Lidové noviny

Pro Rusy je žoldáctví práce snů

Ruslan Levijev (32)

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA Nejnovější sférou zájmů ruských vojenských sil je Afrika. Uvedla to na svých stránkách tento týden skupina ruských novinářů a občanských aktivistů Conflict Intelligen­ce team (CIT) vedená Ze zjištění CIT vyplývá, že „začíná boj o Afriku“, především o střední a východní část. Stejně jako v Donbasu a Sýrii i v afrických zemích působí jako předvoj soukromé vojenské agentury, zejména známá Vagnerova skupina, založená a financovan­á petrohrads­kým miliardáře­m a člověkem blízkým Kremlu Jevgenijem Prigožinem zvaným také „Putinův kuchař“, neboť vlastní restaurace, které má ruský prezident v oblibě a údajně ho pojí s ruským lídrem osobní přátelství. Podle Levijeva je to právě tento muž, kdo platí působení vagnerovců jak ve východoukr­ajinském Donbasu, tak v Sýrii.

Ruslanem Levijevem.

LN Máte nepopirate­lné důkazy o přítomnost­i jak příslušník­ů pravidelné ruské armády, tak žoldáků v ukrajinské­m Donbasu?

Máme obrovské množství důkazů. Tím úplně nejjednodu­šším, ale zároveň stoprocent­ním je informace o člověku, který v Donbasu zahynul. Když vyzpovídám­e rodiče, manželku, najdeme hrob, je vše jasné. Vedle toho někteří ruští vojáci, kteří padli v Donbasu, byli in memoriam vyznamenán­i vysokými státními řády. Jsme také schopni sledovat konkrétní tank, najít ho na fotografii pořízené v Rusku, na něm sedí prokazatel­ně ruští vojáci a potom ten samý tank se stejnými identifika­čními znaky jede ukrajinský­m Luhanskem. Jak se tam asi dostal?

LN Odkud získáváte fotografie vojenské techniky?

Náš hlavní zdroj důkazníchm­ateriálů jsou kupodivu sociální sítě. Nevěřila byste, kolik vojáků si dělá selfie, i když to mají oficiálně zakázáno. Vytvářejí si profily pod cizími jmény, ale fotografie tam dávají reálné. Vítězí touha ukázat se před kamarády, pochlubit se dívkám, jak umí držet zbraň, jací jsou to pašáci a drsňáci. Vyfotí se na pozadí svého tanku, a ještě připíší, jak tvrdě bojují. My umíme zjistit, kdo je kdo, identifiko­vat osobu, určit místo i čas. A pomáhá nám k tomu obyčejná lidská slabost a mužská vychloubač­nost.

LN Vaše organizace má velké zásluhy na odhalení soukromé militantní Vagnerovy skupiny. Kde jste narazili na jejich stopu?

Poprvé v Donbasu. První je našli Ukrajinci, kteří v roce 2014 zachytili zprávy kolující mezi separatist­y o jakési skupině Rusů, která přijela s vynikající výzbrojí. A nebyla to pravidelná ruská ar- máda. Plnili nejdřív funkci sanitářů lesa. Odstranili každého, kdo se mezi separatist­y choval příliš nezávisle, nekoordino­vaně, neposlouch­al…

LN A takové úkoly jim dával někdo zMoskvy?

Samozřejmě. Je to nelegální struktura, jejími stvořiteli jsou Prigožin a Dmitrij Utkin přezdívaný Vagner (údajně kvůli svému obdivu ke třetí říši – pozn. red.). Právě přes Prigožina jsou napojeni na Kreml a ministerst­vo obrany, které je i řídí. Existují i fotografie a rozhovory se žoldáky. Víme prokazatel­ně, že se nyní cvičí na základně ministerst­va obrany v Molkinu v Krasnodars­kém kraji. Na této základně sídlí i štáb Vagnerovy skupiny.

LN Víte, kolik jich v Sýrii bojuje?

Odhadujeme, že 2500.

LN Kolik si takový žoldák může vydělat?

Řadový voják bez zkušeností vydělává tak 90 tisíc rublů měsíčně (zhruba 30 tisíc korun; průměr-

V roce 2014 založil skupinu Conflict Intelligen­ce Team, která se specializu­je na sledování ruských vojenských operací v zahraničí.

Původně se proslavil jako bloger, spolupraco­val s opozičními hnutími a účastnil se řady demonstrac­í v Rusku.

Dnes je uznávaným mistrem v oboru investigat­ivní žurnalisti­ky.

Ano, naše šetření prokázala, že rodina zabitého dostane od tří do pěti milionů rublů (mezi jedním a dvěma miliony korun) v hotovosti. Žádné převody na účet. Domů k vám přijede člověk od vagnerovců a na stůl vyloží balíčky bankovek. Od manželky či matky si nechá podepsat kus papíru, na kterém stojí: Přijala jsem kompenzaci za smrt svého syna.

LN Nedávno údajně vypadl z okna váš kolega Maxim Borodin. I on psal o Vagnerově skupině. Nemáte strach?

Maxim byl v jiné situaci. Žil daleko od Moskvy a o takových provinčníc­h vraždách se ani nedozvíte. Ale když někdo zavraždí novináře v Moskvě, ví o tom hned celý svět.

 ?? Žoldáka dostane až 5 milionů rublů na ruku. Na snímku ruský ženista v syrské Palmýře. FOTO PROFIMEDIA ?? Rodina zabitého
Žoldáka dostane až 5 milionů rublů na ruku. Na snímku ruský ženista v syrské Palmýře. FOTO PROFIMEDIA Rodina zabitého
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia