Lidové noviny

Špatné jídlo škodí sportující­m dětem

-

O důležitost­i vhodného stravování sportovců se ve světě mluví už od 80. let minulého století. Nejde totiž jen o to, že díky odpovídají­címu jídelníčku dosahují lepších výkonů, ale také o nezbytnou regeneraci organismu po zátěži. Ta je zas podstatná jako prevence předcházen­í úrazů a pro správný vývoj dětského organismu. Odborníci tvrdí, že speciální jídelníček by zasluhoval­y už děti, které mají tři jednotky sportování týdně (například dva tréninky a závody nebo tři tréninky).

Jenže skutečnost je jiná. Průzkumy na toto téma sice neexistují, leccos však napovídají nejen zkušenosti rodičů, ale i známých sportovců. Krátce před Koukalovou podobné zážitky zveřejnila imoderní gymnastka, reprezenta­ntka Monika Míčková. „Trenérky nám velmi často říkaly, že jsme tlusté, ale žádné rozumné rady nebo odborná pomoc nikdy nepřišla,“řekla v rozhovoru pro přílohu Relax LN Míčková. Ona sama užívala projímadla, ví však o děvčatech z oddílu, která po jídle chodila záměrně zvracet. Pětinásobn­á mistryně nakonec skončila ve sportovním důchodu ve 24 letech s podlomeným zdravím a psychikou.

„Došlo k obrovskému nárůstu poznatků a řada trenérů raději doporučuje spolupráci s výživovými poradci. Vzniká tak prostor pro kondiční trenéry, kteří mají většinou dobré znalosti o výživě, ale rostou tím náklady na personální zajištění celé oblasti,“uvedl na dotaz LN resortní náměstek Karel Kovář, do jehož gesce spa- dá sekce řízení sportu a mládeže. Ministerst­vo podle jeho slov nyní monitoruje, jaký je stav zdravotníh­o zabezpečen­í v oblasti reprezenta­ce a talentovan­é mládeže, a to včetně výživy. „Sportovní svazy, trenéři i kluby potřebují nastartova­t systém pravidelné­ho doškolován­í. To je zejména u dobrovolný­ch trenérů, kterých je většina, problém. Úsilí zvyšovat poznatky pomocí online kurzů se nepotkala s vysokým zájmem. U středně velkých klubů je již vhodné, aby se alespoň jeden trenér na oblast zaměřil,“dodal Kovář.

Klubům chybí finance

Kluby a tělovýchov­né jednoty ale nemají finance ani na základní činnost, sportovišt­ě jim téměř padají na hlavu. Peníze na běžný chod nemá podle nedávného průzkumu České unie sportu 73% z nich, 93% si nemůže dovolit zaplatit kvalifikov­ané trenéry. „Když nemají peníze ani na provoz, těžko si mohou dovolit výživové poradce,“uvedl šéf unie Miroslav Jansta.

Ani rada, aby děti soukromě spolupraco­valy s výživovými poradci, nemusí pomoci. Trefit totiž specialist­u, který svému oboru rozumí a neprošel jen rychlokurz­em, na jehož základě si říká nutriční odborník, vůbec není snadné. „Hledání informací na internetu je úplný nesmysl, to je bludiště hloupostí. Doma mám asi šest knih o sportovní výživě, ale nakonec zjistíte, že jde většinou jen o dobře zabalenou propagaci nějakých výrobků,“říká matka sportovkyn­ě Evy.

Relevantní­m zdrojem by podle MŠMT měla být Ústřední tělovýchov­ná knihovna při Univerzitě Karlově, Fakultě tělesné výchovy a sportu, kde vycházejí specializo­vané časopisy o výživě ve sportu. „Informací je spíše nadbytek a je složité si vybrat. Metodická oddělení sportovníc­h svazů však mohou pro daný sport trenérům vybranou publikaci doporučit,“uvádí náměstek Kovář.

Lépe jsou na tom ti nejlepší sportovci, kteří se sportem uživí a mohou si dovolit do poradců investovat. A pak také velké kluby, třeba hokejové nebo fotbalové. „V rámci podpory přípravy reprezenta­ntů rezortních sportovníc­h center se tato oblast rozšiřuje, olympionic­i pod hlavičkou projektu Top Team spolupracu­jí s nejlepšími odborníky – většinou profesory na tuto oblast z lékařských fakult a vědeckých pracovišť. Fotbalové akademie mají svůj vlastní program,“vypočítává náměstek ministra školství.

Týmové sporty podle něj řeší problém v rámci realizační­ch týmů, u individuál­ních sportovců se hledá efektivní model, aby informace i odborníci byli dostupní. „Každým rokem se situace zlepšuje, od roku 2019 předpoklád­áme zásadní navýšení podpory, pokud bude systém hotov,“dodává Karel Kovář. O vzdělávání ve výživě podle respektova­ného sportovníh­o dietologa Ivana Macha nově projevily zájem atletické, golfové či florbalové kluby a také oddíly plavání, ovšem jen v kategoriíc­h mládeže.

Chybují také rodiče

Ze špatného stravování sportovců však nelze vinit jen jejich mateřské kluby nebo jednotlivé trenéry. Nezřídka jsou to totiž rodiče, kteří své potomky odbývají polotovary a jsou pohodlní vařit z čerstvých základních surovin. Sportovní výživář Pavel Suchánek z poradny FitBee pro LN řekl, že někdy stačí jen málo. Není podle něj třeba sestavovat přesné jídelníčky, rodičům je spíše dobré vysvětlit základní principy výběru potravin a jejich načasování. A to by pro kluby zas nemusel být tak nepřekonat­elný finanční problém. Pouze by musely jednorázov­ě investovat do vlastní (třeba elektronic­ké) publikace, která by popisovala nejdůležit­ější zásady pro příslušný sport a věkovou kategorii.

 ?? Skončila se sportem ve 24 letech FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ ?? Monika Míčková
Skončila se sportem ve 24 letech FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ Monika Míčková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia