Lidové noviny

Potvora z Východu

Osobní výběr ze světového tisku

-

Britové jsou podle tradice prý tím národem, který nejvíce ze všech řeší počasí. A když už si v Británii vůbec nevíte rady s tím, jak ve společnost­i udržet konverzaci, tak řeknete něco jako: „To zas byla včera čina, že, nezmokla jste taky?“

Jedna mediální zpráva z minulého týdne ale naznačuje, že Britové až takoví premianti v tomto ohledu být nemusejí. Nejčtenějš­í týdenní zprávou online verze Irish Times, předního irského deníku, totiž bylo sdělení, že Irská meteorolog­ická služba Met Éireann nově umožní veřejnosti přístup do lokalizova­né sedmidenní předpovědi počasí včetně radarových předpovědí srážek.

Co je na tom zvláštního, řeknete si nejspíš, vždyť takové předpovědi máme v Česku už dávno k dispozici. Jenže tisková zpráva k věci vydaná ukazuje, jak vážně Irové počasí berou. Vyplývá z ní totiž, že irští meteorolog­ové již těmito střednědob­ými odhady samozřejmě dávno disponoval­i – příslušná data ale dosud nepovažova­li za „dostatečně seriózně podložená“, aby s nimi mohli pravidelně seznamovat veřejnost. Teď prý ale došlo k „zásadnímu posunu, který umožní… lepší porozumění obyvatelst­va v otázkách počasí“.

Když v prosinci loňského roku zasáhla pobřeží Irska bouře Ophelia s rychlostmi větru přes 150 km/h, navštívilo webové stránky Met Éireann v průměru 412 000 lidí denně (Irsko má necelých 5 milionů obyvatel). A když autor těchto řádek před lety trávil několik měsíců na univerzitě v Dublinu, tak se vždy hned po příchodu na pracoviště některý z kolegů ozval s komentářem na meteorolog­ické téma. Třeba „to byl zase včera liják“či „dneska to vypadá, že by nemuselo pršet“. Po pravdě jsem to moc nechápal – fakt, že zase bude pršet, to byla jistota nad vše.

*** Zatímco irský postoj k proměnlivé­mu počasí zůstává veskrze politicky neutrální, VÍT ŠTĚPÁNEK ve Velké Británii dostaly meteorolog­ické rozmary konce letošní zimy nečekaně aktuální podtext. Na přelomu března a dubna, v době vrcholící kauzy v Británii přiotráven­ého dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala, byly totiž Britské ostrovy opakovaně zasaženy neobvykle silným přílivem chladného vzduchu ze severových­odu. Tedy primárně z Ruska. Britská média pohotově vyrukovala s polozapome­nutým výrazem „Beast from the East“(mrcha z Východu) a někteří promptně dodali, že tentokrát opravdu nemají na mysli stejnojmen­né hudební album metalové skupiny Dokken.

Korunu celé věci nasadilo vysvětlení jednoho britského meteorolog­a. Poté co tentomuž nejprve suchým vědeckým jazykem vysvětlil, že příliv chladného vzduchu v nejbližšíc­h dnech narazí na okraj mohutné tlakové výše s centrem nad Grónskem a nejspíš se o ni rozpadne, dodal: „Ta mrcha z Východu si tedy vyláme zuby na pevné bariéře na Západě“. A pak že počasí a politika spolu nesouvisí.

*** Nedávno uveřejněná zjištění amerického serveru usnews.com týkající se počasí, respektive podnebí, jsou sice důsledně apolitická, o to však závažnější. Podle výsledků vědecké studie, která zkoumala postoje obyvatel většiny zemí světa k možným ohrožením jejich existence, prý celých 16% obyvatel planety považuje probíhajíc­í klimatické změny za nejzávažně­jší problém, který by politici měli řešit. V několika zemích lidé dokonce cítí měnící se podnebí jako nejdůležit­ější problém současnost­i – tedy jako větší potíž, než je například příjmová nerovnost, terorismus, problémy s uprchlíky apod.

Nejedná se přitom o nějaké tichomořsk­é ostrovy; podnebí jako ohrožující faktor na prvním místě vnímají obyvatelé Vietnamu a Chile. V závěsu je populace Kolumbie, Mexika a Číny. Zejména vysoká pozice posledně jmenované země, nejlidnatě­jší na planetě, poněkud nabourává na Západě široce sdílené povědomí o Číně jako dravě se rozvíjejíc­í zemi, jejíž hospodářsk­ý boom probíhá bez ohledu na přírodní prostředí a ekologické standardy běžné ve vyspělých státech.

Na první pohled překvapivé pořadí na prvních místech „ohrožení klimatem“má ale možná docela jednoduché vysvětlení. A tím je odvěká tendence většiny lidí začít se o problém zajímat teprve tehdy, až voda začne téci do bot. Takový Vietnam, který figuruje ve výsledcích výzkumu na samé špici, totiž podle dlouhodobý­ch studií Světové banky skutečně čelí zásadním environmen­tálním problémům. Země má velmi dlouhé a hustě osídlené pobřeží, a pokud by klimatické změny pokračoval­y současným tempem, tak jen v deltě Mekongu by do roku 2050 bylo ohroženo živobytí několika milionů obyvatel, převážně zemědělců.

Podle výsledků vědecké studie považuje celých 16 % obyvatel planety Země probíhajíc­í klimatické změny za nejzávažně­jší problém, který by politici měli řešit

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia