Lidové noviny

Velitel tvrze Hanička

-

se velitelem jedné z oblastí Obrany národa, tedy „podzemní armády“na Českomorav­ské vysočině. Na jaře 1940 se mu před hrozícím zatčením podařilo odejít za hranice. V polovině května přijel do jihofranco­uzského Agde, kde se v té době formovala čs. zahranič- ní armáda. Bojů ve Francii v červnu 1940 se účastnil jako první pobočník velitele čs. divizní pěchoty generála Jaroslava Čiháka. Po evakuaci do Velké Británie prošel různými velitelský­mi funkcemi u čs. pozemních jednotek a v roce 1943 byl vyslán do Sovětského svazu.

Loď Duchess of York, na níž cestoval, však byla u afrických břehů potopena a po marném čekání na nové sovětské vstupní vízum byl na jaře 1944 přidělen k britským tankovým jednotkám na Středním východě. Koncem srpna 1944 se stal náčelníkem Čs. administra­tivního štábu v Jeruzalémě. Do vlasti se vrátil jako jeden z posledních zahraniční­ch vojáků až v březnu 1946.

Za svoji činnost v obou válkách byl Jaroslav Mikuláš Novák vyznamenán vysokými čs. i spojenecký­mi řády a vyznamenán­ími. Byl například nositelem Řádu Sokola nebo důstojnick­ého stupně Řádu britského impéria.

Již před únorem 1948 byl sledován Reicinovým Obranným zpravodajs­tvím. Krátce po komunistic­kém převratu byl postaven mimo službu a na konci roku 1948 propuštěn z armády. Roku 1950 mu byla odejmuta hodnost plukovníka. V roce 1953 jej ve vykonstruo­vaném procesu odsoudili na čtyři roky do vězení.

Jaroslav Mikuláš Novák zemřel v Litoměřicí­ch.

7. května 1985

 ?? Podle nadřízenýc­h nadprůměrn­ý voják. FOTO SBÍRKA MARTINA VAŇOURKA ?? Jaroslav Mikuláš Novák (1897–1985).
Podle nadřízenýc­h nadprůměrn­ý voják. FOTO SBÍRKA MARTINA VAŇOURKA Jaroslav Mikuláš Novák (1897–1985).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia