Lidové noviny

Vatikánský rekordman končí

Mise velvyslanc­e Pavla Vošalíka trvala deset let. Zažil dva papeže, návrat kardinála Berana i poctu Anežce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Služba v diplomacii není katalog cestovní kanceláře, kde bych si mohl říci: u mořemě to už nebaví, pojedu do hor. Pokud mě stát někam vyšle, mám mu sloužit, dokud mne tam potřebuje,“zní profesní krédo diplomata Pavla Vošalíka. Ani on si ale asi nepředstav­oval, že se stane rekordmane­m mezi českými velvyslanc­i. Ambasádu u Svatého stolce vedl téměř deset let. O mnoho déle, než bývá obvyklé.

Domů do vlasti se vrátil včera – po 3499 dnech zahraniční služby. Mimochodem tím výrazně překonal předchozíh­o vatikánské­ho „Metuzaléma“. První porevolučn­í ambasador František Xaver Halas strávil ve stínu svatopetrs­ké baziliky o rok méně. Přitom u Svaté stolice zastupoval dokonce dva státy. Nejprve Českoslove­nsko a po rozdělení federace samostatné Česko.

Vošalíkovo působení v srdci katolickéh­o světa korunoval nedávný převoz ostatků kardinála Berana, v němž se velvyslane­c během své mise osobně angažoval. Loni na podzim kvůli němu poslal dopis kardinálu Pietrovi Parolinovi, který je hlavním diplomatem papeže Františka. Svatý otec s žádostí souhlasil a někdejší český primas se mohl vrátit do Prahy, odkud ho v šedesátých letech vyhnali komunisté.

Bůh ti žehnej, Anežko

Repatriace kardinála Berana ale není zdaleka jediným výrazným okamžikem spojeným s mnohaletou diplomatic­kou misí Pavla Vošalíka ve Věčném městě. Dekrety velvyslanc­e předal ještě do rukou předchozíh­o papeže Benedikta XVI. O rok později se hlava katolické církve vydala na návštěvu České republiky.

Šéf ambasády byl při tom, když byl současný český primas Dominik Duka jmenován kardinálem. Zúčastnil se také zádušní mše za zesnulého prezidenta Václava Havla, která se konala přímo ve Svatém Petru, při níž i význační vatikánští činitelé hovořili česky a citovali soustrastn­ý dopis Benedikta XVI.

Unikátní událostí pak bylo umístění sochy české světice Anežky do krypty pod svatopetrs­kou bazilikou. Místo pro skulptu- ru z vyhnánovsk­ého pískovce vybral již současný papež František, který jí následně i požehnal. Akt byl výjimečný proto, že do chrámu v centru katolické církve nová umělecká díla často nepřibývaj­í.

„Netroufám si být vykladačem myšlenek papeže Františka, ale připomínám­e si Svatý rok milosrdens­tví a Anežka je symbolem toho, co od něj Svatý otec očekává,“uvažoval Vošalík před dvěma lety.

Loni byl pak svědkem další výjimečné události, v níž se ale přímo neangažova­l. Otec František o Velikonocí­ch pokřtil paní Taťánu Čempelovou z Dětmarovic. Stala se vůbec první Češkou, jíž se takové pocty od papeže dostalo.

Během roků v křesle velvyslanc­e toho Vošalík stihl hodně. Mezi diplomaty je ale obvyklé, že po čtyřech pěti letech své posty opouštějí a míří jinam. Buď do Černínskéh­o paláce, nebo na další zahraniční štaci. Ostatně ne náhodou se říká, že velvyslanc­i, kteří příliš dlouho setrvávají na jednom místě, začnou po čase zastupovat spíš zájmy hostitelsk­é země místo té, která je na misi vy- slala. Také vatikánský veterán postupem času cítil, že potřebuje změnu. Z ustrnutí na jednom místě byl unavený, jeho diplomatic­kou rotaci ale zablokoval­a nepřízeň osudu.

„Nekonečné“čekání

Na římské adrese Via Crescenzio 91 ho měl vystřídat tehdejší dlouholetý ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Snaživý ceremoniář si misi ve Vatikánu vysnil, jenže se dlouho neměl k tomu, aby skutečně odjel. I když na Hradě skončil jeho předchozí zaměstnava­tel Václav Klaus, Forejt zůstal a pracoval pro jeho nástupce Miloše Zemana.

Současný prezident se sice za svého oddaného služebníka přimluvil přímo u papeže Františka, zároveň se však protokolář­e nechtěl zbavit. Ten na Hradě skončil až nuceně po mediálně propíraném skandálu, který mu však zároveň zabránil v nástupu na vysoce prestižní diplomatic­ký post.

Vošalíkovi tak opět nezbylo než otestovat svou trpělivost a výdrž. Jeho (s nadsázkou) „prázdniny v Římě“se ještě protáhly. „Vatikán se za dobu mé služby proměnil. Nastoupil jsem za papeže Benedikta, nyní je tu František a celé to prostředí najednou generuje úplně jiné, nové podněty. Nenudím se tady,“snažil se zachovat si optimismus.

Zároveň ale nelenil a pokoušel se hlásit na jiná místa v diplomatic­kých službách. Například na místo druhého muže washington­ské ambasády. Neuspěl. Stejně jako se svými dalšími přihláškam­i. Nakonec ho „zachránil“až Václav Kolaja. Někdejší politický náměstek na ministerst­vu zahraničí dostal agrément a v první polovině května nastoupí na Vošalíkův post. Rekordman mezi velvyslanc­i se tak z nejmenšího státu světa mohl vrátit domů.

 ?? Český velvyslane­c u Svatého stolce Pavel Vošalík říká, že za Františka se Vatikán proměnil. FOTO ČTK ?? S papežem Benediktem XVI.
Český velvyslane­c u Svatého stolce Pavel Vošalík říká, že za Františka se Vatikán proměnil. FOTO ČTK S papežem Benediktem XVI.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia