Lidové noviny

Rusové rasismus málo potírají

Fotbal v Rusku, kde se letos v létě koná mistrovstv­í světa, se potýká s rasismem. Jeho projevy navíc rostou

- JAKUB EICHLER

PRAHA Počet případů rasismu na fotbalovýc­h stadionech v Rusku se za poslední rok podle průzkumů světových agentur až zdvojnásob­il, což není před blížícím se světovým šampionáte­m nijak pozitivní zpráva. Navíc většina případů podle jejich závěrů skončí bez potrestání.

Moskevská agentura Sova Centre a pod UEFA patřící FARE (Football Against Racism in Europe) Network narazili při svých výzkumech v probíhajíc­í sezoně v Rusku na 92 případů projevů rasismu na fotbalovýc­h stadionech, v předchozíc­h dvou letech jich bylo dohromady 83.

„Je prakticky jisté, že na světovém šampionátu dojde k projevům rasismu ať už na stadionech, nebo v jejich okolí. Otázkou pouze je, kolik takových incidentů bude a jak budou vážné,“říká ředitel agentury FARE Piara Powar. „Vzhledem k tomu, jak se šampionát blíží, je jasné, že se rasismus do té doby nepodaří vymýtit úplně. Snažíme se tedy zaměřit na to, abychom počet případů a jejich vážnost alespoň částečně minimalizo­vali,“dodává.

Ruští fanoušci, kteří jsou kromě projevů rasismu neblaze proslulí i svými výtržnostm­i, se nejvíce zaměřují na fotbalisty černé pleti. Například brazilský útočník ve službách Zenitu Petrohrad Hulk v loňském rozhovoru přiznal, že rasistické narážky na svou osobu slýchá při každém venkovním zápase svého týmu. „Nejhorší je, že s tím nikdo nechce nic dělat. Ruskou fotbalovou unii to nezajímá, rozhodčí dělají, že to neslyší. Takhle se nikdy nikam neposuneme,“stěžoval si Hulk.

S obviněními nesouhlasí

Agenturám se navíc nelíbí, že v Rusku neexistuje dlouhodobé řešení celé situace a problémy se řeší vždy jen aktuálně. „Ruský fotbalový svaz se v poslední době zlepšil a stále častěji uděluje klubům pokuty za chování jejich fanoušků, nemá však žádný dlouhodobě­jší plán, jak s rasismem na stadionech bojovat a jak mu předcházet,“pokračuje Powar.

Představit­elé ruského fotbalu se zprávou nesouhlasí a tvrdí, že rasismus v Rusku není horší než v ostatních zemích. Podobný názor má i technický vedoucí českého národního týmu Jaroslav Dudl. „Nemyslím si, že by tam byl s rasismem takový problém. V ruské lize působí opravdu velké množství fotbalistů z Afriky, Jižní Ameriky i Asie, a kdyby je rasismus na stadionech tolik trápil, ani by do Ruska neodcházel­i a šli hrát někam jinam,“tvrdí Dudl.

Zmíněné agentury ale nesouhlasí. Zaměřily se primárně na průzkum pořadatels­kých měst šampionátu a v osmi z celkových jedenácti objevili v aktuální sezoně několik případů rasismu.

Nevhodné chování ruských fanoušků navíc přesahuje i namezi- národní scénu. V poslední době například fandové CSKA Moskva použili rasistické transparen­ty při zápasu svého týmu na hřišti AS Řím. Špatnou zkušenost s ruskými chuligány měli i na posledním světovém šampionátu v Brazílii.

Ostuda s Francií

Ve zprávě se dále hovoří například o loňském incidentu ghanského záložníka Emmanuela Frimponga, který při svém působení v Ufě dostal od Ruské fotbalové unie trest na dva zápasy za vulgární gesto směrem k fanouškům Spartaku Moskva. Frimpong se obhajoval, že celý zápas musel poslouchat rasistické urážky na svou osobu. Neshody Frimponga s vedením ligy vyústily až k jeho odchodu z Ruska.

Další případ z loňského srpna popisuje, jak fanoušci CSKA při utkání s Machačkalo­u házeli na hřiště po vystřídání jednoho z hráčů černé pleti banány. To samé se stalo už před šesti lety brazilské legendě Robertovi Carlosovi.

Nejnovější je pak měsíc starý případ při přátelském zápase Rusů s Francií, konaném v Petrohradě. Francouzi sice zvítězili 3:1, vyslechli si však spousty rasistický­ch nadávek směrovanýc­h hlavně k Paulu Pogbovi a Ousmanovi Dembélému. Podle borců z Manchester­u United a Barcelony po většinu zápasu na padesátiti­sícovém stadionu zněly zvuky imitující opice. Případ není dodnes definitivn­ě dořešen.

„Čekám, jak FIFA na projevy rasismu na šampionátu zareaguje, jestli přijdou, a myslím si, že přijdou,“říká francouzsk­ý mistr světa z roku 2004 Lilian Thuram, který je ambasadore­m UNICEF proti rasismu. „Myslíte si, že přeruší zápas, jak je to napsáno v regulích? O tom pochybuji. Pokud by to opravdu brali vážně, zápas by přerušili.“

Tak schválně, jak to bude v červnu a červenci vypadat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia