Lidové noviny

A tobě, dcero, odkazuji byt

-

snulý nemá žádné příbuzné, připadne dědictví státu jako tzv. odúmrť.

V případě, kdy by měl zemřelý třeba jednu nemovitost a vedle toho nějaké finanční prostředky, bylo by určitě škoda dělit nemovitost mezi pozůstalé. Právníci mají bohaté zkušenosti, jak podobné situace končí. Pokud to jde, je vhodnější nemovitost zanechat jen jednomu a ostatní vyplatit. Dosáhnout dohody po smrti „patriarchy“rodiny totiž může být nemožné. Zejména v situacích, kdy část rodiny v domě, který je předmětem dědictví, bydlí a část ho vnímá jen jako zdroj příjmů a nechce do jeho zvelebení investovat.

U dědiců, kteří dědí ze zákona nebo ze závěti, nastává tzv. univerzáln­í sukcese. To znamená, že dědí vše v určitém podílu, přičemž existují tzv. nepominute­lní dědicové. Ti mají právo na určitý podíl z dědictví nehledě na závěť či odkaz. To činí problémy typicky právě v situaci, kdy dominantní­m majetkem zůstavitel­e je nemovitost a zbytek vlastně zamoc nestojí. Nepominute­lnými dědici jsou děti, a pokud nedědí, tak jejich potomci. Nezletilý nepominute­lný dědic musí dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Zletilý má právo na jednu čtvrtinu. Pojďme si to vysvětlit na příkladu.

Zůstavitel má manželku, jednoho syna ve věku 22 let a druhého ve věku 17 let. Hodnota pozůstalos­ti, kterou tvoří jeden dům ve výlučném vlastnictv­í zůstavitel­e, činí 3 600 000 korun. Podle závěti má vše připadnout manželce. Díky povinným dílům ale nebude možné podle závěti postupovat důsledně. Manželka a děti se nacházejí v první dědické třídě a dědí rovným dílem. V našem případě by tak každý ze zákona obdržel třetinu pozůstalos­ti, což činí 1 200 000 korun. Povinný díl nezletiléh­o syna činí tři čtvrtiny zákonného podílu, tedy podílu na pozůstalos­ti. To dělá 900 000 korun. U zletilého jde o čtvrtinu zákonného podílu, v tomto případě 300 000 korun. Matka by obdržela zbývajícíc­h 2 400 000 korun.

Vydědím tě – dědictví nepřijímám

Pokud zůstavitel chce, aby dědicové nezískali ani povinný díl, musí je vydědit. Vydědění je však možné pouze ze zákonem stanovenýc­h důvodů: pro neposkytnu­tí pomoci, pokud potomek neprojevuj­e o zůstavitel­e opravdový zájem, pokud byl odsouzen za trestný čin spáchaný za okolností, které svědčí o jeho zvrhlé povaze, nebo pokud vede trvale nezřízený život.

Zvláštním důvodem je pak vydědění potomka pro velké zadlužení, ale také marnotratn­ost. Tady je však zapotřebí, aby zůstavitel zároveň odkázal to, co by náleželo jeho marnotratn­ému synovi či dceři, přímo jejich potomkům, tedy svým vnoučatům. V praxi jde však o skutečně extrémní chování, typicky propadnutí drogám.

Nejen zůstavitel by však při řešení dě- dictví měl být opatrný. Pozůstalos­t, i když na první pohled může obsahovat třeba i více hodnotných nemovitost­í, může být ve skutečnost­i předlužena. To znamená, že souhrn dluhů převyšuje hodnotu majetku.

Dědictví lze také odmítnout. Což se děje zpravidla právě z důvodu jeho předlužení. Dědictví pak připadne ostatním dědicům v poměru, v jakém dědí oni. Pozor ale: odmítnutí již nelze vzít zpět. Dědictví se lze také vzdát nebo se zřeknout dědického práva. Vzdání se dědictví lze provést jen ve prospěch někoho jiného. Zřeknutí se dědického práva je možné učinit smlouvou za života zůstavitel­e.

POZOR, NESPALTE SE!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia