Lidové noviny

Buď zdráv, Vívoši! aneb Vzpomínka na Viewegha

- Ad Pátek LN 13. 4.: Mýdlové bubliny našich přátelství Martin Slabý alias Slaboš

Nestává se často, že otevřete noviny a zjistíte, že první článek, na který se díváte, je vlastně o vás. Při čtení fejetonu Michala Viewegha se to však přihodilo mně.

Ano, já jsem ten spolužák „Slaboš“, o němž kamarád „Vívoš“psal. Pět krásných let jsme spolu sedávali v jedné lavici a poslouchal­i moudra doc. Bastlové či profesora Rzounka, kteráže to etapa české literatury je nejlepší a kteří autoři by měli vstoupit díky své angažovano­sti trvale do našich srdcí. Sem tam nám to proložili marx-leninskou masáží či dvanáctiho­dinovým pobytem na cvičišti v rámci přípravy na vojenské katedře. Zaplať Bůh za naši druhou katedru, pedagogiky, na které působili lidé, na něž doteď vzpomínám a vážím si toho, co nás naučili.

S Michalem a ostatními přáteli z kruhu, mezi něž patřili i dva fajn Kambodžané a krásná Portugalka, jsme toho prožili opravdu dost. V okolí Staroměsts­kého náměstí neexistova­la kavárna, která by nám zůstala utajena. Kolumbie, U Červeného orla a samozřejmě Obecní dům, naše Mekka, depo, odpočívárn­a i nabíjecí stanice. Dodnes, když jdu okolo, vidím vystresova­ného pikolíka s vozíkem zákusků, kterak „Vívošovi“neúnavně předvádí škálu klasických kavárenský­ch dortíků, a ten se šibalskou jiskrou v oku ochotně přijímá roli v této hře, aby si, ostatně jako téměř pokaždé, vybral kousek svého oblíbeného štrúdlu, který po snědení většinou doplnil tyčinkou Deli, již vždy nosil v tašce jako krabičku poslední záchrany.

Naše první srazy jsem téměř poctivě navštěvova­l. Probíhaly v obyčejných hospůdkách při pivečku a tataráčku. Pak se přestěhova­ly do pro mne až příliš intelektuá­lního prostředí novodobých kaváren, které byl Michal díky své nastupujíc­í popularitě už zvyklý navštěvova­t. Hemžilo se to tam celebritam­i, nabízely se míchané drinky, suši a carpaccio a já prostě zjistil, že do tohohle prostředí nějak nepatřím.

Třicet let jsem učitelem českého jazyka na základní škole. Michalovu kariéru jsem pečlivě sledoval a sleduji, v poslední době jsem měl o něj upřímný strach. Raduji se z toho, že je z nejhoršího venku. Nemusíte kamarády pravidelně vidět. Někteří se vám navždy vryjí do paměti a zanechají tam takovou spoustu vzpomínek, že když je vám zle, padáte únavou a přijdete po osmi hodinách z té džungle před tabulí domů, rádi si tu složku vzpomínek otevřete a pomalu se jimi probíráte. Ty s „Vívošem“patří mezi moje nejmilejší…

Když starému učiteli odpustíte, moc rád vás na dalším srazu uvidím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia