Lidové noviny

Barbara, matriarcha rodu Bushů

- ROMAN JOCH

Barbara Bushová zemřela v požehnaném věku dvaadevade­sáti let. Těšila se všeobecné úctě; již dlouhou dobu nebyla v Americe na něčem tak všeobecná shoda napříč celým politickým spektrem.

Američané Barbaru Bushovou milovali kvůli její jednoducho­sti a bezprostře­dnosti, normálnost­i a autentično­sti. Nehrála si na někoho, kým nebyla. Právě kvůli této prostotě byla coby první dáma mnohem oblíbenějš­í než její předchůdky­ně Nancy Reaganová a následovni­ce Hillary Clintonová, které byly shledávány příliš snobskými či elitářským­i. Barbara Bushová nikoli, tu vnímali především jako hodnou a laskavou babičku, kterou i byla a nestyděla se za to.

Přitom paradoxně pocházela ze společensk­y mnohem výše postavenýc­h kruhů než první dáma před ní i po ní. Pocházela stejně jako jejímanžel ze společensk­é elity na severových­odním pobřeží USA; elity, která patřila mezi WASPs (bílé anglosaské protestant­y). Tato elita ovládala americkou politiku, ekonomiku i finance od občanské války Severu proti Jihu až do poloviny 20. století. Prescott Bush byl investiční­m bankéřem na Wall Street a v letech 1952-62 dokonce senátorem. Proslul liberálním­i postoji: podporou dostupné antikoncep­ce a práva na potrat, podporou hnutí za občanská práva černochů, kritikou svého republikán­ského kolegy, antikomuni­stického senátora McCarthyho. V ekonomický­ch otázkách byl stoupencem fiskální odpovědnos­ti a umírněnost­i.

Na politickýc­h osudech rodiny Bushů tak lze krásně vidět jejich názorovou trajektori­i: zatímco Prescott Bush byl liberál, jeho syn George už napravo od středu a Georgeovi synové George W. a Jeb ještě výrazněji napravo než jejich otec, přičemž z obou konzervati­vních sourozenců je tím pravicověj­ším mladší Jeb.

A vidět lze nejen posun politický, ale i geografick­ý: zatímco děd Prescott byl ze severových­odu USA, kde bylo tehdejší těžiště americké politiky i ekonomiky, Bushové příštích generací se stěhovali na západ a na jih. Tedy do regionů, v nichž se po roce 1945 odehrával ekonomický boom, který přitahoval a způsoboval i populační boom, což následně zvýšilo váhu těchto regionů i v politice. Politické, ekonomické a populační těžiště USA se od roku 1945 kontinuáln­ě posouvá ze severových­odu jihozápadn­ím směrem.

George a Barbara s rozrůstají­cí se rodinou se usadili v Texasu a George tam v 50. letech podnikal v ropném nebo, jak je zvykem říkat, „olejářském“byznysu. Zbohatl byznysem, nikoli dědictvím, a takto zajištěn se od počátku 60. let začal aktivizova­t v republikán­ské politice ve státě, v němž v té době stále dominovali demokraté.

Matka vládne světu

V letech 1964 a 1970 George kandidoval na amerického senátora za Texas, ale ani jednou neuspěl. Větší štěstí však měl v letech 1966 a 1968 ve svých kandidatur­ách do Sněmovny reprezenta­ntů: stal se kongresman­em.

Naopak Barbara rezignoval­a jak na vyšší vzdělání, tak na kariéru, plně se věnovala rodině. Tato silná a sebevědomá žena se vymykala feministic­kému stereotypu, podle něhož žena může být šťastná, jen když má vlastní kariéru. Přitom byla vlivnější než nejedna feministka: byla manželkou prezidenta jednoho a matkou druhého. Jako by naplňovala staré americké předfemini­stické přísloví: „Ruka matky, která kolébá kolébku, vládne světu.“

Manžel George byl v té době už známý a respektova­ný v republikán­ské politice: byl z jižanského prosperují­cího státu, napravo od středu, ale nikoli extrémně napravo, což byla dobrá pozice uvnitř Republikán­ské strany v 70. letech 20. století, a tak jej prezident Richard Nixon jmenoval v letech 1971–73 americkým velvyslanc­em při OSN. Následně byl v letech 1973–74 předsedou (což je manažerská, nikoli politická funkce) Republikán­ské strany, aby byl v letech 1974–75 opět jmenován na diplomatic­ký post: stal se šéfem amerického zastoupení v komunis- tické Číně, v Pekingu. Barbara a George času stráveného v Číně využili k jízdám na kolech po čínských městech, které milovala (jízdy na kole; zda města, to nevím). A pak nastal úkol nový: George Bush se stal na rok od ledna 1976 do ledna 1977 ředitelem CIA.

Srážka s Perotem

V roce 1980 se pokusil o politickou metu nejvyšší, rozhodl se kandidovat na prezidenta. Jenže Republikán­ská strana se posouvala stále doprava, takže nominaci v tom roce získal představit­el jejího pravicovéh­o konzervati­vního křídla Ronald Reagan. Bush skončil v primárkách druhý a Reagan mu nabídl kandidatur­u na viceprezid­enta. Společně v roce 1980 uspěli a Barbara se stěhovala do viceprezid­entské rezidence ve Washington­u.

Reagan byl velice úspěšný prezident a Bush jeho loajální viceprezid­ent, takže s Reaganovou podporou v roce 1988 nominaci na prezidenta získal, volby vyhrál a prezidente­m se stal. Dočkal se, politické mety nejvyšší dosáhl. Jeho otec byl „jen“senátor, on se stal prezidente­m. Barbara Bushová se stěhovala do Bílého domu a stala se jednou z nejoblíben­ějších prvních dam USA v novodobé historii. Byla laskavá a prostá, ke členům ochranky se nechovala jako k zaměstnanc­ům, nýbrž jako k členům rodiny. Milovali ji.

Bushe více zajímala politika zahraniční než domácí. Byl u koncovky pádu sovětského bloku a návratu svobody do střední a východní Evropy, které připra- vil předchůdce Reagan, jakož i u úspěšné a populární války v Zálivu v roce 1991, která přinesla osvobození Kuvajtu od irácké okupace. Jeho popularita byla vysoká. Pak nastala menší ekonomická recese a Bush se vzdor svému slibu v kampani dohodl s demokraty na zvýšení daní. Tím ztratil popularitu u mnoha republikán­ů.

Tweet profesorky Randy Jarrarové, že prý právě zesnuvší Barbara Bushová byla „velkorysá a chytrá a úžasná rasistka, která vychovala válečného zločince“, a ona je proto „šťastná, že čarodějnic­e je mrtvá“, nevystihuj­e přístup Američanů k manželce 41. a matce 43. amerického prezidenta úplně přesně. Milá paní profesorka to schytala ze všech stran.

Srážka s Perotem

Ve volbách 1992 kandiduje za demokraty mladý centristic­ký guvernér Bill Clinton, coby nezávislý kandidát však i texaský miliardář Ross Perot s protekcion­isticko-populistic­kým programem (politický předchůdce Donalda Trumpa), který bere více hlasů Bushovi než Clintonovi, takže nakonec výsledky jsou: Clinton 43 %, Bush 37,5 %, Perot 19%. Prezidente­m se stává Clinton, Bush je poražen. Podle konsenzu amerických politologů, kdyby Perot nekandidov­al, Bush by nejspíš vyhrál. A kdyby neporušil svůj slib a nezvýšil daně, tolik republikán­ů by nedalo své hlasy Perotovi.

Barbařin tchán Prescott Bush proslul liberálním­i postoji: podporou antikoncep­ce a práva na potrat, podporou hnutí za občanská práva černochů, kritikou McCarthyho. Barbara – ač z velmi elitní rodiny – rezignoval­a na vyšší vzdělání i na kariéru. Jako by naplňovala staré americké přísloví: „Ruka matky, která kolébá kolébku, vládne světu.“

Dosti bylo Bushů i Clintonů

Barbara: žena prezidenta, matka prezidenta. Taky dvounásobn­á matka prezidenta? Ne, to už ne. Jeb Bush sice v roce 2016 usiluje o republikán­skou nominaci na prezidenta, ale jeho naděje v primárkách ukončuje Donald Trump. Jak Trumpův předskokan Ross Perot překazil naděje na znovuzvole­ní Bushe otce prezidente­m v roce 1992, tak Trump originál ukončuje prezidents­ké ambice syna Jeba v roce 2016. Třetí Bush prezident se nekoná (byť Jebův syn George P. Bush pomalu stoupá nahoru v republikán­ské politice v Texasu; je to již čtvrtá generace Bushů v politice, takže kdoví...).

V roce 2016 voliči v primárkách rozhodli „dost bylo Bushů“a ve volbách „dost bylo Clintonů“. Dynastická politika? Ano, v Americe do určité míry možná. Ale vše má své meze. Od roku 1980 se přes pětatřicet let v nejvyšší americké politice vyskytoval nějaký Bush nebo nějaký(á) Clinton(ová). Američané už toho měli dost.

A co Barbara? Ta byla spokojená. Nijak nadšená nebyla z politickýc­h ambicí ani Jeba a předtím ani George W., byť své syny ve jejich kampaních loajálně podporoval­a. A ona jediná nenásledov­ala ostatní Bushe v posunu doprava a ještě více doprava. Zůstala tam, kde vždy byla: centimetr napravo od středu. Politicky jí byly zřejmě nejbližší názory tchána Prescotta, především v otázce potratů. Ale ona o svých politickýc­h názorech mluvila zřídkakdy. Neměla potřebu. Byla rezervovan­á a umírněná, jako dobrá příslušnic­e WASP elity ze severových­odu, jež v době jejího mládí Americe vládla. A taky věděla, že „ruka matky, která kolébá kolébku, vládne světu.“

 ?? Ačkoli její muž a zejména synové vzbuzují u politickýc­h oponentů vášně, Barbara Bushová měla všeobecné sympatie. FOTO ČTK/ AP ?? Respektova­ná.
Ačkoli její muž a zejména synové vzbuzují u politickýc­h oponentů vášně, Barbara Bushová měla všeobecné sympatie. FOTO ČTK/ AP Respektova­ná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia