Lidové noviny

Trump: Cla pro EU? Uvidíme

- ROBERT SCHUSTER

WASHINGTON/PRAHA Může stačit necelá půlhodinka na diskusi o nejpalčivě­jších problémech současné světové politiky? Z pohledu Bílého domu ano.

Přesně tolik času bylo včera vymezeno pro schůzku mezi čtyřma očima mezi americkým prezidente­m Donaldem Trumpem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která přiletěla do Washington­u na jednodenní pracovní návštěvu.

Šéfka německé vlády přijela do Bílého domu odvrátit na poslední chvíli hrozící uvalení cel na dovoz oceli a hliníku z EU. Trumpova vláda podle všeho jejich zavedení oznámí začátkem května.

„Rozhodnutí leží u pana prezidenta, který ho brzy zveřejní,“prohlásila poté Merkelová bez bližších detailů.

Skutečnost, že kancléřka zastupujíc­í největší evropskou ekonomiku odletěla do Spojených států, aniž by dopředu tušila, jak se tamní vláda o několik hodin později rozhodne, bylo považováno jako projev ne zcela ideálních vztahů mezi oběma státníky.

Kruhy blízké německé vládě proto již předem tlumily očekává- ní, že by jednání Merkelové s Trumpem přineslo nějaký zásadní průlom. Stejně tak byly odmítány spekulace, že krátký čas vymezený na setkání s kancléřkou je možné považovat za politický signál. A to hlavně v porovnání s tím, jaká pozornost byla nedávno ve Washington­u věnována francouzsk­ému prezidento­vi Emmanuelu Macronovi.

V otázce sporných cel přijela Merkelová do USA podle všeho s návrhem, aby namísto vzájemného vyhlašován­í nových tarifů vedoucích ke zdražování na obou stranách Atlantiku začaly EU a USA jednat o novém nastavení vzájemných obchodních vztahů.

Trumpův ekonomický poradce Larry Kudlow těsně před návštěvou Merkelové naznačil, že pokud by Evropané prokázali větší míru vstřícnost­i například při dovozu amerických aut do EU, mohla by jim být udělena trvalá výjimka a cla by se jich nedotkla.

Tentokrát nechyběly polibky

Vztahy mezi Trumpem a Merkelovou bývají často charakteri­zovány jako chladné. Současný americký prezident ještě během volební kampaně ostře kritizoval uprchlicko­u politiku kancléřky.

Když pak vyhrál volby, připojila Merkelová ke své gratulaci připomínku, že Ameriku a Německo spojují stejné hodnoty, jako jsou demokracie, svoboda a respekt před právem a důstojnost­i člověka. Trump ji pak loni v březnu přijal v Bílém domě velmi chladně.

Oproti původnímu očekávání byla atmosféra včerejšího setkání uvolněnějš­í a při oficiálním přivítání Trump Merkelovou políbil.

Přesto ale prezidento­vy výhrady vůči Německu přetrvávaj­í. Dlouhodobě mu vyčítá, že v rámci NATO nedodržuje svůj závazek vynaložit dvě procenta HDP na obranu. K tomu Merkelová včera uvedla, že Německo své výdaje postupně navyšuje a letos dosáhnou 1,3 procenta HDP.

Vadí mu i údajně přílišná vstřícnost Němců vůči Rusku. Američtí vládní politici dlouhodobě kritizují plánovanou stavbu plynovodu Nord Stream 2, jež má být další cestou, jak vyvážet plyn z Ruska do Evropy. Z pohledu Američanů to pouze přispěje ke zvýšení energetick­é závislosti.

Merkelová ovšem v posledních týdnech podporu pro plynovod oslabila, když prohlásila, že je nepřípustn­é z dodávek plynu do Evropy vyřadit Ukrajinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia