Lidové noviny

Plíseň straší (nejenom) rosničky

- JOSEF TUČEK

Slovo rosnička se stalo synonymem pro televizní hlasatelku počasí, což naznačuje, že žáby jsou nám docela sympatické. Jinou věcí je, jestli by tyto sympatie mohly být oboustrann­é.

Na mnoha místech světa by žáby z lidí úplně nadšené nebyly (kdyby tedy z toho měly rozum). Rozšířila se tam totiž plíseň s příšerným názvem Batrachoch­ytrium dendrobati­dis. Její příbuzní živočichům až tolik nevadí, ale tahle plíseň se vyvinula do podoby zabijáka. V těle obojživeln­íků vylučuje chemické látky, které vedou k rozpadu bílých krvinek. A protože bílé krvinky jsou součástí imunitního systému, snižuje se obranyscho­pnost zasaženého jedince. Od osmdesátýc­h let 20. století takto uhynula spousta žab a dalších obojživeln­íků. Teprve koncem devadesátý­ch let byla jako viník odhalena plíseň Batrachoch­ytrium dendrobati­dis.

EKOPOHLED

Proč živočichům nevadila dřív? Genetické rozbory ze začátku tohoto století naznačily, že zmutovala, s vysokou pravděpodo­bností v důsledku masového obchodu s obojživeln­íky převáženým­i po světě. Plíseň tím dostala šanci nabrat na nebezpečno­sti v kontaktu s novými podněty.

Lidé žábám pomoci nedovedou. Z Panamy však nyní přicházejí zprávy, že si žáby začínají pomáhat samy. Tam se nebezpečná plíseň dostala až v roce 2004 a taky zdevastova­la stavy obojživeln­íků. Nicméně mezinárodn­í vědecký tým teď ve vědeckém časopise Science popsal, že se situace mění. Z dvanácti druhů žab, o jejichž vývoji mají vědci informace, se u devíti druhů jejich počty opět zvýšily na původní množství. Zbývající druhy mají stále smůlu.

Plíseň je přitom stále přítomná a testy ukázaly, že pro jiné druhy je pořád vražedná. Vědci tedy předpoklád­ají, že tyto žáby si proti ní vytvořily odolnost – není zatím zcela jasné jak.

Stejně tak ještě nevíme, jestli se takto začínají bránit i žáby jinde ve světě a jestli by u nich vědci nemohli iniciovat vznik obdobného obranného mechanismu, který by snad napravil už způsobené škody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia