Lidové noviny

Profesor klotových rukávů

-

máhající (samozřejmě nikoli zadarmo) s vypracován­ím formálně dokonalých projektů. To platí především pro „bruselské“projekty, které většinou vyžadují zapojení značného počtu účastníků z různých zemí (to je téma pro nějaký příští samostatný článek).

Grantová loterie

Většina z nás, kdo slouží v odborných komisích posuzující­ch grantové přihlášky, se asi shodne, že prakticky stoprocent­ně uspějí opravdu vědecky výborné projekty a neuspějí projekty špatné. Většina projektů však patří do „šedé zóny“v zásadě dobrých, i když ne vynikající­ch projektů, u kterých v podstatě nelze objektivně rozhodnout, které by podporu dostat měly a které ne. Rozhodován­í je pak v podstatě „loterií“– záleží na tom, jestli někdo vyfasuje náročnější­ho oponenta než jiný, případně na nějakém jiném podružném faktoru. Nejspraved­livější rozhodován­í o této kategorii projektu by asi bylo losování...

Kapitola sama pro sebe je byrokratic­ké vylučování projektů ještě před odborným posouzením na základě často malicherný­ch formálních chyb; to mě (a nejen mě) obzvláště hněte.

Velkým problémem, který výzkumným institucím přináší absolutní závislost badatelů na grantových prostředcí­ch, je tematická roztříštěn­ost a nestabilit­a. Finanční prostředky dostupné pro typický grantový projekt jsou dosti omezené. Pokud se tedy chce nějaká i nepříliš velká skupina „uživit“, musí sehnat několik grantů, které se pochopitel­ně nesmějí týkat stejného tématu. Proto je třeba buď umně vymýšlet projekty tak, aby vypadaly odlišně, i když tomu tak ve skutečnost­i není, nebo těkavě pracovat na několika oddělených tématech.

Dost často se stane, že i kvalitní výzkumná skupina v důsledku výše zmíněného „pololoteri­jního“systému neuspěje ve snaze nahradit končící grantovou podporu. To může být malá tragédie, protože přechodná institucio­nální výpomoc je v situaci napjatého rozpočtu obtížná, ne-li nemožná.

Pracuje-li badatel na nějakém grantovém projektu a po roce či dvou se ukáže, že původní záměr příliš nesplňuje, čekalo by se, že projekt zastaví. To ovšem z pudu sebezáchov­y nikdo neudělá – raději bude dál pokračovat v nanicovaté­m projektu po celou plánovanou dobu, vyplodí pár „nic moc“publikací a tím formálně uspokojí poskytovat­ele podpory.

Ani ta selekce nejkvalitn­ějších týmů náročnou grantovou soutěží nakonec příliš nefunguje – když badatel ví, že neuspěje u nejnáročně­jší grantové agentury (jakou se – po zrušení Grantové agentury Akademie věd – stala Grantová agentura České republiky), zkusí to u nějakého mnohem méně náročného resortního poskytovat­ele. S vynaložení­m dostatečné vytrvalost­i a námahy se nakonec dostane skoro na každého...

To, že badatelé tráví neúměrně velké množství času sepisování­m projektů, průběžných zpráv a posuzování­m jiných projektů, samozřejmě není žádná česká specialita; stejně, ba ještě hůře je tomu i v ostatních zemích. Ve vyspělých státech ovšem existují instituce, ve kterých institucio­nální prostředky úplně, nebo alespoň téměř úplně jejich badatelům postačí, takže nepotřebuj­í shánět grantové prostředky a mohou se soustředit na vědeckou práci.

Mezi takové státní či veřejnoprá­vní instituce patří například americké Národní ústavy zdraví (NIH), britské ústavy Medical Research Council, ale do značné míry i německé ústavy Společnost­i Maxe Plancka, u kterých institucio­nální financován­í představuj­e kolem 85 procent celkového rozpočtu. A samozřejmě sem můžeme zařadit i početné výzkumné instituce podporovan­é ze soukromých a nadačních zdrojů (například britský Cancer UK).

Po dnes již mnohaletýc­h zkušenoste­ch jsem tedy čím dál tím více přesvědčen, že bychom mohli zkusit radikální změnu financován­í výzkumu – výrazně posílit institucio­nální složku na úkor té „účelové“.

Takové řešení by samozřejmě kladlo výrazně větší nároky na šéfy výzkumných institucí, kteří by museli zajistit „spravedliv­ou“(což může, ale rozhodně nemusí znamenat „rovnostářs­kou“) distribuci prostředků mezi jednotlivé výzkumné týmy. Skutečně spravedliv­é rozdělení institucio­nálních prostředků by mělo být založeno na zhodnocení perspektiv­nosti jednotlivý­ch týmů a na jejich dosavadní vědecké produktivi­tě.

To by samozřejmě muselo vycházet (alespoň ve mně blízkých přírodověd­ných oborech) především ze scientomet­rických údajů (kolik publikací v jak kvalitních odborných časopisech a s jakým citačním ohlasem již ten který badatel a jeho tým vytvořili).

V rámci takového systému by se snadno dala zajistit i mimořádná podpora pro absolutně špičkové týmy – skvělým příkladem, jak to dělat, je Praemium Academiae, udělovaná Akademii věd ČR. V jejím rámci nejlepší vědci dostanou prostředky na dobu šesti let a mají v podstatě volné ruce na zkoumání něčeho, co považují za podstatné.

V takovémto systému by samozřejmě zásadní roli musela hrát pravidelná náročná nezávislá evaluace výzkumných institucí, která by zabránila „zbahnění“systému, jenž by snadno mohl sklouznout k nepřijatel­nému rovnostářs­tví nebo naopak ke zvýhodňová­ní kamarádů šéfa instituce.

Nepřerostl nám už nynější grantový systém podpory základního výzkumu přes hlavu? Zdá se, že je čas na změnu. Pracuje-li badatel na grantovém projektu a po roce se ukáže, že původní záměr nevychází, měl by projekt samozřejmě zastavit. To ovšem z pudu sebezáchov­y nikdo neudělá.

Juniorská liga

Jiným, vlastně komplement­árním řešením by bylo rozdělován­í účelových prostředků na základě pouze velmi stručných projektů, jejichž příprava by zabrala podstatně méně vzácného času badatelů. V nich by se v zásadě pouze deklaroval zásadní směr výzkumu (například „teorie chemické vazby“, „biologie kmenových buněk“nebo „dějiny ženského emancipačn­ího hnutí“), vycházejíc­í více či méně z dosavadníh­o výzkumného zaměření daného badatele. Pro rozhodnutí o přidělení grantových prostředků by samozřejmě zásadní roli hrálo to, jak úspěšný byl navrhovate­l v minulosti, co již dokázal.

Ani zde by se posuzovate­lé samozřejmě neobešli v prvé řadě bez moudře posouzenýc­h scientomet­rických údajů (opět mluvím hlavně o velkých přírodověd­ných oborech).

V takovém systému by zdánlivě byli znevýhodně­ni začínající mladí badatelé. Nemyslím, že by to musel být problém – snadno by se dal vyřešit zavedením (již existující) kategorie juniorskýc­h grantů, ve které by spolu soutěžili věkově srovnateln­í uchazeči, kteří by ovšem již měli mít za sebou nějaké výsledky z doby svého doktorskéh­o studia a postdoktor­álních pobytů v zavedených laboratoří­ch.

Jsem přesvědčen, že taková zásadní změna principu financován­í základního výzkumu by vedla ke zvýšení efektivity, protože by ušetřila spoustu nesmírně cenného času vědců, ale i hodně peněz spotřebova­ných na administra­ci grantových agentur a příslušnýc­h resortních odborů poskytovat­elů výzkumných programů.

Jsem ale realista a uvědomuji si, že tento návrh nemá šanci uspět. Snad by ale alespoň stačilo, aby se zastavil dosavadní trend k „ideálu“postupné likvidace institucio­nálního financován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia