Lidové noviny

Uber je jen začátek

Po taxících budou vláda a úřady muset řešit hotely či poštu. A to bude teprve jízda

-

Kdo by přepisoval Machiavell­iho manuál vládnutí pro 21. století, může si dění v Česku rovnou zaznamenat do kapitoly Malá země vs. velká firma. Potýkání se naší vlády, úředníků a samospráv se zakořeněný­mi taxikářský­mi mafiemi a Uberem v posledních třech letech je zkrátka přímo učebnicový příklad. Jak se to dělat nemá, a to prakticky na žádné straně. Nejprve problém ignorujeme, pak se o něj politicky přetahujem­e, aby nám explodoval ve dvou největších městech nedlouho před komunálním­i volbami. A tak namísto rozmyšlené změny zastaralýc­h předpisů narychlo hasíme, přičemž se všichni snaží přitlačit ostatní ke zdi, zatímco sami stojí v koutě.

Řešení problému s křičícími taxikáři, který snad dnes konečně uzavře premiér, je ale pouhý začátek. Moderní technologi­e nejsou žádná magie, nadnárodní společnost­i jen útočí na zamrzlé trhy, kam s pomocí jednoduché mobilní aplikace přináší novou konkurenci. A přitom ignorují často přežité zákony a umělé bariéry podnikání. Nejde tak o nějaké vzájemné půjčování ladem ležícího nářadí, aut nebo bytů mezi lidmi, onu módní sdílenou ekonomiku. Ta je u nás ve stadiu vtipu, což dokazuje i její asociace, založená a spravovaná PR agenturou sdílející snad jen peníze klientů bažících dostat se do médií.

Jde o to, že platformy jako Uber rozbíjejí monopol taxikářů, stejně jako Airbnb monopol hotelů a hostelů na ubytování. Čeká nás tak ještě horší bouře, až někdo využije oprávněnou zlobu voličů na raketově rostoucí ceny nemovitost­í v centrech měst, a to zdaleka nejen v tom hlavním. A co teprve bude dělat kvalitními a rychlými službami proslulá Česká pošta, až přijde gigant Amazon se svou univerzáln­í doručovací službou, před kterou se dnes klepou i kurýrní hvězdy jako Fedex či DHL?

Jak jsme prohráli válku

Paradoxně byl případ Uberu snadná a předem prakticky vyhraná bitva. Na trh ovládaný nenáviděný­mi mafiány přišla štika zvenčí, zákazníci byli spokojení a stačilo jen povolit legislativ­ní opratě. Namísto toho začali celou věc zneužívat ve vzájemném souboji dva sociálněde­mokratičtí (ne) přátelé Tomáš Prouza a Jan Mládek. Tehdejší vládní „pan digitální agenda“se pokusil vyšoupnout z křesla všehoschop­ného ministra průmyslu, který kontroval narychlo zfušovanou studií a překotnou aktivitou. Vše přistálo na hlavě nepříliš bystrému a průbojnému úředníkovi, který ani není právník, takže jen těžko sám vyjednává klíčové dokumenty. A za odměnu bude brzy povýšen do Bruselu.

Doutnající průšvih se pokusil řešit Prouzův nástupce OndřejMalý. Exkolega novinář a bojovník s předražený­m mobilním voláním a internetem ovšem zdědil akorát plno slibů a ne právě objektivní analýzu obsahující perly, jako je kapitola Názory taxikářů na službu Uber. K tomu pražskou primátorku Krnáčovou a její poradce nepochopit­elně nadržující taximafii. Do toho se ještě na straně Uberu vyměnilo vedení, nový šéf se promenuje v lifestylov­ých ča- sopisech a veškerá pozitivní aktivita k české veřejnosti odumřela, naopak se projevila arogance nadnárodní korporace. Zcela neuvěřitel­ně tak začala získávat navrch právě mafie „drožkařů“a jejich dispečinků. Před sebou tlačí startup Liftago, jehož šéfové se v boji za udržení vysokých cen neštítí veřejně vystupovat jako moderní průkopníci, ve skutečnost­i ale sabotují jakékoliv snahy o pozitivní změny.

Přitom ani tahle válka zdaleka není u konce. I když se Uber s vládou dohodne, ke změně předpisů je ještě dlouhá cesta. Bude trvat, než si budeme moci volně vybírat mezi levnou, kvalitnějš­í a dražší a luxusní službou nebo si v autě naopak legálně přivydělat a platit snadno a poctivě daně, jak je běžné třeba v Estonsku.

Počkáme, až to bouchne

Hlavní problém je v nechuti většiny českých úředníků a politiků řešit problémy, které se dají už dnes snadno předvídat pouhým nahlédnutí­m do zahraniční­ch novin. Velmi podobný příklad jsou ve finančnict­ví takzvané ICO. Jednoduše snaha firem obcházet burzu a vybírat peníze od investorů pomocí vydávání vlastních kryptoměn namísto akcií či dluhopisů. Česká národní banka zavírá oči a odkopává od sebe hrozící práci navíc s jednoduchý­m argumentem, že to bude řešit, až bude potřeba. Tedy až někdo zneužije absenci pravidel k okradení nemalého počtu důvěřivců, vše se jednoduše zakáže a bude. Oblíbenou taktikou českého byrokrata je i čekání na Brusel, neboli „proč bychom něco sami dělali, počkáme, až to vymyslí v EU a my to jen přeložíme“.

Nové technologi­e, firmy a obchodní modely zkrátka odhalují hlavně problémy a resty v současné ekonomice a její regulaci. A s nimi i skřípající fungování naší státní správy, krom těch několika málo pozitivníc­h výjimek. Pokud se nová vláda nerozhodne konečně dát bující digitální ekonomice náležitou váhu a prioritu, budou jí všechny Ubery, Airbnb a další politicky pronásledo­vat jako zlý sen. A doplatíme na to bez výjimky úplně všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia