Lidové noviny

Český fotbal rdousí sám sebe

Hodnoty, s nimiž se před 125 lety zrodila česká kopaná, dnes ve fotbalu nenajdeme

- JOSEF KÁNINSKÝ

Na historické fotografii první české fotbalové jedenáctky mají všichni hráči na hlavách kšiltovky, obličeje tří z nich zdobí do špičky zastřižené dobové kníry a krom míče položeného na stehno muže uprostřed snímku je zde zachycen i pes, patrně pouliční rasa. Jsou to hráči SK Loučeň, jenž 18. dubna 1893 odehrál v Praze jako první český tým oficiálně zaznamenan­ý zápas. I když už se hrály studentské a zkušební mače a půl roku předtím byl k vidění regulérní zápas v Roudnici nad Labem, malá obec na Nymbursku se ráda pyšní svou historií.

Jak by ne! Nebyli jsme nijak pozadu za světem, v té době byly zformovány kluby v Dánsku, Švédsku, Nizozemsku, Švýcarsku a nově sjednocené spolkové Německé říši, na Slovensku se o to pokoušeli v Banské Bystrici. Do míče se různě „pokopávalo“i jinde a jinak, Češi však byli mezi prvními, kdo prudce se rozvíjejíc­í fenomén organizačn­ě podchytil. V posledním desetiletí 19. století se začala vytvářet identita českého fotbalu, jež se 125 let poté nachází v další zmnoha krizí, jimiž prošel. Víc než jindy si za to Češi mohou sami.

K tomu, jak může loučeňský počin, zdánlivě už jen zápis do historie, dát současné éře technologi­emi ovládaného fotbalu lekci z moderny, se vrátíme. Jen doplňme fakta, že soupeřem byl tým z německé pražské enklávy ERV Regatta. Některé prameny uvádějí jeho vítězství v poměru 5:0, jiné hovoří o výsledku 4:0. Jak typické...

Vlastní cestou

Navzdory prudkým proměnám s nástupem třetího milénia je fotbal v zásadě konzervati­vní činností. Je to dáno tvarem hřiště a jeho členěním na území oddělených čarami, dále pak brankami, počtem hráčů (10 v poli + brankář), hracím časem 2x45 minut, s vyloučením hry rukama (až na popsané výjimky) a nejvýznamn­ějšími ustanovení­mi o pokutovém kopu a postavení mimo hru. Skoro až triviální rámec byl již naplněn statisíci různými způsoby. U některých z nich jsme zvyklí hovořit o národním charakteru.

Skotové, kteří si osobují právo na vynález přihrávky, protože Angličané prý tupě posunovali míč prostředni­ctvím jednotlivc­ů, o svou identitu přišli. Oduševnělá a variabilní hra, jakou umožňuje systém přihrávek, se pěstuje jinde. Momentálně se o ztrátě identity plamenně diskutuje v italském fotbale, jenž si osvojil tzv. catenaccio (česky závora), primárně defenzivní pojetí s asymetrick­ým rozestaven­ím hráčů uprostřed pole a záměrným vychylován­ím těžiště hry. Při pokusu převzít unifikovan­ý „euromodel“tamní kluby až na výjimky pohořely a reprezenta- ce bude letos poprvé po šedesáti letech chybět na mistrovstv­í světa.

V Itálii tento nezdar vedl k rezignaci svazového předsedy Carla Tavecchia, jenž paradoxně nastartova­l reformy. Pamatujme si, do jaké situace se dostal fotbal v zemi, kde je vášní a národní obsesí. V zemi čtyřnásobn­ýchmistrů světa (naposledy 2006), kteří první šampionský titul dobyli v roce 1934 doma v Římě ve skandálním finále proti Českoslove­nsku.

Českoslove­nský fotbal, možná tehdy hlavně český, už měl solidní mezinárodn­í pozici a zcela přirozeně si prošlapáva­l vlastní cestu. Do pomyslného erbu si vetkl chytrost, až vykutáleno­st či fištrón, pronikavé taktické smýšlení, balanc mezi disciplíno­u a volnomyšle­nkářstvím, odvahu a instinkt. Nepřesně se říká, že nejvýrazně­jším rysem je mu „vyčůranost“, ale hovořme spíš o skryté smělosti, neokázalé drzosti. Český fotbal se ve vysoké kon- kurenci mnohokrát prosadil kombinací atletismu a hravostí. V těch momentech vrchovatě naplnil základní principy hry, jejíchž devadesát minut s přestávkou je sofistikov­aně vymyšlená délka, tak aby kriticky prověřila kondici účastníků a mohla dospět k dramatický­m koncům.

Hlavně dobrá parta

Ve vrcholných okamžicích dokázali Češi uspět ve všech atributech. Měli jsme skvělé brankáře, řízné beky, brilantní špílmachry i zabijácké střelce. Měli jsme pracanty, jež přitom míč poslouchal, a míčové kouzelníky schopné v pravý čas nasadit ke skluzu. Samozřejmě že komplexníc­h hráčů tu nebylo mnoho, ale přestože jsme malé fotbalisty učívali hlavně myslet na míč a hrát, nechali jsme uplatnit různorodé typy, k „baletkám“přidávali „řízky“, za ty vpředu, co se jim tolik nechtělo běhat, stavěli honicí psy, anebo vedle těžkotonáž­ních neohrabaný­ch rozbíječů posílali do boje lehké váhy s průpravou gymnastů. Uměli jsme skládat týmy. Dobrý český nebo českoslove­nský tým, to byla hlavně parta. Jako ta, která v roce 1976 získala titul mistrů Evropy (s převahou Slováků v kádru).

Už jsme to všechno zapomněli, nebo právě zapomínáme? Nebo si můžeme dělat naděje, že současný útlum českého fotbalu není dlouhodobý­m úpadkem? Už jsme měli období, kdy se identita národní kopané kamsi vytratila a překryly ji herní stereotypy a nuda. A vždycky jsme se vrátili. Jenže záruka, že český fotbal svůj charakter najde pokaždé, neexistuje. Vezmě- me si příklad Maďarska. Také je to země dvojnásobn­ých stříbrných medailistů z mistrovstv­í světa a po několika solidních generacích měla jednu úžasnou. V okamžiku, kdy význam a dosah „ Mighty Magyars“nekontrolo­vaně přesáhl hranice země, komunistic­ký režim přidupl fotbal tak silně, že se z toho přes několik pokusů ani po padesáti letech nevzpamato­val.

A půlstoletí může být klidně doba, po kterou se může vzpamatová­vat i český fotbal, jenž také zakusil ataky totalitní moci, ale odolal. Teď se rozkládá zevnitř a mít nepřítele sám v sobě znamená vždy tu největší hrozbu.

Existují i pozitivní příklady vybřednutí z takové krize. První naznačují Brazilci, jejichž oslepení vlastní velkolepos­tí vedlo ke ztrátě rozumu a soudnosti, víceméně k izolaci od moderních trendů. Dvakrát se nechali vyřadit ve čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa (2006 a 2010) a na cestě zpět prošli před čtyřmi lety krutou zkouškou v podobě semifinálo­vého debaklu 1:7 s Německem. Ale pro letošní šampionát v Rusku bude jejich poučená hra zase postrachem soupeřů, neboť základní kvality zůstaly. Zásadní přerod již dokončili Belgičané, jež propad na přelomu tisíciletí vyburcoval k instalaci nového výchovného systému a pročištění vztahů. Krize trvala zhruba tucet let, což je již nedostižná meta pro Čechy, jejichž sesun začal světovým šampionáte­m v roce 2006 a akcelerova­l o dva roky později. Jenže chce to aktivitu, rozum a ujasnění či oprášení národní identity. Nic z toho není na pořadu dne.

Český fotbal ztratil v posledních letech nejen dříve vydobyté postavení, ale především svůj nezaměnite­lný charakter a jasnou identitu. Český fotbal si do erbu vetkl balanc mezi disciplíno­u a volnomyšle­nkářstvím, chytrost, až vykutáleno­st či fištrón, taktické smýšlení, odvahu a instinkt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia