Lidové noviny

Valena představuj­e Plečnika

-

osud. Slovinský architekt ji dokončil v polovině dvacátých letminuléh­o století a zakončil jí krátkou příčnou osu zahrady pod Býčím schodištěm, jímž propojil Třetí hradní nádvoří s Jižními zahradami. Půlkruhová terasa se nacházela nad někdejší baštou, jež byla skryta pod ní. Povrch tvořila drobná benátská dlažba z mramorovýc­h kostek, kamenná segmentová lavice s lampou a kamenné zábradlí, podepřené cihelnými sloupky.

Na přelomu padesátých a šedesátých let se však vyhlídková terasa vinou špatné údržby z části zřítila a byla pak nahrazena mnohem menším segmentový­m útvarem s kovovým zábradlím. Tehdy zmizely nejen výše zmíněné detaily, ale rovněž cihelná zeď, kterou Plečnik nechal vybudovatm­ezi schodištěm vedoucím pod vyhlídku a Hartigovsk­ou zahradou.

Tento nedobrý stav trval až do roku 2010, kdy bylo v rámci druhé etapy obnovy Jižních zahrad toto provizoriu­m odstraněno a dle původní plánové a fotografic­ké dokumentac­e zde vznikla přesná kopie původního díla. Při této příležitos­ti byla rovněž zhotovena opuková pyramida, která nahradila nepodařeno­u předchozí repliku. Tím pádem byl obnoven i prostor pod vyhlídkou, který dnes slouží jako malá výstavní síň.

Dokonalé souznění

Právě v tomto sálku Valena nyní instaloval svou „výstavu o výstavě“. Jsou tu umístěny čtyři dokonalé modely z expozice 1996: model jižní palácové fronty Hradu s Jižními zahradami, vstupní partie Rajské zahrady s monumentál­ním schodištěm, včetně původně proponovan­ého sloupu, který měl být památníkem českoslove­nských legionářů, dále takzvaný Malý belvedér – tedy pavilonek v zahradě Na Valech – a konečně model Moravské bašty s odštěpkem obelisku ve východní partii této zahrady.

Na výstavních panelech jsou pak Valenovy studie tehdejších interiérov­ých expozic a takzvaných poutačů, které rozmístil u vstupů do hradního areálu. Jeden z nich – vlajkový stožár, jenž je kopií sloupu v Lublani, ostatně zůstal na Opyši natrvalo. Valena tehdy rovněž rozmístil u všech významných Plečnikový­ch intervencí na nádvořích a v zahradách speciální informační sloupky. Návštěvníc­i expozice pak dodnes vzpomínají na jeho působivou instalaci Plečnikový­ch kalichů a monstrancí v románském sále Starého královskéh­o paláce. Tyto sakrální předměty zapůjčené ze Slovinska architekt umístil do skleněných válců, zavěšených ze stropu. V setmělém sále pak svítily jen jednotlivé exponáty. Došlo tu k dokonalému souznění středověké­ho prostoru a Plečnikový­ch drobných děl.

Princip celé tehdejší Valenovy instalační koncepce vycházel jednak z Plečnikovy (a potažmo Semperovy) ideje o propojován­í různých dobových vrstev, jednak ze snahy nechat vyznít jednotlivé exponáty in situ. Na Pražském hradě nebylo potřeba přenášet prvky z exteriérů do výstavních sálů, návštěvníc­i si je mohli prohlédnou­t na původních místech.

Přesné modely, plány i dobové fotografie z lublaňskýc­h i pražských archivů však umožňovaly jejich srovnání s realitou a také nechaly vyniknout hlavní tvůrčí cesty slavného Slovince. Valena ve spolupráci s dalšími odborníky se rovněž pokusil rekonstruo­vat několik interiérů, které se nedochoval­y, neboť se staly obětí bezohledné přestavby původního Masarykova bytu ve druhém patře Nového královskéh­o paláce v éře komunistic­kých prezidentů. Tehdy byl zničen například slavný Výšivkový salon prezidento­vy dcery Alice, který měl v hierarchii bytu výsadní postavení, neboť se do něj vstupovalo přímo z centrální haly – impluvia. Z tohoto salonku se ve sbírkách Uměleckopr­ůmyslového muzea dochovalo jen křeslo. Zachovaly se však lidové výšivky, které dnes vlastní Národopisn­é muzeum. Ty byly na výstavě umístěny do dřevěných rámů dle původní dokumentac­e a předlohou byl i obdobný salonek, který Plečnik navrhl pro paní Prelovšeko­vou v Lublani.

Obdobně byla z torza původního zařízení rekonstruo­vána i Masarykova pracovna a takzvaná Klínová šatna. Po skončení expozice pak byla pracovna TGM na sklonku devadesátý­ch let znovu vybudována v původním prostoru Masarykova bytu.

Všechny tyto dočasné instalace z roku 1996 jsou nyní dokumentov­ány na Valenově výstavě pod Plečnikovo­u vyhlídkou. Tu připravila Správa Pražského hradu ve spolupráci s KPR a slovinským velvyslane­ctvím. Navštívit ji lze až do 20. května. Současně vychází i rozsáhlá Valenova publikace O Plečnikovi. Příspěvky ke studiu, interpreta­ci a populariza­ci jeho díla, kterou vydal Pravý úhel a Národní památkový ústav.

Teoretik architektu­ry a urbanismu Tomáš Valena (* 1950) působí na mnichovské univerzitě. V letech 1990–1996 se ovšem podílel na organizaci prvního velkého výstavního projektu éry Václava Havla na Pražském hradě – expozici Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii. Především ale byl jejím hlavním architekte­m. Nyní, po 22 letech, připravil komorní přehlídku, která tehdejší akci připomíná.

 ?? V centrální části zahrady Na Valech byla obnovena v letech 2010–2011 podle původní dokumentac­e. V prostoru pod ní je dnes malá výstavní síň. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Plečnikova vyhlídka
V centrální části zahrady Na Valech byla obnovena v letech 2010–2011 podle původní dokumentac­e. V prostoru pod ní je dnes malá výstavní síň. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Plečnikova vyhlídka
 ?? Pod Plečnikovo­u vyhlídkou. Modely z expozice Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii z roku 1996 jsou dnes součástí Valenovy výstavy. Model Jižních zahrad a Moravská bašta zahrady Na Valech. ??
Pod Plečnikovo­u vyhlídkou. Modely z expozice Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii z roku 1996 jsou dnes součástí Valenovy výstavy. Model Jižních zahrad a Moravská bašta zahrady Na Valech.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Vstup do výstavní síně
Vstup do výstavní síně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia