Lidové noviny

O obraně nespravedl­ivě stíhaných

-

Je tomu čtyřicet let, co 27. dubna 1978 vyšlo prohlášení o vzniku Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných (VONS); podepsalo je sedmnáct lidí, kteří zveřejnili také své adresy, aby se na ně lidé mohli obracet.

Na základě těchto událostí vznikl Výbor za propuštění Václava Havla, Jaroslava Kukala a Pavla Landovskéh­o, který shromažďov­al svědectví o tom, co se na náměstí a v budově dělo. Tento výbor měl v plánu uspořádat jakýsi „kontraproc­es“, v němž by prokázal nevinu vězněných, jako to kdysi ve třicátých letech učinil kontraproc­es v Londýně, směřující proti nacistické soudní svévoli po požáru Říšského sněmu. Dopadlo to však jinak: všichni tři obvinění byli po šesti týdnech propuštěni a trestní stíhání bylo zastaveno. Lze soudit, že šlo o důsledek mezinárodn­ích protestů, které vyvolal právě Výbor za tři, jak se mu běžně říkalo. To byla samozřejmě pro členy výboru i další disidentym­ocná vzpruha, a tak byl záhy založen VONS.

Na jedné lodi

Členové VONS se první rok pravidelně scházeli v bytě manželů Václava a Kamily Bendových, aby připravova­li sdělení, která byla zasílána českoslove­nským úřadům a poskytován­a západnímu tisku. Kromě toho sdělení VONS uveřejňova­l samizdatov­ý časopis Informace o Chartě 77, vycházejíc­í od ledna 1978. Sdělení byla průběžně číslována a datována, každé mělo ná- zev, aby bylo jasné, oč jde, a obsahovala stručný popis případu či jeho vývoje. Členům VONS záhy došlo, že se v tak velkém počtu těžko dají sepisovat texty, takže vznikla ediční komise. Ediční komise byla jediným „oficiálním“orgánem VONS a mívala tři až pět členů, kteří se scházeli častěji a připravova­li texty sdělení, které pak zasedání celého VONS schválilo.

Diskuse bývaly občas bouřlivé, protože v právním prostředí Českoslove­nska 70. a 80. let nebylo právě snadné stanovit, kdo je stíhán či pronásledo­ván za projevy svého přesvědčen­í. Často šlo o zástupná trestní stíhání, například pro paragraf o výtržnictv­í, ač bylo jasné, že případ má politický podtext nebo jde o prostou policejní zvůli. Nejednou si některý člen VONS povzdychl, že by se, přísně vzato, dalo za nespravedl­ivé prohlásit málem každé druhé trestní stíhání v Českoslove­nsku – tak často se i v běžných kriminální­ch kauzách používala vynucená nebo nepravdivá svědectví nebo nezákonný nátlak, nad nimiž vyšetřovac­í a justiční orgány přivíraly oči.

Ve Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných platilo právo veta. Sdělení podepisova­l VONS kolektivně, takže možnosti případného postihu byl vystaven každý jeho člen, proč by tedy měl riskovat a zastávat se někoho, kdo podle jeho názoru skutečně spáchal trestný čin? Právo veta bylo ovšem používáno jen zcela výjimečně, členové VONS se snažili argumentov­at a naslouchat argumentům ostatních. Měli velmi různé politické názory, ale upřímně se snažili dohodnout: zpravidla se jim to dařilo. Navíc ve VONS – stejně jako v celém disentu – vládla přátelská atmosféra, všichni věděli, že si ten či onen myslí něco docela jiného, ale nevedli spolu politické boje: cíl své práce měli jasně vymezený, byli na jedné lodi.

Státní moc pochopitel­ně hleděla na činnost VONS s velkou nevolí: komunistic­ký stát neměl sebemenší zájem, aby se o jeho násilí a křivdách psalo v západním tisku a aby na ně upozorňova­li západní státníci při různých jednáních. V Českoslove­nsku stejně jako v celém sovětském bloku přece oficiálně žádní političtí vězni neexistova­li. To se hezky hlásá na stránkách Rudého práva, ale když pak zahraniční představit­el vytáhne při jednání papírek a přečte z něj, že ten a ten sedí v té a té věznici za to a za to, dost těžko se to popírá.

Pokus o zničení

Na konci května 1979 se komunistic­ké úřady rozhodly zakročit a proběhla rozsáhlá policejní razie, při níž byla zadržena řada osob, mezi nimi většina členů VONS, z nichž dva (Václav Benda a Jiří Dienstbier) byli v té době rovněž mluvčími Charty 77. Situace vypadala povážlivě. Dá se to ilustrovat příhodou z ruzyňské věznice, kde byla více než dvacítka zatčených umístěna v podzemních celách. Jaroslav Kukal zavolal z okna: „Je tady někdo z Vonsu? Dělejte něco!“a z některé z vedlejších cel mu odpověděl Rudolf Battěk: „Jsme tady všichni. Co máme dě- lat?“Mohlo to znít beznadějně… Vyšetřovac­í vazba byla uvalena na deset zadržených, ostatní byli propuštěni. S obviněním z podvracení republiky zůstali ve vazbě, jak se dalo očekávat, ti nejaktivně­jší. Vypadalo to dramaticky, nad činností VONS se mohlo začít smrákat. Ukázalo se však, že solidarita pronásledo­vaných je silnější než strach. Do VONS vstoupilo 12 nových členů, vznikla nová ediční komise a práce výboru pokračoval­a.

Proces, který českoslove­nská justice uspořádala se šesti z deseti obviněných členů VONS, měl mohutný mezinárodn­í ohlas. Na Západě bylo uspořádáno několik divadelníc­h a televizníc­h inscenací průběhu procesu, psaly o něm snad všechny noviny – a v žádném případě se nedalo popřít, že šlo o politický proces. Kolem soudní budovy probíhaly ve dnech 22. a 23. října 1979, kdy se hlavní líčení konalo, rozsáhlé policejní manévry, řada chartistů, kteří se chtěli procesu zúčastnit nebo aspoň na chodbě zamávat vězňům, byla zadržena, někteří byli odvezeni mimo Prahu a ponecháni, aby si poradili, jak umějí.

Každá pomoc vítaná

Práce VONS však pokračoval­a, postupně přibývali noví členové, do konce komunistic­ké vlády v Českoslove­nsku jich bylo přes čtyřicet. Neměli to snadné, deset z nich bezpečnost­ní orgány v rámci akce Asanace postupně přinutili vskutku odpornými metodami k odjezdu do emigrace. Zároveň se však vraceli z vězení a k práci původní členové a výbor měl mnoho spolupraco­vníků, kteří sháněli podklady, jezdili k soudům, navštěvova­li rodiny vězněných „klientů“výboru, jednali s advokáty a pomáhali i jinak. To všechno dělali pochopitel­ně i členové VONS, ale sledovanýc­h případů bylo hodně, každý, kdo pomáhal, byl vítán.

Celkem vydal Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných 1125 sdělení. Nemůžeme si ovšem představov­at, že každé sdělení informuje o jednom případu. VONS se případy zabýval průběžně, to znamená, že o každém případu bylo sdělení víc – o zahájení trestního stíhání, o soudu, o různých okolnostec­h. Na druhé straně nešlo pokaždé o stíhání nebo pronásledo­vání jednotlivc­e, mnohé případy se týkaly více lidí či celých skupin.

VONS se po pádu komunistic­kého režimu pokoušel o očistu justice, ale jednotlivý­mi případy se už nezabýval a v červnu 1996 fakticky ukončil činnost. K policejní a justiční zvůli občas dochází stále – jako všude na světě –, ale je zřejmé, že jde o výstřelky, a ne o podstatu systému.

 ?? Členové VONS (mezi nimi zleva Václav Benda, jeho manželka Kamila Bendová a Jiří Ruml) slavili v roce 1998 20. výročí vzniku výboru. FOTO ČTK ?? Po dvaceti letech.
Členové VONS (mezi nimi zleva Václav Benda, jeho manželka Kamila Bendová a Jiří Ruml) slavili v roce 1998 20. výročí vzniku výboru. FOTO ČTK Po dvaceti letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia