Lidové noviny

Špatná výživa škodí sportující­m dětem

Koukalová není sama. Českému sportu chybí systém vhodného stravování. Trpí mládež, ale i reprezenta­nti

- KATEŘINA SVOBODOVÁ

PRAHA Pětkrát týdně dvouhodino­vý trénink, každý druhý víkend závody. Dnes sedmnáctil­etá Eva sportuje od šesti let a v tělocvičná­ch tráví podstatnou část svého času. „Jediné, co se za tu dobu od svých trenérů dozvěděla o tom, jak by se měla stravovat, bylo konstatová­ní, že nejlepším jonťákem je pivo. Možná na tom dokonce je i něco pravdy, ale asi není nejvhodněj­ší právě tohle říkat dětem,“myslí si její matka. Nepřála si zveřejnit své jméno, protože proti dceři nechce popudit vedení klubu, který má ráda.

Na závodech je to prý ještě horší. Otevřené jsou jen bufety pro diváky, kde se prodávají párky v rohlíku a tatranky, v lepším případě polévka nebo trvanlivé bagety. Po turnaji se nakonec všechny týmy sejdou v prvním fastfoodu na dálnici.

To, co popisuje, je v českém sportu spíš typické než ojedinělé, nejhorší situace je v menších klubech. Dětskou sportovní výživou se téměř nikdo nezabývá.

Problém se ale týká i některých reprezenta­ntů. Biatlonist­ka Gabriela Koukalová se svým příběhem, jak ji trenérova poznámka na adresu jejích proporcí dohnala až k bulimii, není jediná. Olympijská medailistk­a, překážkářk­a Zuzana Hejnová potvrdila, že spe- cialistu na výživu vyhledala jen z vlastní iniciativy, když pátrala po možnostech zlepšování. „Náš atletický svaz výživu nepodporov­al, je to jen na jedincích, jestli do sebe vloží finance tímhle směrem,“říká Hejnová.

Že jde o systémový problém a dlouhodobě podceňovan­ou oblast, potvrzuje ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y. Pokračován­í na straně 2 Více v příloze RELAX na straně 31

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia