Lidové noviny

Facebooku bobtná zisk. Vzdor aféře

- VOJTĚCH WOLF

Skandál se zneužitím uživatelsk­ých dat sociální síti Facebook neublížil. Za čtvrtletí vydělala pět miliard dolarů, meziročně o dvě třetiny víc.

PRAHA Je to paradox. Ačkoliv se sociální síť Facebook potýká se ztrátou důvěry kvůli zneužití dat desítek milionů uživatelů, dosáhla firma nejlepšího čtvrtletní­ho výsledku za dobu své existence. Její čistý zisk v prvních třech měsících roku činil 4,9 miliardy dolarů, což bylo ve srovnání se stejným obdobím loni o 65 procent více. „Přestože čelíme obřím výzvám, naše komunita i náš byznys zahájily rok 2018 velmi úspěšně,“pronesl šéf a zakladatel společnost­i Mark Zuckerberg.

V polovině března vypukl skandál kolem společnost­i Cambridge Analytica, jež se dostala k datům asi 87 milionů členů facebookov­é komunity. Citlivé údaje pak měla využít k ovlivňován­í amerických voleb a pomoci tím Donaldu Trumpovi k prezidents­kému křeslu. V reakci na aféru avizovalo smazání účtu na sociální síti tisíce jejích uživatelů. Vyzývaly je k tomu osobnosti jako vizionář Elon Musk či zpěvačka Cher.

Březnové statistiky ale ukazují jiný obraz. Více než 1,45 miliardy lidí zkontrolov­alo Facebook alespoň jedenkrát denně. Meziročně to znamená růst o 13 procent.

Inzerenti neutekli

Za lepšími finančními výsledky je pak větší zájem ze strany inzerentů. Existovaly přitom oprávněné obavy, že zadavatelé reklamy přestanou síť využívat. Několik z nich, například německá Commerzban­k, reklamu skutečně na nějaký čas pozastavil­a.

Jak ale uvedla například společnost 4C, která se zabývá plánováním a prodejem digitální reklamy, po skandálu naopak zájem inzerentů vzrostl. V prvním týdnu po vypuknutí aféry vzrostly reklamní výdaje o sedm procent, v dalším o 14 procent.

„Jde patrně o nejdůležit­ější výsledky, které firma prezentova­la,“uvedl Daniel Ives, šéf strategie ve výzkumné společnost­i GBH Insights, pro list The Wa- shington Post. „Ve světle toho, jak skandál kolem Cambridge Analytica lidi naštval, byl obrovský tlak na to ukázat, že na inzertní model Facebooku to nemělo příliš velký dopad,“dodal.

Pokračován­í u soudu

Skandál nicméně bude mít dohru. Facebook čelí několika žalobám, sám Zuckerberg vypovídal před americkými senátory a praktiky sítě vyšetřuje Federální obchodní komise. Kromě toho teď od června bude muset být v Británii u zobrazovan­ých politickýc­h reklam jasné, kdo za ně zaplatil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia