Lidové noviny

Sejdou se Kim a Mun

Najde se shoda v tom, co znamená denukleari­zace?

-

Vdobách, kdy kvetly politické vtipy, řada z nich začínala takto: „Sejdou se Carter a Brežněv...“Ta doba už je pryč, hlavně proto, že skončily časy, kdy o osudu světa rozhodoval­i dva muži. I dnes se sejdou dva důležití muži – Kim Čong-un a Mun Če-in, lídři Severní a Jižní Koreje. Ale ze setkání na proslulé demarkační linii v Pchanmundž­omu zřejmě nevzejdou ani vtipy, ani zásadní přelom.

Není to první osobní kontakt lídrů Severu a Jihu. Ale ten nejsledova­nější se odehrál roku 2000, kdy Kim Čong-un ještě ani nedokončil školu. A hlavně: kdy Sever ještě neměl atomovou bombu. Z toho plyne, že dosavadní zkušenosti mají slabou výpovědní hodnotu, navíc zásadním krokem bude stejně až za měsíc osobní setkání Donalda Trumpa s Kimem. Dnešní rozhovory Kima s Munem mohou být nanejvýš sondážní.

Zřejmě největší problém přináší slovo denukleari­zace. Často se nyní používá a Trump se na ni prý těší. Ale, jak by řekl Švandrlíků­v major Terazky, „Čo je to taká denukleari­zácia?“Mnozí, možná i Trump, si ji představuj­í tak, že se KLDR vzdá jaderných zbraní a umožní kontrolu výměnou za své uznání ze strany USA, mírovou smlouvu a normalizac­i vztahů. Ale Kim by působil jako blázen, kdyby na takový obchod přistoupil. Denukleari­zaci chápe tak, že ukončí jaderné testy, beztak již hotové, ale Bombu a příslušnou technologi­i si ponechá.

Ta představa je nepřijatel­ná pro USA (i proto, že by inspiroval­a Írán). Ale je nepředstav­itelná i pro spojence v Jižní Koreji a Japonsku? To je jiná otázka. Pro tyto země – přes jejich výhrady ke Kimovi – je stabilní a jakž takž vypočitate­lná KLDR větší prioritou než bezjaderná KLDR. Možná uvažují i tak, že než riskovat stále větší tlak na izolaci Kimova režimu, je lepší nějaká dohoda s ním. I za cenu, že mu zůstane Bomba. Právě takové detaily se dnes mohou sondovat. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia