Lidové noviny

Proces se Slánským za 7 milionů

- JAN HORÁK

PRAHA Národní filmový archiv spočetl, na kolik přijde záchrana a obnova nedávno nalezeného audiovizuá­lního záznamu procesu s někdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ Rudolfem Slánským. Záchrana 6 900 250 korun. O uvolnění částky ale musí rozhodnout v příštích měsících vláda. Filmový materiál se našel náhodou v areálu zámku v Panenských Břežanech poblíž Prahy.

Na záznam narazila konkurzní správkyně Barbora Novotná Opltová v půli března. Nález tvoří čtrnáct kovových a šest dřevěných beden, jejichž obsah představuj­e právě především záznam procesu se Slánským. Komunisté ho v rámci vnitřních čistek popravili v roce 1952 za velezradu. O existenci materiálu se vědělo, ale po roce 1989 na téměř tři desítky let zmizel.

Národní filmový archiv (NFA) dosud nalezené nahrávky „jen“zaevidoval, zhodnotil úroveň jejich poškození a bezpečně uložil. Dvacet procent negativů a sedmdesát procent kopií je napadeno plísní. Ministerst­vo kultury, NFA a resort vnitra jakožto odpovědný úřad za chod NFA nyní začnou chystat podklady pro jednání vlády. „Materiál bychom rádi předložili co nejdříve, ideálně do letních prázdnin,“podotkla k tomu mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Jedna cívka je zničená

„S podobnými pracemi má archiv bohaté zkušenosti, ze kterých jsme vycházeli při plánování projektu a jeho rozpočtu,“odůvodňuje mluvčí NFA Veronika Bokšteflo- vá, podle čeho došli experti k částce nutné pro záchrannou operaci.

Záznam je v první řadě třeba odplísnit, pak digitalizo­vat, aby se mohla rozjet jeho kompletace. Posléze se nahrávky zkopírují na nehořlavý materiál. „V zájmu dlouhodobé­ho uchování záznamu bude třeba vyrobit alespoň dvě sady duplikační­ch kopií na nehořlavé podložce,“dodala Bokšteflov­á.

Podle mluvčí ale není jisté, zda se vzhledem k silnému napadení plísní podaří uchovat kompletní zá- znam. Jedna 16milimetr­ová cívka už je podle ní nenávratně zničená.

S nálezem se jako první po odborné stránce seznámil historik Petr Blažek. Podle jeho soudu jde o nejvýrazně­jší nález mimo státní archivy po roce 1989. „Důležité je, že budeme moci reálně rekonstruo­vat velkou část procesu a zjistit, co se skutečně dělo v soudní síni,“řekl už dříve pro Lidovky.cz. Sice existuje několikami­nutový sestřih v rámci někdejšího Filmového týdeníku, jeho vypovídací hodnotu však sráží propagandi­stický kontext.

Rudolf Slánský začal v komunistic­ké hierarchii stoupat po roce 1929. Po mnichovské dohodě v roce 1938 kvůli židovskému původu odcestoval do Moskvy, zatímco většina jeho rodiny zahynula v Terezíně. Účastnil se Slovenskéh­o národního povstání a po roce 1945 patřil vedle Klementa Gottwalda k nejmocnějš­ím mužům KSČ. V roce 1952 byl po dlouhém procesu, vyšetřován­í a mučení popraven.

Další informace na

 ?? Před soudem. Listopad 1952. FOTO ČTK ?? Zlomený Slánský
Před soudem. Listopad 1952. FOTO ČTK Zlomený Slánský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia