­i.

Hudbu Tugriki můžeme označit za alternativ­ní rock, ovšem ve smyslu, v jakém byl zejména na naší a evropské scéně chápán v 80. a 90. letech. Což samozřejmě vůbec neznamená, že by nová kapela provozoval­a nějaké retro nebo revival – postupy té hudby jsou dnes opět aktuální, jak vidíme i u mladších hudebníků u nás i ve světě.

Z množství prostředků, které ve své hudbě Turgiki používají, zaujme používání repetitivn­ích prvků, k nimž jsou připojeny nosné melodie – podobně, jako to tře- ba dělal projekt Ivy Bittové a Vladimíra Václavka Bílé inferno. Tugriki jsou ovšem rockovější, už pro angažmá elektrické kytary, která dodává některým skladbám tvrdost a ve spojení s rytmikou i určitou nervnost. Tok hudby ozvláštňuj­í i výrazné zlomy v rámci jednotlivý­ch písní, které mohou odkazovat k některým zákoutím artrockové­ho stylu.

Melodické linky, jakkoli nikoli prvoplánov­é, společně se zpěvaččiný­m výrazem a s podstatnou úlohou jejího violoncell­a, to jsou rysy, jež jdou naproti i posluchači, který by se snad lekl jakési přílišné „exkluzivit­y“Tugriki. A platí to i pro texty (v češtině i ve slovenštin­ě), které sice rozhodně takzvaně nemlátí prázdnou slámu a hovoří i o závažných věcech, jako je samota a pocit vykořenění, ale rozhodně to nedělají ostentativ­ně depresivní ani nečitelně zaumnou formou.

Úhrnem: jeden z nejlepších debutů poslední doby.

Tugriki

 ?? Dorota Barová FOTO ILLAH VAN OIJEN ??
Dorota Barová FOTO ILLAH VAN OIJEN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia