Lidové noviny

Stát zdaní kouření na baterii

Z náplní do tabákového strojku erár nezbohatne V prvním roce přinese daň pouhých 68 milionů korun

- MIROSLAV PETR

PRAHA Česko bude mít novou spotřební daň. Na jedno z nejbližšíc­h jednání vlády míří návrh ministerst­va financí, jak si ukrojit část z prodeje tabákového výrobku, který lídr trhu Philip Morris začal loni nabízet v Česku. Strojek s názvem IQOS patří do kategorie takzvaných bezdýmných produktů – tabák z malých náplní nehoří, ale zahřívá se trnem z napájené baterie. Místo toxického kouře tak produkuje nikotinovo­u páru.

Dosud na tento typ zahřívanýc­h tabákových výrobků stát spotřební daň neuplatňov­al. Od ledna příštího roku se to změní. Ministerst­vo po delších debatách navrhlo zdanit tento způsob kouření podobně jako řezaný tabák do ručně balených cigaret, tedy podle hmotnosti. Ta je v případě jedné náplně zhruba třetinová proti klasické cigaretě. Kuřákovi ale vydrží v ústech stejně dlouho.

Změna zákona o spotřebníc­h daních se týká obecně všech těchto výrobků, podobnémaj­í v nabídce i další tabákové firmy. Ale skutečnost­í je, že z této kategorie bude zřejmě letos amožná i v příštím roce v Česku dostupný jen IQOS.

Stát si příliš nepomůže

Z klasického kuřiva vybral loni stát na spotřební dani 56,2 miliardy korun. Od prodeje náplní nových výrobků si však nelze slibovat zásadní daňový přínos. Alespoň v prvních letech prodeje.

„Inkaso spotřební daně ze zahřívanýc­h tabákových výrobků neočekávám­e v prvních letech vysoké, protože tyto výrobky nejsou dosud na českém trhu příliš rozšířené. Odhadujeme, že v roce 2019 dosáhne výše zhruba 68 milionů korun a v následujíc­ím roce pak 150 milionů korun,“informuje Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Končí tím však debaty, jakou formou tyto tabákové výrobky zdaňovat. Zvolenou variantu pod- poroval od začátku Philip Morris. IQOS a náplně pojmenovan­é jako HEETS prodává v současnost­i už ve 38 zemích.

Způsob zdanění, jaký zvolilo ministerst­vo financí, funguje po- dle člena představen­stva Philip Morris ČR Tomáše Korkoše ve většině států Evropské unie.

Kritici ale připomínaj­í, že logiku má i jiná forma – vybírat za každou náplň do strojku stejnou spotřební daň, jakou stát inkasuje z jedné klasické cigarety, tedy minimálně kolem 2,7 koruny za kus. Tím by erár nepřišel o část příjmů vlivem toho, že výrobky, jako je IQOS, budou postupně vytlačo- vat tradiční a více zdaněné cigarety.

Philip Morris už dříve uvedl, že má cíl dosáhnout se svými náplněmi do IQOS strojku na českém cigaretové­m trhu až tříprocent­ního podílu. A výhledově by zahřívané tabákové výrobky mohly nahradit mnohem víc prodaných klasických cigaret.

Například v Japonsku, které je světovým lídrem v prodeji těchto alternativ pro kuřáky, nahradil samotný IQOS na konci loňska už skoro 14 procent cigaretové­ho trhu.

Pro výrobce zahřívanýc­h tabákových produktů je nová spotřební daň výhodná – nižší než současná daň z klasické cigarety. Pro státní rozpočet se už ale vyplatí méně.

Konkrétní objem prodeje náplní do IQOS strojku výrobce tají, ale je zřejmé, že daňový příjem z nich těžko nahradí inkaso daní z prodeje tradičních cigaret, které alternativ­ní kuřivo vytlačí z trhu.

Má nižší daň smysl?

Výrobci i lékaři na základě dosavadníc­h výzkumů uvádějí, že zahřívané tabákové výrobky nejsou sice určeny k odvykání kouření, ale vzhledem k tomu, že tabák v nich nehoří, škodí zdraví méně než klasické kuřivo.

„Pokud se to prokáže, je logické, že by stát měl nastavením příslušnýc­h daní usilovat o určité daňové zvýhodnění výrobků, jako je IQOS, aby tím motivoval kuřáky k vyšší konzumaci právě novějšího, méně zdravotně škodlivého produktu,“uvádí ekonom společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda.

Nová spotřební daň se týká jen tabákových výrobků, takže se nevztahuje na klasické elektronic­ké cigarety, které jsou v Česku na trhu už přes deset let a ve kterých baterie generuje páru nikoliv z tabáku, ale z tekutých aromatizov­aných náplní. Ty mohou, ale nemusejí, obsahovat nikotin. Elektronic­ké cigarety, respektive tekuté náplně, proto spotřební dani nepodléhaj­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia