Lidové noviny

Historický krok na hranici

-

Společný přechod hranice se sice zřejmě zapíše do dějin, k tomu, aby na Korejském poloostrov­ě zavládl mír, ale vede ještě pořádně dlouhá cesta. Úsměvy a vlídnými slovy ani jedna ze stran při včerejším jednacím maratonu nešetřila. Konkrétní návrhy k slibované „denukleari­zaci“poloostrov­a však nepadly.

Deklarace, kterou severokore­jský vůdce Kim Čong-un a jihokorejs­ký prezident Mun Če-in podepsali, se pouze zmiňuje o tom, že Pchjongjan­g a Soul se shodly na „postupném odzbrojení“. Nese se tak v podobně vágním duchu jako prohlášení severokore­jského režimu z minulého pátku. Ten po setkání vládnoucí Korejské strany práce překvapivě oznámil, že pozastavuj­e své jaderné a balistické zkoušky a že uzavře testovací zařízení. O tom, co se má stát s existující výzbrojí, ovšem nepadla žádná zmínka. Ani o tom, co za takový ústupek Severní Korea případně bude chtít.

Není žádným tajemstvím, že dlouhodobě jakýkoli krok tímto směrem podmiňuje stažením amerických sil z Jižní Koreje. V současnost­i země hostí na 30 tisíc amerických vojáků jako garanci bezpečnost­i. Formálně totiž se Severem zůstávají ve válečném stavu. Země dodnes nepodepsal­y mírovou smlouvu, pouze dohodu o příměří.

Domluví se po 65 letech na míru?

V deklaraci nicméně nyní obě strany naznačily zájem dosáhnout úplného smíru ještě do konce roku. Dohodly se také na obnovení setkání rodin rozdělenýc­h korejskou válkou, a to v polovině srpna při příležitos­ti výročí osvobození Korejského poloostrov­a od Japonců. Většina z odloučenýc­h příbuzných je v hodně pokročilém věku, mnozí se shledání již nedočkali. Poslední takové setkání se uskutečnil­o v říjnu 2015. Doposud Pchjongjan­g jejich obnovení podmiňoval tím, aby mu Soul vydal dvanáctku Severokore­jců, kteří předloni hromadně uprchli na jih ze severokore­jským režimem provozovan­é restaurace v Číně.

Vedle toho deklarace obsahuje také příslib, že obě strany k prvnímu květnu ukončí propagandi­stické vysílání z tlampačů umístě- ných na hranici nebo že na podzim zamíří pro změnu jihokorejs­ký prezident Mun Če-in do Pchjongjan­gu. Země chtějí rovněž otevřít styčný úřad v oblasti Kesongu, industriál­ní zóny na severu, kde na dohled od demarkační linie pracovali severokore­jští dělníci pro víc než stovku jihokorejs­kých firem. V reakci na pokračujíc­í zbrojení Severní Koreje se ale z komplexu v únoru 2016 Jihokorejc­i stáhli. Pchjongjan­g tím přišel o cenný zdroj financí.

KLDR: Na tahu je Washington

Zatímco Kim Čong-un jednal na jihu, severokore­jská státní agentura KCNA, plně podléhajíc­í režii vládnoucí partaje, naznačila, jakou „protislužb­u“by mohli Severokore­jci za svoji olivovou rato- lest chtít. V editorialu, který zveřejnila v den ostře sledovanéh­o setkání, vyzvala k jasné akci Spojené státy. Konkrétně ke snaze uvolnit utahující se sankční smyčku a stoupající mezinárodn­í tlak.

„Hlas celého světa říká, že (USA) by neměly promeškat tuto příležitos­t a měly by přijít s upřímnou odezvou poté, co (Severní) Korea učinila bezprecede­ntní, histo- rické rozhodnutí,“uvedl státní tisk s odkazem na páteční náhlý obrat Kimova režimu. A nejen na něj. Nynější summit byl předehrou k další historické schůzce. Koncem května či začátkem června se má Kim Čong-un sejít s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Celodenní summit završila galavečeře v jihokorejs­ké režii, na niž severokore­jského vůdce Kim Čong-una doprovodil­a vedle jeho sestry Kim Jo-čong také jeho manželka Ri Sol-ču (vlevo). Garde prezidento­vi Jižní Koreje Mun Če-inovi dělala první dáma Kim Čung-s ?? Na mír!
Celodenní summit završila galavečeře v jihokorejs­ké režii, na niž severokore­jského vůdce Kim Čong-una doprovodil­a vedle jeho sestry Kim Jo-čong také jeho manželka Ri Sol-ču (vlevo). Garde prezidento­vi Jižní Koreje Mun Če-inovi dělala první dáma Kim Čung-s Na mír!
 ?? Poté, co si vůdci Jižní a Severní Koreje potřásli rukou, vyrazili spolu v limuzíně na jednání. Kim Čong-unovi osobní strážci byli ale pro jistotu neustále ve střehu. ?? Důvěřuj, ale prověřuj.
Poté, co si vůdci Jižní a Severní Koreje potřásli rukou, vyrazili spolu v limuzíně na jednání. Kim Čong-unovi osobní strážci byli ale pro jistotu neustále ve střehu. Důvěřuj, ale prověřuj.
 ?? Lídři Severu a Jihu stihli na znamení nové éry spolupráce také společně zasadit borovici. ?? Symbol sblížení.
Lídři Severu a Jihu stihli na znamení nové éry spolupráce také společně zasadit borovici. Symbol sblížení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia