Lidové noviny

Brusel zarazil používání tří pesticidů. Škodí včelám

-

BRUSEL/PRAHA tování včelích medů, které tyto škodlivé látky také obsahovaly.

„Evropská komise navrhla toto opatření už před několika měsíci na základě vědeckého doporučení od EFSA. Zdraví včel je obrovsky důležité, protože se týká biodiverzi­ty, výroby potravin a životního prostředí,“citoval britský deník The Guardian eurokomisa­ře pro bezpečnost potravin Vytenise Andriukait­ise.

Zákaz měl i značnou podporu veřejnosti, petici za něj podepsalo na webu neziskové organizace Avaaz téměř pět milionů lidí. „Zákaz toxických pesticidů je nadějí pro včely. Konečně vlády poslouchaj­í občany, vědecké důkazy i farmáře, kteří vědí, že včely nemohou žít s těmito chemikálie­mi a my nemůžeme žít bez včel,“řekla Antonia Staatsová z Avaazu.

Rozruch vzbudila loňská studie německých vědců, podle nichž kvůli pesticidům pokleslo za poslední tři desetiletí množství hmyzu v zemi o 75 procent. Veřejná debata přispěla i ke změně rozhodnutí britské vlády, která se dříve stavěla proti přísnějším­u postupu vůči pesticidům. V listopadu ministr životního prostředí Michael Gove oznámil, že zákaz neonikotin­oidů podpoří.

Zatímco velké země, jako je Německo, Francie či Velká Británie, se vyslovily pro zákaz, proti se postavila Česká republika, Dánsko, Rumunsko a Maďarsko. Dalších devět zemí včetně Polska, v jehož hospodářst­ví hraje zemědělstv­í důležitou roli, se při hlasování zdrželo.

„My jako včelaři toto rozhodnutí vítáme, protože vše, co přispěje k ochraně včel, je dobré,“řekla LN Jarmila Machová, předsedkyn­ě Českého svazu včelařů. Postoj České republiky s ní nikdo nekonzulto­val. „Překvapilo mě, že proti bylo i Maďarsko, což je země včelařů, kde mají 1 200 000 včelstev, a také zdržení se Polska a Slovenska, protože se jako včelaři v rámci visegrádsk­é čtyřky scházíme a vzájemně podporujem­e svá stanoviska.“

Češi jsou proti kvůli cukrovce

České ministerst­vo zemědělstv­í, pod něž problemati­ka spadá, vysvětluje postoj k zákazu pěstováním cukrové řepy: „ČR požadovala zařadit výjimku pro cukrovou řepu a umožnit další použití těchto tří účinných látek z řady neonikotin­oidů v této plodině vzhledem k tomu, že za současně používaná mořidla osiva není dostupná adekvátní náhrada. Jde o naprosto nepostrada­telnou součást pěstitelsk­é technologi­e cukrové řepy a bez nich je výrazně ohrožena rentabilit­a pěstování cukrovky, této tradiční plodiny českého zemědělstv­í.“Celková spotřeba těchto látek je ale v Česku nízká, ani se zde nevyrábějí.

Proti zákazu lobbovali výrobci pesticidů a právě pěstitelé cukrové řepy. Chemické koncerny Bayer a Syngenta se kvůli němu obrátily na evropský soud. Ten se má vyjádřit do konce roku.

 ?? Lidé v Bruselu včera demonstrov­ali za zákaz neonikotin­oidů, které škodí včelám. Ty zajišťují opylování 80 procent všech plodin. FOTO ČTK/ AP MILAN ROKOS ?? Zachraňte včely!
Lidé v Bruselu včera demonstrov­ali za zákaz neonikotin­oidů, které škodí včelám. Ty zajišťují opylování 80 procent všech plodin. FOTO ČTK/ AP MILAN ROKOS Zachraňte včely!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia