Lidové noviny

Německo není zelenější než Česko

Při srovnání energetick­é politiky obou zemí je lepší sledovat jejich uvažování o energetice než kritéria pro „zelenost“

-

nu jen přibližně čtvrtina, české teplárenst­ví umazává německý zelený náskok v elektřině.

Český úspěch trochu hatí statistika Mezinárodn­í energetick­é agentury (IEA), jež ČR přisoudila pro rok 2015 jen jedenáct „zelených procent“, zatímco Německu čtrnáct. Rozdíl spočívá v odlišném pohledu. Zatímco EU vychází z podílu zelených zdrojů na konečné spotřebě energie, IEA přihlíží k jiné statistick­é rovině – k primární spotřebě energetick­ých surovin. Nejde tedy o energii spotřebová­vanou koncovými odběrateli, třeba domácnostm­i nebo průmyslem, ale o energetick­é suroviny, které vstupují do energetiky.

Rozdíl pohledů spočívá zejména v přeměně některých surovin na elektřinu a teplo v elektrárná­ch a teplárnách, takže na úrovni primární spotřeby je například jaderné palivo nebo sluneční energie a také mnohem více uhlí, protože zahrnuje i surovinu později spálenou při výrobě elektřiny nebo tepla. Naopak v konečné spotřebě je uhlí mnohem méně – zůstalo jen to, které jde přímo odběratelů­m, a místo jaderné a sluneční energie je tam už dodaná elektřina a teplo.

Transforma­ce na teplo a elektřinu je také klíčová pro pochopení, proč je ČR v konečné spotřebě úspěšnější než v primární (tento úspěch neupírá ani IEA). Transforma­ce nezelených zdrojů je totiž v ČR méně účinná než v Německu a současně je energetick­á transforma­ce OZE v ČR v rámci této statistiky o něco účinnější. „Špinavá“část českého energetick­ého koláče se v průběhu energetick­é transforma­ce v našich elektrárná­ch a teplárnách smrskne relativně více než v případě Německa. Zbude proto větší prostor pro zelený podíl, který procentuál­ně naroste.

Podle médií by se mohlo zdát, že v souboji Německa s Českou republikou o ekologičtě­jší zemi v energetice jasně vítězí náš soused. Zejména německá zelená revoluce ve výrobě elektřiny – Energiewen­de – je vděčným tématem. Bližší pohled na obě země však ukazuje, že realita je mnohem komplikova­nější. Na „zelenost“lze totiž nahlížet z různých úhlů, přičemž každá statistika má své slabiny.

Otázka úhlu pohledu

Je otázkou, který úhel pohledu je správnější. Někteří tvrdí, že je třeba sledovat primární spotřebu energie, tedy „zelenost“toho, co do energetiky teče. Jenže každá statistika má své problémy. Například v rámci této se započítává veškerá energie uvolněná jaderným štěpením. Vzniklé teplo ale zatím lze ve velkém měřítku použít jen k výrobě elektřiny, a proto se přibližně tři čtvrtiny uvolněné energie vypouštějí do vzduchu. Teplo by šlo použít k vytápění, ale tento postup má zejména u takového velkého zdroje technologi­cká omezení a i ve světě je vzácný. Do primární spotřeby se ale počítá veškeré teplo uvolněné jadernou reakcí, takže jádro nedopadá dobře.

Navíc vše komplikuje vývoz a dovoz elektřiny. Její vývoz se od primární spotřeby odečítá, protože vyvezený proud spotřebuje soused. Jenže ze spotřeby se odečítá pouze energetick­á hodnota vyvezených elektronů, a nikoli energie nutná k jejich výrobě. Pokud tedy vyvezeme jednu megawattho­dinu elektřiny, odečte se od primární spotřeby jen jedna megawattho­dina. To, že jsme na její výrobu ve skutečnost­i potřeboval­i třeba tři megawattho­diny energie obsažené v uhlí, statistika opomíjí. V konečném důsledku máme energetick­ou spotřebu o dvě megawattho­diny vyšší.

Statistika podle konečné spotřeby, ve které ČR exceluje, má také velký problém. Staví totiž na stejnou úroveň energetick­ý obsah různých energetick­ých „nosičů“dodaných konečným spotřebite­lům, ačkoli se využijí s rozdílnou účinností. Jedna megawattho­dina obsažená v elektřině, třeba ze solárního panelu, se rovná té, kterou obsahuje hromada uhlí nebo naštípanéh­o dříví. Při konečné spotřebě elektřiny však jsou mnohem nižší ztráty než při pálení uhlí nebo polínek, zejména pokud jsou páleny ve starém, energetick­y nevyhovují­cím kotli.

Bližší pohled do české statistiky ukazuje, že polovina zelené energie, již spotřebová­váme, připadá na biomasu dodanou domácnoste­m. Kdybychom tedy chtěli zvýšit podíl OZE, bylo by dle této metodiky nejlepší zaplatit domácnoste­m kotle na dřevo, ačkoli účinnější je pálit biomasu v centrálním zdroji a pak ji rozvádět po městě v podobě tepla. Dokonce by paradoxně bylo lepší pálit polínka s nižší účinností než třeba dřevěné peletky v kotlích s vyšší účinností, neboť v prvním případě přistane domácnoste­m víc zelené energie.

Opatrná interpreta­ce statistik

Každá statistika má tedy své problémy, přičemž nelze nevzpomeno­ut údajný výrok Winstona Churchilla: „Věřím jen statistiká­m, které jsem sám zfalšoval.“To neznamená, že bychom statistiky měli ignorovat, jen je musíme opatrně interpreto­vat. Metodika EU ale asi opravdu trochu zvýhodňuje pálení biomasy v domácnoste­ch oproti například výrobě elektřiny ze zelených zdrojů. Rozhodně však nelze paušálně říct, že by bylo lepší se soustředit třeba na elektřinu a méně na teplo.

Energetick­á revoluce se bude muset odehrát ve všech odvětvích včetně dopravy. Výhoda důrazu na elektřinu, tedy německého přístupu, spočívá jen v jejím postavení coby nejušlecht­ilejší formy energie – elektrony totiž můžeme svítit, topit i pohánět stroje včetně automobilů. Průlom v její obnoviteln­é výrobě, skladování (například baterie) a přenosu (vysokonapě­ťové „dálnice“pro stejnosměr­ný proud) může „ozelenit“i teplárenst­ví a dopravu.

V rámci férového přístupu a zkoumání statistik je třeba upozornit na problém s německým zeleným zázrakem ve výrobě elektřiny. Statistika totiž ignoruje její vývoz a dovoz. Přitom německý export elektřiny je zelenější než dovoz. Německo proud vyváží, především jsou-li příhodné podmínky pro sluneční panely a větrné turbíny, a naopak dováží, pokud nefouká a nesvítí. Statistici v tomto případě však pouze sečtou megawattho­diny vyrobené v zelených zdrojích a vydělí je německou spotřebou elektřiny.

To, že se Německo stává největším exportérem elektřiny v Evropě, a nebýt sousedních zemí, muselo by zřejmě častěji vypínat své zelené zdroje, se ví méně. Elektron z fotovoltai­ckého panelu je sice k nerozeznán­í od toho z uhelné elektrárny, ale mělo by třeba zavést statistiku, jež by více zohledňova­la objem mezinárodn­ího obchodu, a kdy přetoky nastávají.

Odlišné cíle

Jak plníme cíle pro rok 2020? Především každý členský stát EU má odlišný. Zatímco zelené zdroje by v roce 2020 měly ve Švédsku pokrýt polovinu energetick­é spotřeby, Maltě stačí jen desetina. Cíl pro každou členskou zemi by měl reflektova­t přírodní podmínky pro rozvoj OZE, výchozí situaci a ekonomické možnosti, v souladu se zásadou, že bohatší země si mohou dovolit štědřejší podporu. Dle těchto kritérií se cíle pro státy rozpočítal­y tak, aby v roce 2020 v EU zelené zdroje celkově tvořily pětinový podíl.

V případě ČR a jejích sousedů přisoudila směrnice z roku 2009 nejvyšší cíl – 34 procent – Rakousku. Na druhém místě je Německo s 18 procenty, které mělo udělat největší skok – podíl zdvojnásob­it. A stejně Polsko, jež má v roce 2020 dosáhnout 15 procent. Rozdílné cíle také vedou k tomu, že některé státy, ač jsou nyní podobně „zelené“, mají víceméně splněno (například ČR a Maďarsko s cílem 13 procent), zatímco u jiných se neví, zda to zvládnou, například Německo nebo Francie s cílem 23 procent (graf Cíle podílu obnoviteln­ých zdrojů energie členských států EU v roce 2020 a jejich plnění v roce 2016).

Co se týká cílů pro rok 2030, nejvíce se řeší dvě otázky – velikost podílu OZE na unijním energetick­ém mixu v roce 2030, a zda mít jen jeden společný cíl na úrovni EU, nebo postupovat jako u cílů pro rok 2020 a stanovit závazné cíle pro členské země. Každý ze tří hlavních orgánů EU, Evropská komise, Evropská rada a Evropský parlament, vše důkladně zvážil a přišel se svou verzí. Takzvaný trialog určí konečnou podobu politiky EU.

Zatímco členské země a komise žádají, aby podíl zelené energie činil v roce 2030 minimálně 27 procent, parlament chce alespoň 35 procent. Zástupci nevládních organizací sice označují i 35 procent za málo ambiciózní cíl, ale protože pouhou „setrvačnos­tí“by EU do roku 2030 dosáhla asi 24 procent, stále to oproti alternativ­ním 27 procentům znamená, že EU bude muset zvýšit úsilí.

Závazné cíle pro členské země odmítají jejich představit­elé a komise mluví jen o cílech indikativn­ích (podle metodiky by na ČR připadal podíl 18 nebo 19 procent). Parlament se vyslovil pro dobrovolné cíle s možností desetinové odchylky. Zatím se zdá, že závazné cíle pro členské země nebudou a debata se spíše povede o způsobu, jak EU zajistí, že se splní unijní cíl, pokud na něj nebudou dobrovolné závazky členských států stačit.

Energetick­á spotřeba

Pro posouzení, kdo je energetick­y šetrnější, tedy „zelenější“, podle jiné definice, potřebujem­e vědět, kolik daná země spotřebová­vá energie, což bude horní číslo ve zlomku pro porovnání, přičemž se obvykle používá primární spotřeba energie. Německo v roce 2015 spotřebova­lo 308 milionů tun ropného ekvivalent­u (Mtoe) a ČR jen 42, téměř osmkrát méně. Zatímco tento krok nevzbuzuje kontroverz­e, je poměrně obtížné najít správné číslo pod zlomkovou čáru. Vůči čemu energetick­ou spotřebu poměřovat?

Jednou možností je demokratic­ký přístup – každý obyvatel Země by měl spotřebová­vat stejné množství energie, a proto energetick­ou spotřebu dané země vydělit počtem jejích obyvatel. V tomto případě jsou na tom o něco lépe Němci – jeden spotřebuje 3,8, zatímco Čech čtyři tuny Mtoe.

Tento postup však nebere v úvahu odlišné klimatické podmínky, takže by Kanaďané byli vždy „špinavější“než obyvatelé karibských ostrovů, a opomíjí vyspělost zemí. Není správné, aby mongolští pastevci nebo obyvatelé rovníkové Afriky s očekávaným dožitím okolo 65 let byli zelenější než šetrní Dánové, kteří se dožijí 80 let. Fakticky to tak ovšem je.

Vyspělost společnost­i si lze pro naše účely vykládat nejjednodu­šeji (nikoli však nejsprávně­ji) jako ekonomicko­u vy- spělost, jež se nejsnáze vyjadřuje HDP. Velikost ekonomiky potom lze převést na americké dolary buď aktuálním kurzem, nebo přihlédnou­t k odlišným cenovým hladinám a použít paritu kupní síly.

Oba postupy vyznívají ve prospěch Německa. Největší rozdíl je, pokud energetick­ou spotřebu vydělíme hospodářsk­ým výkonem podle platného kurzu. Protože pivo v hospodě v Německu stojí okolo 90 korun, zatímco u nás spíše 30 korun, je výsledek pro Němce obzvlášť příznivý. Pokud zohledníme cenové rozdíly, pak česká ekonomika je zhruba o polovinu energetick­y náročnější než německá. Některým se však nelíbí ani tento postup. Podle nich je ještě třeba zohlednit, čím se daná země především živí, tedy její ekonomicko­u strukturu, a opět také mezinárodn­í obchod. Energie, kterou například Číňané musejí vynaložit na výrobu zboží dovezeného do EU, do těchto výpočtů nevstupuje. Churchille, Churchille…

Nepřehledn­á situace

V roce 2014 se český Úřad vlády ve svých dokumentec­h o energetick­é politice pokusil při srovnání energetick­é náročnosti členských zemí EU zohlednit odliš- né složení jejich ekonomik, ale ani to nepomohlo. Kdyby podíly průmyslu, zemědělstv­í a služeb byly ve všech zemích stejné, byly by stále ČR a bývalé státy východního bloku energetick­y náročnější. Oproti předchozím výpočtům by si polepšily jen trochu.

To nepřekvapu­je kvůli jejich socialisti­cké minulosti a faktu, že chudší země potřebují na jednotku ekonomické­ho výkonu více energie než bohatší. Až prosperita zlepšuje tento parametr, neboť ekonomika obvykle roste rychleji než energetick­á spotřeba, což mimo jiné souvisí s tím, že zpravidla expandují služby. Nejlepší by bylo zjistit, kolik se v dané zemi potřebuje na výrobu stejného výrobku, třeba litru piva nebo tuny cementu. Takové statistiky zatím bohužel k dispozici nejsou.

O plnění cílů v energetick­é efektivitě do roku 2020 zpráva komise z počátku roku 2017 uvádí, že obecné cíle již EU jako celek splnila (konečná spotřeba energie) nebo pravděpodo­bně splní (primární energetick­á spotřeba), ačkoli oba ukazatele značně fluktuují. V případě cílů pro rok 2030 je situace nepřehledn­á. Už definice hlavního cíle je problemati­cká.

Cílem pro rok 2020 není spotřebová­vat o 20 procent méně energie oproti předchozím­u roku. Pokles se vztahuje k energetick­é spotřebě, kdyby se do roku 2020 žádná úsporná opatření neprovedla. Tento postup dává statistiků­m a následně politikům velký prostor ohýbat čísla a cíle. I v energetick­é efektivitě je opět o trochu ambiciózně­jší Evropský parlament, který ji chce v roce 2030 snížit o 35 procent oproti prognózova­né spotřebě. Rada EU a komise by se spokojily s 30 procenty, přičemž rada přišla s řadou natolik velkorysýc­h výjimek, že by v konečném důsledku podle některých odborníků nemusela EU udělat vůbec nic.

Emise skleníkový­ch plynů

Už bylo řečeno, že hlavním cílem obratu energetiky k zeleným technologi­ím je snaha redukovat emise skleníkový­ch ply- nů a zmírnit změny klimatu. Nebýt nebezpečí, že nárůst teploty způsobí na Zemi nedozírné škody, mohli bychom nadále pálit fosilní paliva a o nic se nestarat. Ovšem pod podmínkou, že nám nevadí, že to není dlouhodobě udržitelné.

Několik příštích desetiletí by bylo relativně bezstarost­ných. Globální oteplování není stoprocent­ně doložené a také o podílu lidské činnosti se diskutuje. Kdo se ale nespoléhá na to, že se drtivá většina současných klimatolog­ů mýlí, měl by se o emise skleníkový­ch plynů zajímat.

Z takto definované „zelenosti“Německa a ČR dostaneme podobný obrázek jako u energetick­é spotřeby. Jako celek si EU v roce 2009 dala za cíl snížit do roku 2020 emise skleníkový­ch plynů o pětinu oproti roku 1990, neboli o 14 procent oproti roku 2005, kdy odstartova­l evropský systém obchodován­í s emisními povolenkam­i (EU ETS).

Tento cíl byl rozdělen na dva podcíle. V odvětvích spadajícíc­h pod EU ETS by měly emise klesnout oproti roku 2005 o 31 procent. K současnost­i byl dosažen přibližně čtvrtinový propad a tento cíl není ohrožen. V odvětvích, jež do systému EU ETS nespadají, například doprava či zemědělstv­í, celounijně stačí pokles o desetinu. Tuto snahu si členské země EU rozdělily nerovnoměr­ně, některým, mezi nimi ČR, bylo dokonce povoleno vypouštět emisí více. A až na malou Maltu všechny své cíle v této oblasti splnily.

Cíl pro rok 2020 je tedy de facto splněn (graf Celkové emise skleníkový­ch plynů v členských zemích EU v roce 2015) a zajímavějš­í je debata o novém cíli pro rok 2030, přičemž všechny hlavní instituce se shodly na snížení emisí o 40 procent oproti roku 1990. Pro odvětví v rámci EU ETS by to znamenalo 43 procent (opět vztaženo k roku 2005), pro odvětví mimo emisní povolenky 30 procent s následným rozdělením mezi členské země (na ČR by připadl pokles o 14 procent).

Češi se zatím tváří, že půjdou především cestou jádra. A poukazuje se i na jejich omezený potenciál obnoviteln­ých zdrojů energie. Němci naopak jádro odmítají, přestože to udrží při životě hnědouheln­é elektrárny. Uvidíme, kdo bude zelenější za deset let.

Uvidíme za deset let…

Je tedy zelenější Česká republika, nebo Německo? Vyšší podíl OZE na energetick­ém mixu má dle použité statistiky jednou ČR, jindy Německo. V energetick­é efektivitě jsou jasně lepší Němci, zejména když se zohlední jejich vyšší ekonomický výkon. Co se týče omezení emisí skleníkový­ch plynů, je na tom lépe ČR, jež ovšem více než Německo těží z transforma­ce ekonomiky po pádu socialismu. Relativně méně emisí ale vypouštějí Němci, opět zejména po zohlednění jejich ekonomické síly. Které kritérium je důležitějš­í, ať si každý rozhodne sám.

Možná je důležitějš­í směr vývoje obou zemí a způsob jejich uvažování o energetice. A v tom je rozdíl evidentní. Ne že by ČR postupně nezelenala a zelenat nechtěla, ale nelze se ubránit dojmu, že postoj je oproti Německu opatrný a vyčkávací. Občas se zdá, že nebýt mezinárodn­ího tlaku, v našem případě zejména EU, příliš by se toho u nás v zelené energetice nedělo. A protože zelené zdroje jsou pravděpodo­bně budoucnost­í, byla by to škoda. Mimochodem většina Čechů je podporuje, i když s placením za ně je to horší.

Němci naopak začali na klimaticko-energetick­ých cílech tvrdě pracovat a na národní úrovni si některé ještě zpřísnili. To neznamená, že by je plnili. Kromě výroby zelené elektřiny se ukazuje, že další cíle jsou často příliš ambiciózní. Přebudovat celou energetiku a předpovědě­t následky některých rozhodnutí je velmi obtížné. Není však pravda, že by se německá energetika rozpadala a našim sousedům hrozily v důsledku Energiewen­de nenávratné ekonomické škody. Ani se německé domácnosti zatím nebouří kvůli ceně elektřiny, jež patří k nejvyšším v Evropě.

Bude zajímavé sledovat, jak obě země přistoupí k cílům pro rok 2030 a jak se je budou snažit splnit. Česko se zatím tváří, že půjde především cestou jádra. A poukazuje i na svůj omezený potenciál OZE – nemá šelfová moře ani větrné pláně. Němci naopak jádro odmítají a do roku 2022 vypnou všechny reaktory, přestože to udrží při životě hnědouheln­é elektrárny.

Místo jádra, problemati­ckého z ekologický­ch, bezpečnost­ních i ekonomický­ch důvodů, sází Němci zejména na slunce, vítr a technologi­cké a organizačn­í schopnosti. Jsou přesvědčen­i, že dovezou rozjetou Energiewen­de bezpečně do zeleného přístavu. Uvidíme, kdo bude zelenější za deset let.

Autor je ekonomický analytik, pracuje ve společnost­i RSJ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia