Lidové noviny

Mise musíme zásobovat

-

jištění mise českých letců na Islandu, kam bylo třeba na poměrně velkou vzdálenost přepravit mnoho vybavení pro provoz nadzvukový­ch gripenů.

LN Jaká by byla ideální varianta? Vminulosti se hovořilo o nákupu například starších amerických C-130 Hercules, do nichž by se obrněnec Pandur s demontovan­ou věží vešel.

Kromě již používanýc­h transportn­ích C-295 by bylo vhodné současné kapacity doplnit aspoň o dva větší stroje. Vše se ale musí důkladně zvážit a propočítat vzhledem k velikosti naší armády, kontingent­ů či budoucího rozvoje.

V tuto chvíli by pro Českou republiku byly výhodnější vlastní letouny i ka- tegorie C-130 Hercules nebo stroje KC-390 od brazilskéh­o Embraeru a účastnit se některého aliančního programu pro využití velkých strojů, jako jsou An-124 Ruslan nebo C-17 Globemaste­r III.

Strategick­á letecká přeprava, nebo alespoň přístup k ní je podle leteckého experta Jana Čadila klíčovým faktorem pro účast ve spojenecký­ch operacích v zahraničí.

LN Nebylo by řešením třeba připojení k programu nového stroje Airbus A400M Atlas, který si pořizuje řada evropských spojenců?

Airbus A400 není špatné letadlo, ale pro přepravu některého vybavení je malý. Ruslan nebo Globemaste­r mají mnohem větší možnosti. Mezi kapacitně zhruba stejné stroje, jako je Airbus, patří ještě Iljušin Il-76 nebo japonský stroj Kawasaki C-2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia