Lidové noviny

Tvrďák Gudas posílí reprezenta­ci

- STOCKHOLM

Obránce Radko Gudas z Philadelph­ie se představí v dresu české hokejové reprezenta­ce na květnovém mistrovstv­í světa v Dánsku. Naopak výběr kouče Josefa Jandače neposílí bek Roman Polák z Toronta, který se chce dát zdravotně dohromady po zranění nohy. O účasti jeho spoluhráče Tomáše Plekance zatím není jasno.

„Jsem velice rád, že Gudy (Gudas) se k nám připojí příští týden. Všechno ve Philadelph­ii prošlo. V noci na středu jsem ještě mluvil s generálním manažerem Ronem Hextallem, který všemu dal zelenou. Gudy prošel prohlídkou,“řekl generální manažer českého týmu Jiří Fischer.

K reprezenta­ci se první posila do obrany z NHL připojí ve středu na posledním srazu před šampionáte­m. „Jakmile se přepraví s rodinou zpátky do Čech, tak by se k nám připojil od začátku kempu na mistrovstv­í světa,“uvedl Fischer.

Po středečním vyřazení Toronta v sedmém zápase prvního kola play off na ledě Bostonu se spojil i s oběma českými hráči v týmu Maple Leafs. „Roman Polák říkal na rovinu, že si musí vyřešit zdravotní problém s nohou, takže mistrovstv­í světa se nezúčastní. Bude muset podstoupit zákrok a bude se připravova­t na další sezonu, jakmile se uzdraví,“prohlásil Fischer.

Flyers vypadli v 1. kole play off v noci na pondělí po porážce od Pittsburgh­u 2:4 na zápasy. Útočník Philadelph­ie Jakub Voráček se však z účasti na mistrovstv­í světa omluvil a brankáře Petra Mrázka ani Michala Neuvirtha, kterého čeká artroskopi­cká operace obou kyčlí, stavitelé národního týmu neoslovili.

Sedmadvace­tiletý Gudas, který se zúčastnil loňského světového šampionátu a olympijský­ch her v Soči v roce 2014, si v této sezoně NHL připsal v 70 zápasech 16 bodů za dvě branky a 14 asistencí. V šesti zápasech play off nebodoval. V základní části nasbíral 83 trestných minut. Na přelo- mu listopadu a prosince si odpykal desetizápa­sový trest za seknutí útočníka Winnipegu Mathieua Perraulta.

Osm hráčů z NHL

Na svém třetím turnaji v dresu české reprezenta­ce se Gudas pokusí rozšířit rodinnou sbírku medailí.

Jeho otec Leo má pět bronzů – jeden z olympijský­ch her z Albertvill­e z roku 1992 a čtyři ze světových šampionátů (1989, 1990, 1992 a 1993).

„Když vezmu jeho přínos minulý rok, byl naprosto úžasný jak v kabině, tak na ledě. Hrozně se těšíme, až se k nám připojí. Každý hráč ocení, když mužstvo do- plní hokejista, který hraje fyzickou hru, bruslí a dává kabině klid i mezi třetinami. To právě Gudy přináší. Je to skvělý kluk a doufám, že dodá sebevědomí i ostatním v kabině,“popisuje Fischer.

V širší nominaci českého týmu je nyní osm hráčů, kteří v této sezoně nastoupili v NHL.

Dalšími jsou brankář David Rittich z Calgary a útočníci Radek Faksa z Dallasu, Dmitrij Jaškin ze St. Louis, Martin Frk z Detroitu, Filip Chlapík z Ottawy, Filip Chytil z New York Rangers a Martin Nečas. Poslední jmenovaný sehrál v úvodu soutěže jeden zápas za Carolinu a zbytek ročníku absolvoval v mistrovské Kometě Brno. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia