Lidové noviny

Dostal darem dům, a ještě chce dědit?!

-

Dědické řízení se může zkomplikov­at ve chvíli, kdy ho někdo napadne. Napadena může být závěť například z důvodu nepravosti, falešných podpisů. Případně proto, že byla sepsána a podepsána pod nátlakem nebo ve stavu duševní nemoci. Vyděděný nepominute­lný dědic se může žalobou obrátit na soud s tím, že je vyděděn neoprávněn­ě.

Nejčastěji se však setkáváme s mnohem závažnější situací: jeden z dědiců přemluví před smrtí své rodiče, aby mu darovali dům či byt, který by jinak připadl do dědictví nejen jeho, ale i sourozenců. Do dědictví může tedy zasáhnout i dar, kdy se de facto obchází nepominute­lní dědicové, resp. je možné se pokusit je takto „obejít“.

Jak se bránit? Zaprvé je potřeba uplatnit tzv. kolaci. V dědickém řízení to znamená započtení toho, co někteří dědicové získali od zemřelého v posledních třech letech před jeho smrtí. Při takovém započtení se ovšem nepřihlíží k obvyklým darům, jako jsou vánoční nebo jiné běžné dárky.

Započítává se ale to, co zůstavitel za svého života poskytl na založení samostatné domácnosti nebo na rozjezd podnikání. A zahrne se i to, co použil na uhrazení dluhů potomka. V závěti je ale možné tříletou lhůtu prodloužit nebo zkrátit, případně možnost kolace výslovně zcela vyloučit.

V praxi si lze představit situaci, kdy maminka jednomu ze tří synů těsně před smrtí daruje byt v hodnotě 2 500 000 korun. V pozůstalos­ti pak zanechá jen hotovost ve výši 300 000 korun a movité věci prakticky nulové hodnoty. Každý ze synů by tak měl z pozůstalos­ti nárok na 100 000 korun. Jeden však již obdržel byt daleko převyšujíc­í tuto hodnotu, a tak nedostane nic a podělí se jen ostatní dva. Mezi ně se jeho podíl rozdělí, tedy oba dva dostanou 150 000 korun. To jim ovšem zdaleka nekompenzu­je celkovou „ztrátu“. Obdarovaný se ale nemusí bát, že by musel něco vracet, pouze pak už z pozůstalos­ti nic nedostane. V případě, že by k darování bytu došlo například pět let před smrtí, k započtení by nedošlo (pokud by tedy maminka v závěti neurčila něco jiného). Každý ze synů by pak získal 100 000 korun, včetně toho, který před pěti lety dostal od maminky byt. To vše se ale týká pouze nepominute­lných dědiců. Existuje také institut, kterému se říká „započtení na dědický podíl“. Tento princip se od výše uvedeného liší okruhem osob a také tím, že zůstavitel musí uplatnění tohoto principu vyjádřit písemně a ve formě závěti, dědickou smlouvou či dovětkem. Pak se započtou dary, které zůstavitel věnoval za svého života všem dědicům. V praxi přitom notář, který byl pověřen vypořádání­m dědictví, nemusí mít informaci o všech darech, které zůsta- vitel věnoval. Znevýhodně­ný dědic pak musí vznést vůči započtení v řízení námitku a notáře na tuto skutečnost upozornit.

Při započtení na dědický podíl mohou snadno nastat spory o to, co komu a kdy zůstavitel daroval. Například pokud šlo o nějakou movitou věc značné hodnoty, například obraz od věhlasného malíře, nemusí o tom nikdo vědět. Takové věci se totiž nezapisují do žádného veřejného seznamu, a není tedy snadné zjistit, kdy byla taková věc darována.

Jak je však zřejmé, v mnoha případech kolace není stoprocent­ně úspěšná a klíčový majetek zůstane mimo dědictví. V takovém případě nezbude než se obrátit na soud a dožadovat se neplatnost­i samotné darovací smlouvy, například proto, že byla uzavřena „pod nátlakem nesvobodně nebo bez vážné vůle zůstavitel­e“. Je však třeba se připravit na nejistý spor a nutnost dokazování konkrétníc­h okolností podpisu darovací smlouvy. A většina těchto sporů nekončí úspěšně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia