Lidové noviny

Rozcestova­ní Češi a kdepak realitní bublina

-

ČEZ navrhlo vyplatit z loňského zisku dividendu 33 korun

na akcii před zdaněním, tedy stejně jako o rok dřív. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představen­stva, bude mezi akcionáře rozděleno 17,8 miliardy. Stát jako majoritní vlastník loni získal při stejné dividendě zhruba 12,4 miliardy korun. Po čtyři roky předtím vyplatila firma akcionářům pokaždé 40 korun na akcii.

BYZNYS DNE

jí, že energetick­é kanceláře očekáva-

letošní letní sezona bude rekordní.

Zájem Čechů o cestování do ciziny je obrovský. Po zatím nejlepších předprodej­ích zájezdů na počátku roku zbývá přibližně 40 procent nabídky. Kapacity na první polovinu července jsou téměř vyprodané, vyplývá z údajů Asociace cestovních kanceláří.

růst cen nemovitost­í v Česku

neznamená, že by zde byla realitní bublina.

Ceny budou stoupat i nadále, ačkoli tempo růstu zvolní. Na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitost­í to včera řekl bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Například v Praze vzrostly ceny nových bytů za posledního dva a půl roku zhruba o tři pětiny. „O bublině můžeme mluvit v případě, že ceny překročí rovnovážno­u úroveň. Když pak bublina praskne, ceny klesnou. Ale to se tady neděje,“uvedl Tůma.

zisk automobilo­vého koncernu Volkswagen

se v prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb snížil o 3,6 procenta na 4,21 miliardy eur (107,1 miliardy Kč). Oznámila to včera firma, jejíž součástí je i Škoda Auto. Za poklesem stály účetní změny, nepříznivý vývoj směnných kurzů a technologi­cké náklady. Tržby meziročně vzrostly o 3,6 procenta na 58,2 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia