Lidové noviny

Piráti na šlapadlech

-

lívek se obvykle vyhýbá zbytečně silným výrazům. Ale jak občas funguje náš roztomilý stát, je vskutku na pováženou. A občas, výjimečně, se i mezi politiky objeví náznak rozumu. Napřed pár příběhů z našeho života.

Šestého července léta Páně 2017 se projížděl pan Robert Landa vodní nádrží Hracholusk­y. Nikoli člunem motorovým či snad vodním skútrem, ale na šlapadle. I přijeli k němu příslušníc­i Policie České republiky a pracovníci Státní plavební správy, přirazili a šlapadlo zajistili. Pan Landa byl totiž „vůdcem plavidla“, a tak kontrolova­li, zda jeho vůdčí schopnosti nejsou ovlivněné omamnou látkou. Stručně a jasně: pár metrů od břehu mu dali dýchnout, jestli si nedal jedno pivko. Kdyby si ho dal, vytáhli by na něj paragrafy zákona o říční plavbě, zakázali pokračovat v činnosti a ve správním řízení hrozili až stotisícov­ou pokutou.

Nikdo se nediví, všichni víme, kolik nehod šlapadla způsobila, kolik lidí zabila.

Stejně pak pokračoval­i naši příslušníc­i na mnoha jiných vodních hladinách: vodák na gumovém raftu je totiž stokrát nebezpečně­jší než banda nalitých Dánů/Anglánů/Holanďanů, kteří v našich městech tiše a pokorně obdivují barokní památky.

Pokračujme v příkladech: „Devětatřic­etiletá žena v Rožnově pod Radhoštěm nezvládla vlivem opilosti jízdu na koloběžce, ze které spadla. Způsobila si zranění v podobě zlomeniny klíční kosti a drobných oděrek. Žena tím, že řídila koloběžku pod vlivem alkoholu, porušila zákon o provozu na pozemních komunikací­ch a ve správním řízení jí hrozí až 50 000 pokuta.“

A další: Je to jen pár let, co policisté ve Zlíně napařili padesátiti­sícovou pokutu panu Tomáši Petrů, který spadl na kole a zranil se. Podle těch, kdo mají v popisu práce „pomáhat a chránit“, však „způsobil nehodu, při níž byl zraněn člověk“, a oni nemají jinou možnost.

Ano, je to tak: Hlava státu se chlubí láskou k alkoholu, kouří v prostorech, kde se kouřit nesmí a obtěžuje svým dýmem okolí, její nejbližší se prohánějí v policejníc­h superautec­h, v nichž nemají co dělat. A policisté pokutují cyklistu, který na lesní cestě upadl a zlámal si ruce, loví cyklisty na vinařské cyklostezc­e, vodáky na Lužnici a pány na šlapadlech.

V tomto punktu přichází dnes Piráti snad s prvním rozumným a zároveň reálným návrhem: přestat aplikovat na vodáky, kteří se líně vezou s proudem po Lužnici, stejná pravidla jako na říční kapitány mnohasettu­nových lodí.

Tu věc pochopí člověkmysl­i mdlé i profesor kvantové mechaniky: vodák požíváním alkoholu ohrožuje jen sám sebe, kapitán velké lodi či rychlého člunu může velmi vážně ohrozit lidi na zdraví či životě. Dávat dýchnout strejdovi na šlapadle je stejně moudré jako pokutovat a případně zavírat do vězení každého nachmelené­ho chodce – ten je přece také účastníkem silničního provozu.

Sláva našim Pirátům, kteří chtějí tuto magořinu změnit!

Strejda na šlapadle i vodák na raftu jsou dle zákona i obmyslné policie stejně nebezpeční jako kapitán transportn­ího šífu. Zjevně se blíží doba, kdy budeme zavírat nachmelené chodce – ti jsou též účastníky silničního provozu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia