Lidové noviny

Co ještě nebylo napsáno o porodu

- ANNA ČERNÁ

Královský porod se blíží – Vévodkyně Kate už je v porodnici – Vévodkyně Kate porodila chlapce! – Její královská výsost vévodkyně z Cambridge bezpečně porodila syna – Jen sedm hodin po porodu syna vyšla z porodnice vévodkyně Kate a ukázala veřejnosti nejmladšíh­o prince – Vévodkyně Kate po porodu: dokonalá vizáž a pocta princezně Dianě.

Není potřeba pokračovat – počátkem týdne před informacem­i o porodu v britské královské rodině nebylo úniku ani v českých médiích.

Ve slovníku je porod definován jako proces, jímž se dostává dozrálý plod z těla matčina, může jít jak o dítě, tak o mládě savců. Ve stylově nižších projevech se stejným slovem označuje to, co probíhá obtížně, zdlouhavě ( naučit dědu odeslat e-mail, to byl porod). Sloveso porodit je jedním zmnoha předponový­ch sloves odvozených ze základu rodit (většina z nich má zvratnou variantu).

Rodit mohou nejenom ženy (či samice), ale slangově i muži, a to ve významu vést porod, pomáhat při porodu ( to dítě rodil primář), rodit se znamená i tvořit, plodit v širokém slova smyslu ( nový zákon se rodil tři roky; mlčky se ro- dil nový den, seriál se rodil jako pásmo vzpomínek, v mysli se mu rodil plán) a pochopitel­ně, že rodí i stromy, keře a pole – v tom případě se častěji užívá předponové urodit ( letos se urodilo hodně jablek).

JAZYKOVÉ OKÉNKO

Vedle urodit a narodit zachycuje Slovník spisovného jazyka českého i předponová slovesa obrodit, odrodit, přerodit, přirodit, vrodit, zrodit, zarodit. Některá z nich vyžadují krátké zastavení, protože nepatří k běžně užívaným. Odrodit znamená poskytnout úrodu ( stromy odrodily) nebo porodit ( odrodila trojčata), zvratné odrodit se je synonymní s odcizit se. Přirodit se je zastaralý výraz s významem narodit se k ostatním žijícím ( za letošek se přirodily tři jalovičky), zřídka se uplatňuje také zarodit, tedy začít nést plody ( švestky letos nezarodily). Vrodit na první pohled budí podezření, že jde o překlep, ale tvar trpného příčestí a z něj odvozené adjektivum ( vrozen, vrozený) užíváme zcela běžně: takové chování je nám vrozeno; vrozená srdeční vada.

Sdělením, že zdravotnic­ké zařízení určené pro porody se nazývá porodnice, nikoho nepřekvapí­m. Zajímavějš­í je, že v Příručním slovníku jazyka českého je zachycena ještě i zastaralá varianta mužského rodu porodinec (odpovídají­cí označením nalezinec, chudobinec, blázinec). Porodnice však může mít ještě jeden význam – je to přechýlená podoba k označení porodník ( MUDr. XY je gynekoložk­a a porodnice). Kvůli homonymii s označením zdravotnic­kého zařízení se přechýlená podoba porodnice zatím objevuje jen zřídka.

I ve spojení s ženou se obvykle užívá nepřechýle­ná podoba ( moje gynekoložk­a není porodník).

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia