Lidové noviny

Škodovky vyjedou i z německých linek

- MLADÁ BOLESLAV

Škoda Auto bude část produkce vyrábět v Německu, řekl serveru Auto.cz ředitel firmy Bernhard Maier. Důvodem je podle něj zaplnění vlastních výrobních kapacit v Evropě. Co tam bude Škoda Auto vyrábět, Maier neupřesnil.

V Osnabrücku se nyní lakují karoserie škodovek. „Část naší produkce nyní budeme vyrábět v německém Osnabrücku, kde již dnes lakujeme naše fabie,“řekl serveru ředitel Škody Auto. Jaký to bude mít dopad na výrobu v Česku, Maier neuvedl.

Nová výroba Škody Auto v Německu ale neznamená podle zástupců firmy přesun produkce z České republiky. Server Novinky.cz již dříve uvedl, že se v Osnabrücku bude kromě karoserií fabie lakovat od konce roku i karoserie modelu Karoq.

V Evropě bude podle Maiera muset česká automobilk­a investovat do rozšíření výroby. „Kapacita našich závodů je zcela využitá,“doplnil. Firma podle něj zvažuje restruktur­alizaci, stavbu nové továrny i další alternativ­y, plány budou ujasněny během příštích tří až čtyř měsíců.

Loni se objevily spekulace, že Škoda přesune do Německa výrobu následníka modelu Superb. Česká automobilk­a ani mateřský koncern Volkswagen tehdy spekulace nepotvrdil­y ani nevyvrátil­y.

VW včera ve své výsledkové zprávě oznámil, že Škoda Auto v letošním prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o 5,3 procenta na 437 milionů eur (11,1 miliardy Kč). Tržby vzrostly o 4,9 procenta na 4,5 miliardy eur (114,5 miliardy Kč).

Škoda již dříve uvedla, že v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o 11,7 procenta na 316 700 vozů. Na rekordních dodávkách zákazníkům se projevil pozitivní vývoj na důležitých trzích v Číně, Rusku, Evropě a v Indii. Promítlo se do nich i zvýšení dodávek modelů Octavia a Kodiaq.

Volkswagen tento měsíc oznámil, že Škoda se v rámci reorganiza­ce koncernu stane součástí sku- piny zaměřené na masový trh s označením Volume, která bude zahrnovat i značky Volkswagen a Seat.

Škoda provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostředni­ctvím koncernový­ch partnerstv­í, dále na Ukrajině a v Kazachstán­u ve spolupráci s lokálními partnery. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia