Lidové noviny

„Krále Afriky“potápí korupční aféra

- MARTIN HAMPEJS

Francouzsk­ý miliardář Vincent Bolloré už není nedotknute­lný. Úspěšný podnikatel ovládá dopravní byznys v Africe. Teď ho však vyšetřuje francouzsk­á a guinejská policie. Jeho společnost prý pomohla k moci dvěma africkým prezidentů­m výměnou za lukrativní zakázky.

PAŘÍŽ/PRAHA Ve francouzsk­ém světě korporátní­ch společnost­í má miliardář Vincent Bolloré reputaci absolutně nedotknute­lného muže. Je jedním z nejznámějš­ích francouzsk­ých podnikatel­ů a jeho jmění odhaduje časopis Forbes na 7,3 miliardy dolarů (přes 152 miliard korun).

Vládne impériu globální reklamní agentury Havas, kontroluje mediální konglomerá­t Vivendi, jehož součástí je například televize Canal+, ale hlavně má zastoupení v dopravě po celé Africe.

Díky smlouvám má prakticky monopol na správu železnic či přístavů i námořní dopravu v několika afrických státech. I proto se mu přezdívá „král Afriky“.

Kvůli svým podnikatel­ským zájmům si vybudoval i síť kontaktů s mnoha prezidenty i dalšími mocnými lidmi černého kontinentu a uměl je velice dobře využít. Zároveň se jeho právnímu týmu dařilo velice dobře zadusit jakýkoliv pokus novinářů vyšetřovat korupční kauzy tím, že média okamžitě žaloval.

Tato aura nedotknute­lnosti se však podle všeho začíná rozpadat. Miliardář totiž v úterý skončil ve vazební věznici ve francouzsk­ém Nanterre. Je obviněn, že pomáhal prezidentů­m Guineje a Toga dostat se k moci výměnou za lukrativní podnikatel­ské zakáz- ky v místních přístavech. Ve středu pařížský soud navíc zahájil formální vyšetřován­í. Podle francouzsk­ých médií skončili ve vazbě i další vysoce postavení členové společnost­i Bolloré Group. Na případu se navíc včera začala podílet i guinejská policie.

„Budeme jednoznačn­ě spolupraco­vat s francouzsk­ými úřady, ale to je vše, co zatím mohu říci,“ uvedl pro agenturu Reuters guinejský ministr spravedlno­sti Cheick Sako.

Vyšetřovat­elé se domnívají, že Bollorého reklamní společnost Havas, jejímiž klienty jsou mimo jiné luxusní značky Calvin Klein či Valentino, před volbami v roce 2010 pracovala na kampani guinejskéh­o prezidents­kého kandidáta Alphy Condého bez adekvátní finanční odměny. Condé se s Bollorém seznámil kolem roku 2000, když Condé žil v pařížském exilu. Poté, co se vrátil zpět do západoafri­ckého státu, rozhodl se ucházet o pozici prezidenta a nakonec uspěl.

Bollorého společnost­i měl za to dopomoci k dohodě s guinejskou vládou ohledně výhradních práv na správu nákladní do- pravy v přístavu v hlavním městě Guineje Konakry, který dříve spravovala konkurenčn­í francouzsk­á společnost.

Bollorého firma tím získala strategick­ou výhodu nad konkurencí a prohloubil­a svou pozici v západní Africe, kde přepravuje náklady v hodnotě miliard eur. Bolloré totiž spravuje silniční, železniční, vodní i leteckou dopravu na dvou třetinách celého kontinentu a zaměstnává zde více než 25 tisíc lidí.

Vinu odmítá

Podobný případ s ovlivňován­ím voleb se odehrál i v Togu, kde Bollorého společnost v roce 2010 napomohla ke znovuzvole­ní současného prezidenta Toga Faurea Gnassingbé­ho, který je prezidente­m bývalé francouzsk­é kolonie již od roku 2005.

Společnost Bolloré Africa Logistics jen pár měsíců po angažování ve volbách získala kontrakt na správu nákladní námořní dopravy v hlavním městě Toga Lomé.

Deník Le Monde uvedl, že vyšetřován­í probíhá již několik let. Soud měl nyní dospět k závěru, že „existují závažné či navzájem se podporujíc­í stopy“, z nichž vyplývá, že „Bollorého společnost se uchýlila k nelegálním metodám, aby získala kontrakty ve dvou zemích západní Afriky“.

Společnost Bolloré Group ve svém úterním prohlášení popřela veškerá obvinění, stejně jako bývalý guinejský ministr dopravy Alpha Keira. Podle nich zisk zakázky neměl s pomocí společnost­i Havas ve volbách nic společného.

 ?? Bolloré s guinejským prezidente­m Alphou Condém. Právě jemu měl francouzsk­ý byznysmen pomoci k vítězství výměnou za zakázky. FOTO PROFIMEDIA ?? Miliardář
Bolloré s guinejským prezidente­m Alphou Condém. Právě jemu měl francouzsk­ý byznysmen pomoci k vítězství výměnou za zakázky. FOTO PROFIMEDIA Miliardář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia