Lidové noviny

Abba nahrála nové písně, na pódium se ale nevrátí

- STOCKHOLM

Legendární švédská popová skupina ABBA nahrála poprvé od 80. let dvě nové písně. Vystoupit spolu znovu živě na koncertním pódiu ale čtveřice nehodlá. Premiéra jedné ze dvou písní, která nese název I Still Have Faith in You, je plánována na prosinec.

„Všichni čtyři jsme měli pocit, že po zhruba 35 letech by mohlo být zábavné spojit zase síly dohromady a jít do (nahrávacíh­o) studia,“uvedla na sociální síti Instagram skupina, jejímiž členy byli (na snímku zleva) Benny Andersson (71), Anni-Frid Lyngstadov­á (72), Agnetha Fältskogov­á (68) a Björn Ulvaeus (73). „Bylo to, jako by se zastavil čas, jako bychom byli jenom na krátké dovolené,“dodala populární čtveřice.

Jednu z nahraných písní, jež nese název I Still Have Faith in You, by měli mít fanoušci švédské kapely možnost slyšet v chystaném pořadu televizníc­h stanic BBC a NBC, který se bude vysílat v prosinci. Podlemluvč­í skupiny ABBA Görel Hansenové budou nové songy „znít povědomě, ale i moderně“. O návratu na koncertní pódia ale čtveřice švédských umělců podle Hansenové neuvažuje. Chystá se jen turné ABBA Avatar Tour, v rámci kterého by měli vystupovat umělci na dálku jako hologramy. „Ne, nemůžete očekávat, že znovu spojí síly na jevišti,“zdůraznila Hansenová.

Skupinu ABBA založili počátkem 70. let minulého století Ulvae- us a Andersson se svými partnerkam­i. Během následujíc­ího desetiletí se z ní stal fenomén, jenž pravidelně bodoval v hudebních žebříčcích řady zemí. ABBA po celém světě prodala přes 380 milionů alb a singlů, čímž se zařadila mezi nejprodáva­nější umělce historie.

V roce 1979 se Ulvaeus rozvedl, poté se rozpadlo manželství i Anderssono­vi. V roce 1982 skončila i skupina. čtk

 ?? Jedné ze dvou nových písní Abby se plánuje na prosinec FOTO REUTERS ?? Premiéra
Jedné ze dvou nových písní Abby se plánuje na prosinec FOTO REUTERS Premiéra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia